Placinte cu urda si marar la cuptor


Mmm… ce pot sa scriu despre placinte,ne aduc aminte de copilarie…sunt binevenite oricand mai ales in serile reci de toamna. Iata reteta asa cum o am de la mama mea.

Ingrediente :

  • 1 kg faina
  • 3 oua
  • 250 ml lapte + 250 ml apa calduta
  • 50 gr drojdie
  • putina sare

Pentru umplutura:

  • 1/2 kg urda
  • sare
  • marar
  • 2 oua

Pentru uns deasupra:

  • 1 ou
  • 1 lingura lapte

Se pune drojdia la dospit cu putina apa calduta,faina si zahar.Cernem faina intr-un castron si apoi adaugam ouale, drojdia, sare, lapte si framantam un aluat mai moale. Mai adaugam si  apa calduta ( aproximativ 250ml), cantitatea de lapte de mai sus nu este suficienta. Framantam bine pana cand aluatul se desprinde de pe vas. Lasam sa dospeasca acoperit o ora.
Intre timp amestecam urda cu ouale, sarea si mararul tocat marunt.
Rasturnam aluatul pe o palnseta cu faina si rupem bucati mici. Fiecare bucata o apasam putin cu degetele, punem umplutura cu urda pe jumatate din ea,acoperim cu cealalta jumatate si presam usor cu degetele incercand sa o subtiem si sa-i dam o forma frumoasa, rotunda.
Punem placintele in tava unsa cu putina grasime si cu o pensula le ungem cu oul batut.


Coacem in cuptorul preincalzit 25-30 minute la foc mic apoi le scoatem si le acoperim cu un prosop textil. Inainte de asta le ungem cu putina slaninuta :).

Le lasam sa se raceasca putin si mai departe stiti ce se intampla :).Pofta buna la placinte !

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


22 de comentarii la „Placinte cu urda si marar la cuptor”

  1. Desigur poti pune orice branza vrei, daca este mai grasa poti sa pui mai multe oua iar placintele se pot face si mai groase, eu le-am intins mai subtiri ca asa-mi plac :).

  2. In sfarsit cineva care stie de lichie:).Am scris la o alta reteta (cea de placinte cu branza ) ca la noi la bunica le zicea lichie. Cand se scoteau din cuptor se ungeau cu putina slaninuta si din cate stiu se faceau din aluat de paine. Oricum ma bucur ca ti-am adus aminte de lichie.

    1. si la noi,pe Tarnava Mica,se numesc lichie,dar mai nou se pune doar foaia de dedesubt iar peste urda se unge cu smantana amestecata cu ou,zahar si branza de vaca,Sunt delicioase!!!

  3. Ama, numai bunatati stii tu sa faci!!! :P
    …imi fac pofta placintutele tale da’ noroc ca mi-am facut pofta de „dulce” cu checul tau delicios din albusuri :))
    …pe care, ca tot a venit vorba, unde l-ai indexat?! …ca nu-l gasesc nicicum si vreau sa pun link direct la el :)
    Pupici mari de la noi!!!

  4. Am inceput sa gatesc ,cu mai mult curaj,urmarindu-va site-ul…va multumesc mult,cand vreau ceva bun,rapid,simplu,intru,caut si gasesc….va multumesc mult,aveti toata admiratia mea..

  5. Magda, asta a fost si ideea cu blogul meu… sa postez retete simple si usor de facut.Nici nu stii cat ma bucura vorbele tale. Iti urez o saptamana frumoasa :)

  6. Buna!
    Am gasit din pura intamplare acest site ieri si am fost tare bucuroasa de ce retete am gasit aici. Vroiam sa o felicit pe Amalia pentru acest site! Asta dovedeste ca Amalia are un suflet foarte frumos din vreme ce a pus atata munca in acest site pentru ca noi toti sa beneficiem de el. Iti multumesc mult!
    Azi am facut placinte cu urda. Au iesit grozave. Doar o mica precizare mi-as permite: eu am pus cam 900 grame de urda caci am vrut sa fie mai pline cu umplutura si mai bune. In rest, au iesit foarte bune! Iti multumesc inca o data pentru acest site!

  7. Draga Cristina iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase… intradevar imi ia destul de mult timp sa pozez si sa postez dar imi face placere …mai ales cand imi scriu fetele ca au incercat retetele si le-au iesit …cu urda la fel ca si cu branza, cu cat mai multa cu atat mai bine!
    Sper sa incerci si alte retete de pe blog si sa-ti reuseasca toate, daca ai nelamuriri sa-mi scrii. Un weekend frumos iti doresc !

  8. Draga Amalia, nu ma pricep eu prea bine la gatit, dar am incercat cateva dintre retetele tale si mi-au iesit perfect. Placintele cu urda a iesit foarte bine. Am facut cateva si cu branza telemea si au fost la fel de bune. Am mai incercat reteta de turta dulce care a iesit grozav (prima tava am cam ars-o, dar dupa aceea am devenit "specialista") si checul aperitiv cu masline si sunca pe care l-am facut de mai multe ori. Am facut si covrigeii cu mac si susan si au fost buni, buni de tot. Esti maestrul meu bucatar. Iti multumesc tare mult, atat eu, cat si sotul meu care este principalul "beneficiar". Gabriela

  9. Gabriela tu esti o adevarata gospodina daca ai gatit atatea retete :). Sper sa-ti iasa si restul retetelor la fel de bine … m-as bucura daca ai incerca si retete de dulciuri, sa stii ca sunt destul de usoare si majoritatea cu fructe…iti multumesc pentru cuvintele frumoase, ma bucur cand pot ajuta pe cineva mai ales cand e vorba de gatit . Te imbratisez cu drag !

  10. mancarea ta arata grozav.cel mai nasol e ca ma uit pe blogul tau de la munca si mor de pofta!te pup si o sa incerc placintelele

  11. …imi lasa gura apa, nu numai de la placintele cu urda ci si de la cele cu varza, si nu numai de la placinte cat si de la toate retele tale….am invatat multe de la tine…..oridecate ori vreau sa fac ceva nou la tine gasesc ajutor….ms mult draga……chiar maine o sa fac si eu placinte cu urda…..pupici

  12. vaaai ce bine arata !!! Mama facea clatite cu urda si marar – asa ca m-ai convins sa incerc reteta ta pt a regasi gustul de acasa ….

Dă-i un răspuns lui Laura Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.