Dacă nu ați auzit pana acum de pide, e momentul sa aflati ca sunt un preparat extraordinar de bun, in fapt o pizza un pic mai altfel. Au o forma alungita de varcuta si pot fi umplute cu tot felul de bunăți: carne tocata de vita, spanac, legume, branza. Mie imi plac absolut toate variantele de umpluturi, iar acum cand le-am preparat pentru prima data am folosit umplutura de carne tocata. In principiu aluatul este cel de paine cu apa, drojdie, putina sare dar eu am pus in loc de apa lapte, asa am gasit reteta pe un grup turcesc care il frecventez cu ardoare de ceva vreme. Grup de retete bineinteles :)
Acum cativa ani am fost in Turcia si am mancat pentru prima oara pide. Am stat langa o tanti care le facea si m-am minunat cata dexteritate are. Mi s-au parut foarte usor de facut si am zis „gata le incerc si eu nu e mare lurcru”, dar cand am ajuns acasa m-am luat cu altele si le-am lasat deoparte.
Uite va pun si poza cu doamna, era tare simpatica, pacat ca nu stia decat limba turca dar ne-am inteles noi cumva :) Pidele facute de dansa erau cu branza si cu branza si spanac.
Bun, lasand la o parte originea lor, va recomand sa le incercati cat de repede pentru ca sunt cu adevarat bune. Mie mi-au placut mult cele cu carne, as fi incercat si cu legume dar ce sa-i faci carnivorii din familie nu ma lasa, dar cu siguranta data viitoare o sa fac si cu spanac si branza .
Din aceasta reteta au iesit 6 bucati mai mari, suficiente pentru 6 persoane as zice, depinde cat va este de foame :)
Ingrediente pentru reteta de pide turcesti
Pentru aluat:
- 600g făină
- 25 gr drojdie proaspata
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- aproximativ 250ml lapte caldut
- 2 linguri ulei de masline
Pentru uns marginile:
- 1 galbenus de ou
- 1 lingura de iaurt
Pentru umplutura de carne:
- 500gr carne tocata de vita
- 2 -3 rosii taiate cubulete
- 1 ardei kapia
- 1 ardei gras
- 1 ceapa
- 1 lingura pasta de ardei dulce sau daca va tine picanta
- 1 lingurita boia
- piper, sare, patrunjel verde tocat, ulei de masline
Cum se face reteta de pide?
Pentru inceput preparam aluatul. Drojdia o frecam cu zaharul pana se lichefiaza si adaugam 1 lingurita faina si 2-3 linguri apa calduta. Lasam sa creasca.
Într-un bol punem faina, sarea si adaugam drojdia crescuta si laptele caldut. Framantam rapid un aluat elastic pe care-l lasam sa creasca 1 ora intr-un loc fara curenti de aer. Eu il pun in cuptor, bineinteles cu focul stins.
Pentru umplutura de carne calim ceapa tocata intr-o craticioara adaugam si ardeiul taiat cubulete si amestecam din cand in cand. Lasam 2 -3 minute si apoi adaugam carnea. Lasam la foc mic sa se faca amestecand cu o furculita ca sa nu se formeze gramajoare. Adaugam rosiile taiate cubulete sau date pe razatoare, pasta de ardei, boia si aprox 150ml apa. Condimentam cu sare si pieper si lasam sa se faca la foc mic , acoperita cu un capac aproximativ o ora. Cand este gata o lasam sa se raceasca.
Dupa ce aluatul a dospit o ora, preincalzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Presaram putina faina pe blatul de lucru si impartim aluatul in 6 bucati.
Fiecare bucata de aluat, o intindem in forma ovala cu lungimea de aproximativ 35-40 cm. Pe mijloc punem 3-4 linguri de umplutura si lasam o margine de aproximativ 2 cm.
Indoim frumos marginile , dupa cum vedeti in foto, le ungem cu galbenus de ou batut cu iaurt si putina sare si le coacem 10-15 minute pana se rumenesc frumos. Daca doriti puteti sa le faceti si mai mici depinde cum va plac.
Puteti rade deasupra branza sau sa puneti felii de ardei.
Servim pidele cu lamaie.
Sunt foarte bune! Va recomand si voua sa incercati reteta de pide, nu se fac greu si rezultatul este nu doar aspectuos, dar si foarte delicios! :)
Pofta buna!
Reteta incercata de cititoare:
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]