Prajitura Craiasa Zapezii – Redescopera dulciurile copilariei

Faptul ca imi plac prajiturile nu mai este un secret pentru voi, am scris deja si care sunt preferatele mele, insa ca in fiecare an in preajma sarbatorilor va impartasesc alaturi de cateva amintiri placute reteta de prajitura Craiasa Zapezii din caietul mamei, reteta de pe vremuri, simpla dar atat de gustoasa. Nu mai tin minte daca atunci cand eram mica asteptam sarbatorile mai mult pentru cadouri sau pentru prajituri, dar stiu cu siguranta ca desi nu aveam atatea posibilitati mama se straduia sa prepare cele mai bune prajituri, avea o sectiune in caietul de retete care se numea „Prajituri de sarbatori”, iar bucuria mea era de nedescris. Acum chiar daca anii au trecut, eu am preluat obiceiul ei si de fiecare data atunci cand vin sarbatorile de iarna sau chiar si o zi mai deosebita in familie prepar o reteta de prajitura din sectiunea „Prajituri de sarbatori”. :)

Prajitura Craiasa Zapezii reteta pas cu pas
Prajitura Craiasa Zapezii reteta pas cu pas

Va scriu reteta de prajitura insotita de avertizarea „creeaza dependenta”. :)

Ingrediente pentru reteta de prajitura Craiasa Zapezii

Ingrediente pentru blatul prajiturii:

  • 5 albusuri
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1/2 pachet praf de copt

Ingrediente pentru crema prajiturii Craiasa Zapezii:

  • 5 galbenusuri
  • 150g zahar
  • 4 linguri amidon alimentar (faina)
  • 3 plicuri zahar vaniliat
  • 500ml lapte
  • 250g unt minim 80% grasime
  • 100g ciocolata amaruie

Mai avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 200g biscuiti Petite Beurre
  • 250ml frisca
  • 50g nuca de cocos
  • 200ml lapte

Blat pentru reteta de prajitura craiasa zapezii

Cum pregatim reteta de prajitura Craiasa Zapezii?

1. Albusurile se bat spuma cu un varf de cutit de sare apoi se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana se topeste. Adaugam treptat si uleiul, mixam si apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam peste cap cu o lingura de lemn.

Blatul prajiturii Craiasa Zapezii

Blatul prajiturii Craiasa Zapezii

Blatul prajiturii Craiasa Zapezii

Blatul prajiturii Craiasa Zapezii

Turnam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt (dimensiuni 25×35 de centimetri), apoi coacem totul pentru 15 minute la 175 de grade Celsius.

Blatul prajiturii Craiasa Zapezii

Blatul prajiturii Craiasa Zapezii

Scoatem blatul si caldut il insiropam cu 3-4 linguri de lapte cald.

2. Crema: untul pe care il folosim trebuie sa fie la temperatura camerei.

Amestecam galbenusurile cu amidonul alimentar sau faina, zaharul si zaharul vanilat. Adaugam treptat laptele cald si punem amestecul la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa ca o budinca.

Crema pentru prajitura Craiasa Zapezii

Crema pentru prajitura Craiasa Zapezii

Il impartim in doua si intr-o jumatate adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana se omogenizeaza.

Crema prajitura Craiasa zapezii

Crema prajitura Craiasa zapezii

Punem cate o folie de plastic peste fiecare jumatate de crema si lasam sa se raceasca.

Crema prajitura Craiasa zapezii

In crema cu ciocolata pentru prajitura Craiasa Zapezii adaugam 100g unt, cate o bucatica pe rand si mixam bine dupa fiecare.

Crema de ciocolata pentru Craiasa Zapezii

Crema de ciocolata pentru Craiasa Zapezii

In crema de vanilie pentru prajitura adaugam 150g unt , cate o bucatica pe rand si mixam bine dupa fiecare.

Crema de vanilie pentru prajitura Craiasa Zapezii

Crema de vanilie pentru prajitura Craiasa Zapezii

3. Asamblam prajitura: punem pe o tava blatul insiropat, apoi crema de ciocolata, un rand de biscuiti inmuiati in lapte, crema de vanilie.

Prepararea prajiturii Craiasa Zapezii

Prepararea prajiturii Craiasa Zapezii

Prepararea prajiturii Craiasa Zapezii

Prepararea prajiturii Craiasa Zapezii

Punem prajitura Craiasa Zapezii la rece (de preferat sa o preparati cu o zi inainte) si  in ziua in care o servim punem frisca si deasupra presaram nuca de cocos.

Reteta prajitura Craiasa Zapezii
Reteta prajitura Craiasa Zapezii

Taiem  prajitura felii cu un cutit inmuiat in apa calda.

 Este deosebit de fina si cremoasa.

Prajitura Craiasa Zapezii in sectiune

Observatie: Craiasa Zapezii prajitura se poate prepara si sub forma de tort daca inlocuiti biscuitii cu piscoturi. Diametrul tortului poate fi de 26 de centiemetri.

loading...

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


22 de comentarii la „Prajitura Craiasa Zapezii – Redescopera dulciurile copilariei”

  1. Este deci o reteta a copilariei,dar pentru mine necunoscuta pana in prezent si deosebit de interesanta.Multumesc,mult succes in continuare!

  2. Bună ziua! Am făcut prăjitură sâmbătă și a ieșit totul ok și de gust a plăcut tuturor. Ce nu înțeleg cum iese la dumneavoastră asa înaltă și m-am uitat și pe alte site-uri și la fel pozele? Am respectat toate cantitățile și tava este cu foaete putin mai mare 27/37.Mulțumesc foartr pu

  3. Buna! Am facut si eu prajitura , intr-adevar foarte buna, dar trebuiesc dublate cantitatile daca vreti sa ajunga pentru masa de Craciun sau pentru orice alt eveniment!!!!

  4. Servus!Pana azi nici n-am auzit de ac prăjitură,dar cum am vazut-o am si facut-o,alaturi de fulg de nea(mâine este ziua soțului meu) si un tort de ecler.. Sunt sigura ca nu ne va ajunge,desi am dublat cantitățile! Merci ptr rețetă!!!

  5. Am inmultit cantitatile cu 1,5 pt ca am o tava mai mare si am avut 20 de musafiri.
    Am folosit frisca naturala , nu vegetala( 500 ml).
    A iesit dementiala! Gustul este maxim!

  6. Excelentă prăjitură,
    Nu necesită nicio modificare, însă, pentru interesați, pot spune ca 200 g unt şi 400 ml smîntînă din lapte nu dăunează, în materie de înlocuiri (am încercat ambele versiuni fiindcă nu sunt adepta înlocuitorilor precum margarina sau frişca vegetală).
    Întâmplător am avut o tavă exact de dimensiunea indicată şi a rezultat exact precum în poze.
    Mulțumesc mult pentru rețetă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.