Această prăjitura este o combinatie de vis de aluat crocant si umplutura cremoasa plus un topping de fructe de padure. Seamana cu cheesecake-ul dar nu e cheesecake pentru ca umplura difera, dar totusi se coace la cuptor la fel ca si un cheesecake adica cu durata multa de timp.
Modul de preparare este unul simplu, ce mi-a atras atentia o sa vedeti si voi, crema este cu smantana, multa smantana si ce sa vedeti smantana fermentata nu din cea dulce. Dar desigur puteti folosi si smantana dulce pentru frisca banuiesc ca iese la fel de buna.
Aluatul este fraged, eu am folosit unt in prepararea lui, stiti si voi cu cat mai gras cu atat mai bine, asa ca recomand minim 80% grasime. Desi pare multa compozitie pentru o tava de 25×35 cm este exact ce trebuie, doar ca tava va trebui sa fie mai inalta. Banuiesc ca se poate face si sub forma de tort adica rotunda dar va trebuie o tava cu diametrul mai mare de 28 sau 30 cm.
Bun, mai ramane sa va scriu despre fructele de padure, E indicat sa folositi fructe proaspete dar daca aveti congelate e bine si asa, si eu am folosit zmeura congelata pe care a, lasat-o sa se dezghete si sa se scurga de suc. Puteti folosi desemenea si cirese sau visine, atat proaspete cat si din compot, mure, fragi, afine, coacaze rosii sau negre. Daca nu aveti nici, nici atunci le puteti pomite dar nu va recomand, dau un gust acrisor, aroma in plus si un aspect foarte frumos.
Prăjitură cremoasă cu fructe de pădure
Ingrediente pentru o tavă de 25x35cm:
Pentru foi:
- 450g faina
- 220g unt minim 80% grasime
- 40g zahar pudra
- 5 galbenusuri
- 1,5 lingurite praf de copt
- 2 lingurite esenta de rom
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 5 linguri lapte sau apa foarte rece
Pentru umplutură:
- 5 albusuri la temperatura camerei
- 200g zahar tos
- un praf de sare
- 1200grame smantana fermentata 20 % grasime
- 2 pliculete de budinca de vanilie ( eu am folosit Dr. Oetker)
- 20g amidon alimentar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- apox 300g fructe de padure ( eu am pus mai putine atatea am avut congelate)
Pentru foi amestecam toate ingredientele ( untul rece si taiat cubulete, faina amestecata cu praful de copt) si framantam rapid cu mana sau in robot un aluat omogen. Il impartim in doua, invelim bucatile de aluat intr-o folie si le dam la frigider minim o ora.Aaceste jumatati de aluat trebuie rase, asadar trebuie sa fie cat mai tari. Eu le-am bagat la congelator fix o ora.
Va scriu cateva variante de copt aluatul:
Puteti sa intindeti din prima bucata de aluat o foaie, sa puneti umplutura si apoi sa radeti cea de-a doua jumatate de aluat deasupra (este fix recomandarea mea, mi s-a parut ca prajitura desi rece se zdrobeste putin la baza cand o tai). Sau sa intindeti doua foi.
Bun, dupa ce aluatul a stat la rece o ora preincalziti cuptorul la 170 grade Celsius si va apucati de umplutura.
Aveti nevoie de un vas mare atentie, pentru ca iese multa dar cand prajitura se va raci o sa scada exact cat trebuie.
Intr-un bol mixati albusurile spuma cu un praf de sare pana se intaresc apoi adaugati treptat zaharul si mixati pana ce aceasta se topeste. Nu reduceti cantitatea de zahar, avand in vedere ca smantana este acrisoara, gustul va fi exact cel asteptat, dulce acrisor.
In alt vas ( cel mare ) puneti praful de budinca, amidonul, si adaugati lingura cu lingura smantana amestecand cu un tel pana o incorporati pe toata. Apoi puneti spuma de albusuri cu zahar si amestecati usor peste cap, pana se incroporeaza.
Tapetati o tava cu hartie de copt si scoateti prima bucata de la frigider ( in cazul meu congelator ) si o radeti pe razatoarea mare acoperind toata baza tavii. Apasati cu degetele bine toata tava sa se omogenizeze si sa se aplatizeze foaia.
Apoi turnati crema.
Apoi puneti din loc in loc fructele.
Radeti restul de aluat deasupra.
Ca sa va fie mai usor il radeti separat si -l puneti cu mana pana se acopera toata prajitura.
Bagati tava la cuptor timp de fix 60 de minute, asa cum am spus mai sus la 170 grade ( incalzire sus jos).
Dupa o ora opriti focul, lasati prajitura sa se raceasca cu usa intredeschisa.
Cand e rece se poate taia deja , crema e suficient de tare, dar e bine sa o mai tineti la rece inca 3 -4 ore.
Puteti daca doriti sa presarati zahar pudra deasupra este optional.
Este foarte buna, absolut divina!
Reteta este preluata de pe un forum croat putin adaptata.
Si reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Dupa indelungi priviri, am executat-o…dupa gustul meu, consider ca in crema de smantana ar intra o idee mai mult zahar, probabil inca cca 50 g (posibil sa fie si din cauza smantanii, am folosit Pilos 20%) o idee mai multa vanilie – se pierde aroma si cred ca putin zahar pudra pe deasupra nu ar strica, se cere. In rest este frageda, crema nu este deloc gumata, chiar si dupa ce este tinuta la frigider….e ok.
Multumesc pentru feedback :)