Pizza cu sunca si ciuperci

Tocmai povesteam cu un prieten intr-o seara despre pizza. Cine detine secretul aluatului perfect? Eu cred ca aici experienta isi spune cuvantul, daca as face pizza zilnic probabil ca as deveni maestra. Astazi va voi prezenta reteta de pizza cu sunca si ciuperci.

Aluatul e simplu: faina ,apa , sare, drojdie,  putin ulei… in aparenta nu mare lucru, dar citind blogul Laurei mi-am dat seama ca sunt multe lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand facem o pizza acasa.

Ce-am retinut si mi s-a parut interesant este faptul ca aluatul trebuie intins cu mainile si nu cu sucitorul de lemn. Iata ce scrie Laura: „Utilizand sucitorul,  aerul din aluat este scos complet iar glutinele sunt „ucise” si nu ii mai confera aluatului elasticitate. O cantitate de aer trebuie sa ramana in aluat pentru ca aerul in contact cu caldura cuptorului ajuta pizza sa se coaca si dinspre interior spre exterior. Asa ca intindeti aluatul exclusiv cu mainile(mai exact cu buricele degetelor),incepand dinspre centru spre margini”. Iti multumesc Laura pentru sfaturi!
Reteta este pentru 2 pizza mari

Ingrediente pentru reteta de pizza cu sunca si ciuperci

500 gr faina
10 gr drojdie
un varf cutit sare
3 linguri ulei de masline
200 ml apa calduta
400 gr ciuperci
150 gr sunca cruda si afumata

Cum preparam reteta de pizza cu sunca si ciuperci?

Amestecam ingrendientele si framantam pana obtinem un aluat potrivit de moale.Stiu, este o expresie des intalnita dar care nu spune nimic daca nu lucrati cu aluaturi. Aluatul trebuie sa se desprinda de pe vas, sa fie elastic,  va recomand sa folositi exact cantitatile indicate.

Intindem aluatul cu degetele de la mijloc spre margine si il punem intavile unse cu putin ulei si tapetate cu faina.

Lasam acoperit sa creasca. Separat taiem ciupercile felii si le calim.

Condimentam cu sare si piper. Lasam sa se raceasca si pe blatul de pizza punem putin sos de rosii si condiment de tip oregano.

Punem ciupercile si sunca .


Presaram branza si pentru cei care iubesc chestiile condimentate punem si un ardei verde taiat felii.

Fac o paranteza pentru a va recomanda suportul de tavi de pizza care este super practic. Se pot coace 4 pizza in acelasi timp. Pun si o poza ca sa va lamuriti cum arata.

Revenind la reteta, coacem pizza la foc potrivit 15 minute in cuptorul preincalzit.

Aluatul e subtire , deasupra pufos iar la baza crocant.

Alte variante

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


44 de comentarii la „Pizza cu sunca si ciuperci”

  1. Amalia imi place fff mult pizza ta si tare ma bucur ca au fost utile sfaturile mele cuiva.Imi place tare mult cum ai intins aluatul.Exact ca o profesionista.Nu stiu daca ti-am spus vreodata dar ai unul dintre cele mai frumoase si placute bloguri.Culorile sunt linistitoare si blogul este foarte logic.Felicitari pentru blog si pentru retetele tale extraordinar prezentate.

  2. Laura,aprecierea e reciproca, de fiecare data cand iti vizitez blogul, vad numai retete bune.Desi sunt retete destul de simple ai un talent innascut de-a le face sa-ti iasa deosebite.Dupa cat te pricepi la aluaturi ai putea sa-ti deschizi o mica brutarie.Eu una te sprijin, macar moral :)

  3. ma ierti ca te intreb,,dar de ce calesti tu ciupercile la pizza?nu am mai auzit asta,asa se face?mie imi iese foarte bine cu ciuperci puse crude.

  4. Inna, daca le pun crude se usca pe pizza si sucul din ele intra in blat si-l inpiedica sa se coaca, cel putin asa am observat . Calite sunt mai carnoase ca sa zic asa, plus ca au alt gust. Asta nu inseamna ca este o regula. Ti-as recomanda sa incerci si varianta asta si apoi sa-mi spui ce parere ai. O zi frumoasa iti urez!

  5. am facut si reteta asta…a iesit super ….la fel ,la fel ca a ta…..i-ti multumesc din suflet…pupici…pupici….

  6. Super ,super super mi-ai dechis mintea am facut la fel pizza a iesit extraordinar .felicitari continua tot asa .Sucees !!!!!!!

  7. Cred ca sunt singurul baiat care iti urmareste blogul :) Am facut cateva retete care mi-au iesit super, mai mult mia placut „Piept de pui cu orez” azi este a 3’a oara cand fac si nu va fi nici ultima. Vreau sa incerc acum sa fac o pizza, vad ca usor de facut si pare foarte buna din poza, sper sa iasa.
    Succes in continuare la cat mai mult si mai bune retete.

  8. Bogdan nu esti singurul :)) , pieptul cu orez e foarte bun dar din pacate sotul meu adora mancarurile „grele” asa ca felul asta il gatesc doar pentru mine:). Poti sa incerci linistit pizza, nu e greu de facut, mai ales ca astazi e vineri… poti sa o asezonezi cu niste beri :)). Sa ai un weekend placut !

  9. Avand in vedere ca am 19 ani ma gandeam ca is singurul, blogul il urmaream de mai demult si o punem pe mama sa faca diferite retete. Dar de cateva luni fiint tot timpul singur acasa am inceput sa-mi fac singur.
    Poti sa-mi zici te rog daca trebuie lasat aluatul la crescut inainte de intins si daca dupa ce este pus in tava trebuie lasat iar la crescut?
    Ms

  10. Esti de admirat ca-ti gatesti singur si nu mananci tot felul de chestii nesanatoase de la fast-food…revenind la intrebare, aluatul il framanti, il intinzi asa cum am scris ( nu e greu) si il lasi la dospit doar cat pregatesti ciupercile. Inainte de-a l baga la cuptor nu trebuie lasat la crescut. Iti tin pumnii !

  11. Ms! Ma descurc eu, in cel mai rau caz poate sa iasa doar putin fum :)
    Imi gatesc in mare parte singur pentru ca in ultimul timp am un oarecare program alimentar si mananc oarecum diferit de restul familiei, mananc la ore fixe, 5 mese pe zi si ma feresc de multe prosti(chipsuri,zahar,margarina, mezeluri,etc)prajit doar la foc foarte mic si cat mai rar, multe legume(varza,brocoli,salata), carne doar pui si mult peste, dar mai mananc si pe la cate un fast-food, dar foarte rar.
    Ms pentru ajutor si un weekend placut!

  12. Bineinteles, daca se poate cumpara ciuperci intregi la conserva, le tai felii si nu le mai calesti , le pui direct peste aluat :)

  13. Super retetele tale, am facut dorada sub crusta de sare si a iesit excelent, am mai ochit cateva retete dar maine vreau sa fac pizza. Ai idee cum iese facuta in tava de la aragaz? Inca nu am cumparat tavi speciale pt. pizza dar am de gand sa o fac cat mai repede. Spune-mi, te rog, de unde ai cumparat suportul pentru tavi?
    Super site-ul, felicitari!

  14. Beatrice,eu nu am incercat sa fac pizza in tava de la aragaz, dar am prietene care au facut si mi-au spus ca a iesit la fel de buna. Suportul l-am cumparat din Kaufland anul trecut , era la oferta, daca gasesti ti-l recomand e foarte util.Iti multumesc mult pentru aprecieri, dorada e preferata sotului meu, de cand am facut reteta cu sare parca nu mai exista alti pesti ptr. el :)) . Te pup si daca mai ai nelamuriri nu ezita sa-mi scrii.

  15. Felicitari! O reusita sigura….prima data cand pot spune ca mi-a reusit o pizza…dupa zeci de retete incercate. Tine-o tot asa Amalia…ne esti de foarte mare ajutor! merci mult

  16. Diana am avut de la cine invata, Laura este foarte priceputa la aluaturi , ma bucur mult ca ti-a iesit… si eu am incercat tot felul de retete de aluat , asta m-a cucerit !

  17. Hey, ma bucur ca ti-a iesit… daca nu as avea o problema cu silueta ( stii cum sunt femeile vesnic obsedate de ea) as manca pizza zilnic :).

  18. Buna
    Am incercat si eu aseara reteta impreuna cu prietenul meu…dar aluatul nu a iesit asa cum trebuia..adica crocant, moale, pufoscum arata in poza.Am respectat reteta dar….avea aproape gust de aluat crud. Cat trebuie lasta aluatul sa creasca in tava? Ce am gresit?

  19. Anonim,imi pare rau… eu l-am lasat sa creasca doar cat calim ciupercile eu cred ca in jur de 15 minute… cuptorul trebuie sa fie incins …chiar nu stiu ce s-a intamplat … cuptorul era preincalzit ?

  20. Prima tura recunosc nu am lasat sa stea mult la dospit ca ne era foame…dar a doua a stat cat a stat prima in cuptor si aiesit mai rumena de cat prima.
    Cuptorul a fost preincalzit.
    PS. De unde ai suportul de tavi ca si eu vreau.
    Retetele de pe blog sunt foarte bune..cred ca o sa ma apuc de gatit serios.

  21. :) M-am mai linistit :)… suportul de tavi il am de la Kaufland, a fost la oferta cu 2sau 3 tavi, il am de anul trecut,daca mai vad pe undeva lasa-mi adresa de mail si iti scriu, ok?

  22. adresa este: rox_y_paun@yahoo.com
    Si ce-am vrut sa spun in comentul de mai sus..si am uitat este ca o sa incerc sa fac pizza pana iese..nu ma da batuta chiar asa usor.
    PS.. Eu nu am avut ardei…si am pus ceapa…m-am lins pe bot…asta a compensat aluatul :)

  23. Incearca sa inlocuiesti apa din compozitia aluatului cu bere sa vezi ce minunatie de aluat va iesi!Te pup dulce de la malul marii!

  24. Draga Amalia,

    Numele meu este Mihaela si ne-am cunoscut la discutia despre Delikat. Am fost foarte curioasa si iata-ma pe blog-ul tau. Am reusit sa citesc cateva retete si vreau sa-ti spun ca ma inspiri. Sunt niste idei de mancaruri minunate si abia astept sa le incerc. Adevarul este ca nu am reusit niciodata sa gatesc asa cum as vrea pestele, asa ca voi incerca retetele tale. M-am uitat putin si peste retetele de paste si pizza. Am petrecut multe vacante in Italia si toata familia mea este fan paste, in special pasta carbonara. Daca te intereseaza reteta romana originala a pastei carbonara sa-mi scrii. As vrea sa stiu cum prepari pastele cu peste. Duminica am de gand sa fac o pizza dupa reteta ta.

    Te pup si un sfarsit de saptama placut.

  25. Mihaela iti multumesc ca ti-ai facut timp pentru a-mi vizita blogul :). Mi-ar face placere sa-mi scrii reteta de pasta carbonara , sotului meu ii plac foarte mult pastele. Uite iti las adresa de mail , amy3747@yahoo.com sa-mi scrii, iti multumesc anticipat… paste cu peste am facut de cateva ori dar cu peste din conserva (ton bucati). Iti scriu pe scurt reteta e foarte simpla, calesc o ceapa mica apoi adaug pestele scurs de ulei , pun putin sos de tomate, las sa dea cateva clocote si servesc cu pastele fiert al dente. Sa-mi scrii cum ti-a iesit pizza, te pup!

  26. Buna Amalia!
    vizitez de mult blogul tau si am incercat mai multe retete de la tine.Vreau sa spun ca toate mi`au iesit fff bune,desi nu gatesc de mult timp doar de un anisor de cand m`am maritat( am 20 de ani).Sunt si eu din judetul cluj(Turda).Astazi am facut o pitza dupa reteta ta si mi`a iesit fff delicioasa.
    Multumesc mult pt toate retetele tale!
    Cu mult drag ..Loredana!

  27. Loredana sa inteleg ca sotul tau este un barbat norocos cu o asa bucatareasa :)… in Turda am 2 verisori un pic mai mari ca si tine dar nu sunt casatoriti :). Daca te pot ajuta cu ceva la vreo reteta sa-mi scrii . O zi frumoasa iti doresc!

  28. Buna Amalia,
    am facut pizaaaa!!!
    Foarte buna! Teribila! s-a auzit la masa (asta este complimentul maxim, il aud de cate ori fac paste cu creveti sau ceva ce ii place lui ff. mult).
    Nu am tava de pizza dar chiar si in tava de cuptor a iestit super.

    Multumesc Amalia pentru toate retetele delicioase. Pana si pe mama am convins-o sa pregateasca retetele tale: tocanita de pui, evantai… mmm… foarte bun.

  29. Dany esti draguta :)) sa va fie de bine si beti o bere pentru cea care v-a furnizat reteta :))… diseara vreau sa fac rulouri de pizza sper sa-mi reuseasca ,a m musafiri . Te pup si numai bine !

  30. Foarte buna reteta…nu am lasat pizza f.mult in cuptor sa se rumeneasca prea tare…a fost exact cum ne place..putin crocanta.
    Multumesc!

  31. heeei…azi am intrat aici pe blog….obs k sunt numai cuvinte de lauda si aprecieri pt retetele tale….o sa incerc si io pizza,,,,sper sa imi iasa…..am un ingerash de un an si 4 luni si adora pizza…piiiiisssss….asa zice el:))ábia astept sa incerc reteta dupa pasti…acum ne ducem la bucatarie…mai avem cate ceva de facut….va pupam pe toti si un paste fericit…

  32. Buna Amalia,

    Sunt din Turda si cautand o reteta pentru ciorba taraneasca am dat de blogul tau.
    Imi place mult sa gatesc mancaruri bune si ma bucur sincer ca existi, cu retetele tale savuroase.
    Tine-o tot asa.
    Cu prietenie,
    Dragos

    1. Dragos ma bucur cand un baiat imi apreciaza retetele :). Multumesc pentru aprecieri si sper sa incerci si retete de dulciuri :).

  33. draga mea, sper ca-mi permiti sa-ti spun asa, nu de alta, dar m-ai invatat atatea lucruri incat ma simt de parca te-as cunoaste, as incerca si eu reteta asta de pizza caci am acasa doi copii care sunt lesinati dupa pizza. singura nelamurire a mea este ce fel de branza ai pus? vad ca s-a topit frumos si stiu ca branza e f importanta in reusita acestei retete. iti multumesc anticipat pt raspuns.

    1. Moni poti sa-mi ceri ajutorul oricand :), cea mai indicata ar fi mozarella dar poti pune si cascaval. Ai putea folosi si cas proaspat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.