
Nu pot sa-i spun altfel decat cum se numeste: pita bread este o paine plata, rotunda din aluat dospit foarte cunoscuta in tarile mediteraneene sau in Orient. Are doua variante: cea cu un „buzunar” in interior adica cea pe care am preparat-o eu si cea fara folosita pentru souvlaki de catre greci.
Mai multe gasiti pe Wikipedia, va scriu ce mi-a atras mie atentia si de ce am preparat reteta.
In primul rand, „buzunarul”, m-am gandit ca ar fi super sa o prepar si sa o umplu cu tot felul de bunatati gen saorma sau doar cu o simpla salata… Lipiile mi se par destul de greu de tinut in mana de catre copii si chiar si de catre adulti asa ca am zis hai sa o incerc, pana la urma nu e mare lucru, un aluat de paine, daca nu iese am irosit timpul. Ingredientele sunt ieftine asa ca nu le pun la socoteala.
In al doilea rand, mi s-a parut foarte interesant cum creste la copt, ei aici sa stiti ca e o smecherie zic eu, dupa ce-am facut reteta am observat ca unele au crescut si altele nu, concluzia a fost ca cel mai important este ca sa o coaceti la foc puternic. Apoi, daca intindeti aluatul prea subtire ies prea subtiri si uscate, atentie la asta…
In orice caz, eu ma declar multumita avand in vedere ca le prepar pentru prima data.

Si am fost si mai multumita cand am umplut-o cu de toate si copiii au fost super incantati, au mancat bineinteles tot, la fel si sotul. Eu m-am servit cu o salata si cu una fara buzunar, ca deobicei cum fac mamele (stiti voi cum e cu marginile de la prajitura).
Bun, altceva nu am sa va spun, decat ca va recomand sa o faceti e faina tare :)
Ingrediente pentru reteta de pita bread
Din aceste cantitati rezulta 10 bucati
- 500g faina alba de tip 650
- 50 ml ulei
- 250 ml apa calduta
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- 1 lingurita sare
- faina pentru intins
Cum se face pita bread?
Drojdia proaspata o amestecam cu putina apa calduta, o jumatate de ligurita de zahar si o lingurita de faina. O lasam sa creasca 10-15 minute la cald.
Faina o cernem intr-un bol si adaugam drojdia crescuta, la margine sarea si apa calduta, uleiul si amestecam, apoi framantam pana obtinem un aluat usor elastic, daca ati facut pizza sau ati framantat aluaturi va dati seama cum trebuie sa fie, daca nu atunci trebuie sa stiti ca aluatul trebuie sa se dezlipeasca de peretii vasului, acesta e semnul ca l-ati framantat suficient. Bine, va ia maxim 10 minute sa faceti asta.
Bun, acoperiti vasul cu o folie de plastic si lasati sa creasca 1,5 ore la cald intr-un loc ferit de curenti de aer.
Dupa ce a crescut frumos, il rasturnati pe o masa tapetata cu faina si il impartiti in 10 bucati.
Intre timp preincalziti cuptorul la 220 de grade Celsius.
Pe masa tapetata cu faina intindeti o bucata de aluat incercand sa-i dati forma rotunda, intr-o foaie cu grosimea de 3 -4 mm aproximativ. Nu am masurat diametrul din pacate, dar importanta e grosimea foii.
Punem placintele, in tava si le stropim cu apa. Acest pas e foarte important pentru ca aluatul sa creasca dintr-o data in cuptor la foc puternic.
Bagam tava la cuptor timp de 10 minute. Sunt gata cand incep sa se rumeneasca putin. La mine observati cum s-au facut cele din spate bine pentru ca cuptorul meu arde foarte puternic in spate, iar cea din fata nu s-a umflat, fix asa s-a intamplat si cu celelalte.
Le scoatem si le punem pe un platou apoi le acoperim cu un servet textil pana le preparam si pe celelalte.

Taiem pita bread in doua si le servim cu diferite umpluturi. Sunt bune, practice si daca le prindeti spilul, se fac foarte usor.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Se coc la 220 grade cu ventilatie sau doar caldura sus – jos?
Sus jos, fara ventilatie