Placinta cu varza

Placinta cu varza
Placinta cu varza

Nu am mai mancat demult placinte cu varza, sotul meu nu se omoara dupa ele, dar mie imi plac tare mult… daca tot a aparut varza noua de ce sa nu fac cateva, asa  ca pentru mine, subtiri si cu multa varza. Bunica le spunea palanete sau lichie insa am preferat sa le numesc placinte ca sa inteleaga toata lumea despre ce este vorba. :) Reteta este destul de cunoscuta , practic un aluat simplu de paine, important este sa folositi faina de calitate.

Ingrediente pentru placintele cu varza:

  • 750 g faina 550
  • 25 g drojdie
  • apa calduta , aproximativ 400 ml
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita sare
  • Pentru umplutura:
  • o varza 1kg
  • sare,piper,putin ulei

Cum preparam reteta de placinte cu varza?

Frecam drojdia cu putin zahar pana se lichefiaza apoi adaugam 2 lingurite de faina si putina apa calduta, amestecam pana se omogenizeaza si lasam sa creasca. Intr-un castron cernem faina , apoi adaugam drojdia dospita, sarea si treptat apa calduta. Framantam ( norocoaselor care aveti robot va invidiez :)) pana aluatul se desprinde de peretii vasului. Acoperim cu un prosop uscat si lasam sa dospeasca int-un loc cald ,lipsit de curent.

Placinta cu varza

Pana aluatul dospeste pregatim umplutura de varza. Taiem varza cat mai fin si o calim in putin ulei, acoperita cu un capac. Adaugam sare si piper dupa gust si o lasam sa se raceasca.
Placinta cu varza
Intre timp aluatul a dospit… luam o bucata mai mica o intindem putin cu mainile infainate, punem 2-3 linguri de varza , acoperim ,rasucim in sus marginile sa nu curga umplutura si apoi apasam usor cu degetele pana formam o placinta cat mai subtire ( NU folositi sucitorul) .

Placinta cu varza

Coacem placintele intr-o tava tapetata cu hartie de copt ,in cuptorul preincalzit la180grade Celsius timp de 15 – 20 minute. Le scoatem pe un fund de lemn si le acoperim cu un servet. Cat sunt fierbinti le ungem cu putina slaninuta afumata sau ulei. Sau unt topit :)

Placinta cu varza

Daca aveti sot mofturos faceti 2 si cu branza pentru el :)).

Placinta cu varza
Placinta cu varza

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


57 de comentarii la „Placinta cu varza”

  1. Liliana nu am mai auzit de reteta asta… cred ca e foarte buna, poate o sa o incerc la iarna cand am varza murata, cred ca se pot face si cu branza dulce :).

  2. Angela si ai mei sunt langa un sat cu populatie majoritar maghiara si ma bucur pentru asta deoarece sunt multe retete foarte bune preluate de la ei :)

  3. Da, merita incercata…foaia se preteaza si la umplutura de branza dulce/sarata. Trebuie sa ai grija insa ca nu cumva sa dispara din tava inainte de prezentarea oficiala ;)

  4. :)) ai dreptate Liliana , nu stii cata munca de lamurire duc cu sotul meu pentru poze, toti prietenii il invidiaza pentru mancaruri si el se plange ca trebuie sa astepte pana ii pozez portia :)).

  5. Liliana iti multumesc pentru comentariu, stiam de postarea respectiva , nu stiu cand am sa o incerc si eu :)… cat despre articol e foarte adevarat :).

  6. TREBUIE INCERCATA ACESTA RETETA CARE IMI ADUCE AMINTE DE ANII DE LICEU CAND FUGEAM IN PAUZE SA NE CUMPARAM PALCINTE DE ACEST GEN. AM SA REVIN DUPA CE AM SA FAC SI EU ACESTE MINUNATII.

  7. Ce dor mi s-a facut de anii copilariei cand mergeam la bunica materna si ne facea placinte de gen. Ea cu varza murata calita le facea. Dar umpluturile erau variate, si dulci (branza dulce cu zahar si ou/magiun/gem) sau cu loboda sau chiar cu piure de cartofi …Offf ce vremuri super :)

    Ai facut niste minunatii de placinte, felicitari Amalia, parca simt deja gustul si mirosul lor.

    Din pacate am prea multa treaba ca sa ajung prin bucatarie :)

  8. Bunica in Transylvania (Aiud) facea placinta asta cind facea piine. Ii spunea "pup cu varza". La fel facea pup cu brinza (nu mai tin minte, dar cred ca era o combnatie de cash si briza de burduf), si pup cu slanina.

  9. Anonim, cunosc foarte bine denumirea :)… la noi la tara "pupi" erau niste chestii de diferite forme facute din aluat de paine. Bunica ni le facea la fiecare impletite sau ma rog depinde ce inspiratie avea :)… noua ni se pareau cine stie ce chestii , defapt erau painici sub o alta forma :))… acum ai mei le zic "pupi" la colacii impletiti … cu slanina nu am auzit , ce chestie poti sa-mi scrii cum erau ?

  10. Arata grozav. Si eu sunt din Ardeal dar noi o prajim in tigaie cu un pic de ulei. Nu o coacem in cuptor. Oricum, e foooooarte buna. Mi-ai facut pofta. Alina

  11. Alina si eu stiu varianta asta :). Sincer mi s-a parut cam grea prajita in ulei , bineinteles ca e mai buna asa dar na … am zis sa fie mai "usoara".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.