Ma intreb si eu la fel ca si autoarea retetei: ce este primavara fara capsuni si capsunile fara ciocolata? Va las pe voi sa raspundeti si va scriu ca aceasta prajitura cu capsuni, ciocolata si crema de lapte, care este deocamdata numarul unu in categoria prajiturilor cu capsuni. Ramane sa mai vedem cine urca in top caci mai am cateva retete pe care cu siguranta o sa le incerc. :)
Nu o mai laud, va las pe voi sa o incercati si sa-mi scrieti daca v-a placut.
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu capsuni, ciocolata si crema de lapte
Din aceste cantitati ies 24 de bucati
Blat
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 4 linguri de lapte
- 4 linguri de faina
- 2 linguri de cacao
- 100 g ciocolata
- 1 plic praf de copt (eu am pus cam 3/4)
Crema:
- 600 ml lapte
- 7 linguri amidon
- 150 g zahar
- 250 g unt 80-82% grasime
- 2 plicuri zahar vaniliat
Pentru glazura prajiturii cu capsuni si ciocolata:
- 250 g ciocolata amaruie (am pus 200 sa nu faceti ca mine, abia mi-a ajuns)
- 50 g smantana pentru frisca (am pus 4 linguri ulei )
Mai avem nevoie de aprox 700 de grame capsuni.
Cum preparam prajitura cu capsuni, ciocolata si crema de lapte?
1. Pentru blat mixam galbenusurile cu zahar pana cand acesta se topeste. Adaugam ciocolata topita si laptele. Amestecam ingredientele uscate, faina, cacao si praful de copt si le adaugam mixand cu viteza mica la amestecul de galbenusuri cu zahar. Adaugam si albusurile batute spuma si amestecam peste cap cu o lingura de lemn.
2. Coacem blatul in tava mare de la aragaz la 170 de grade Celsius timp de 10-15 minute. Ca sa nu aveti surprize faceti proba cu scobitoarea. Lasam blatul sa se raceasca.
In reteta originala se coceau 2 foi insa eu am preferat sa fac una singura in tava de la cuptor. Tava mea e mare 45×40 dar daca aveti un cuptor mai mic mai bine coaceti 2 foi de 35×25.
3. Pentru crema amestecam laptele cu zaharul, zaharul vaniliat, amidonul si apoi le punem la foc mic intr-o craticioara amestecand mereu pana se ingroasa ca o budinca. Puteti lasa cu incredere mai mult timp deoarece nu se taie ca si in cazul cremei cu galbenusuri :).
Lasati sa se raceasca bine si adaugati untul la temperatura camerei. Atentie sa nu faceti ca mine; eu am lasat crema la racit si am dormit 2 ore cu Adrian. Pe cand m-am trezit era beton si abia am mixat-o.
4. Asamblam prajitura: punem blatul, apoi jumatate de crema, capsuni taiate felii, cealalta jumatate de crema, blat cu fata in jos ( de ce, pentru ca se poate pune mai usor glazura ).
Punem prajitura la rece si preparam glazura; topim ciocolata si adaugam uleiul. Amestecam bine si turnam glazura peste prajitura.
Daca faceti varianta cu smantana pentru frisca, topiti ciocolata impreuna cu smantana si turnati glazura pe prajitura.
Lasam la frigider cel putin 3 ore. Eu am taiat-o dupa 2 ore.
Este super buna!
Reteta preluata de pe un site polonez.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Arata foarte bine si este cu siguranta delicioasa.Este de sezon si cu ingrediente la indemana,trebuie s-o pregatesc neaparat.
Sper sa-ti placa, te rog sa-mi scrii cum ti-a iesit! :)
Doamna Amalia,am pregatit-o astazi,am taiat-o dupa 6 ore si este super.Vreau sa va spun ca nu este singura dumneavoastra reteta pe care o pun in practica si va multumesc foarte mult pentru sfaturi.
Va doresc o vara frumoasa si racoroasa.
Multumesc la fel! :)
Se pot inlocui capsunele cu visine?Multumesc!
Da, doar sa le lasati putin sa se scurga de zeama pe un servet de hartie :).
Amalia am facut si eu prajitura ! Fooarte buna :) http://miremirc.ro/2016/06/01/prajitura-cu-capsuni-si-crema-de-lapte/
Ma bucur, dealtfel tot ce faci tu este foarte bun :)
Buna cu ce pot înlocui amidonul…si pot sa folosesc zmeura congelata?? Multumesc frumos :)
Cu faina alba de grau si da puteti folosi zmeura congelata.
Blatul facut de dumneavoastra se taie in 2 sau sunt gramajele pt un singur blat?
Se taie in doua.
Cu cirese merge ?
Da
Arata foarte bine, cand am vazut tava intreaga portionata mi-am adus aminte de tavile din vitrinele cofetariilor
Multumesc :)
Buna! Nu am avut amidon, si am pus faina pt “budinca” din lapte. Doar ca dupa ce am pus untul s-a intamplat ceva si s-a separat compozitia de parca s-a “branzit”. Nu arate deloc ca in pozele tale. Unde am gresit?
Crema trebuia sa fie rece, rece, untul minim 80% grasime , la temperatura camerei. Ce unt ai folosit?