Pavlova cu ciocolata si sos de cirese

Pavlova-cu-ciocolata-si-sos-de-cirese-1

Se intampla sa visez la o prajitura cu cirese sau visine si se intampla sa am in congelator o punga cu albusuri pe care constiincioasa ca sa nu mai am probleme la preparare am scris numarul lor si data cand au fost congelate. Bineinteles ca nu mi-a venit in minte fix desertul asta fabulos, l-am vazut pe Pinterest in varianta alba adica pavlova clasica dar am zis sa plusez si sa o fac cu ciocolata. Si bine am facut pentru ca a iesit ceva de vis, sa stiti ca nu e mare filozofie sa prepari Pavlova, o data incercata reteta te si indragostesti de ea. Singurul inconvenient defapt sunt doua, timpul de mixare al albusurilor ( daca nu ai un robot de bucatarie iti intepeneste mana pe mixer) si timpul de coacere plus racire care este undeva de aproximativ doua ore. Dar MERITA! Va scriu eu care fac fata cu brio la abtinutul de a manca dulciuri in exces, eu care am mancat doua felii din delicioasa prajitura fara absolut niciun regret :)

Pentru ca blatul de bezea cu ciocolata sa nu para asa dulce am pus in crema de frisca si un iaurt mic grecesc, iar la sosul de cirese am adugat o lingurita de suc de lamaie. Daca il faceti cu visine, renuntati la sucul de lamaie, visinele sunt destul de acrisoare.

Reteta am preluat-o de la Nigella pe care efectiv o iubesc pentru retetele ei si pentru felul in care le prezinta.

Pavlova cu ciocolata si sos de cirese

Pavlova-cu-ciocolata-si-sos-de-cirese-2

Ingrediente:

Pentru bezea:

  • 6 albusuri mari
  • 300g zahar ( dac se poate cu granulatie mai mica sa se topeasca rapid)
  • 3 linguri de cacao pudra de buna calitate
  • 1 lingurita de otet balsamic
  • 50g ciocolata amaruie tocata marunt

Pentru crema:

  • 500ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 140ml iaurt grecesc

Pentru sosul de cirese:

  • 250g cirese
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 2 linguri de zahar
  • 2 lingurite de amidon de porumb
  • 150ml apa
  • 1 lingura coniac ( optional)

Pentru inceput cateva reguli pentru a obtine o bezea perfecta:

  • Albusurile trebuie sa fie perfect separate de galbenusuri, altfel nu se vor bate asa cum trebuie
  • ouale se separa cel mai bine atunci cand sunt reci dar pentru prepararea lor albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei. Acest lucru ajuta la accentuarea topirii zaharului
  • adaugarea de otet face ca centrul prajiturii sa fie mai moale asemanator cu marshmallows, iar marginile usor lucioase
  • zaharul se adauga atunci cand albusurile sunt perfect batute spuma
  • bezeaua este gata atunci cand este alba si lucuoasa. Daca frecati o parte din ea intre degete nu trebuie sa se simta zaharul
  • Pavlova trebuie lasata sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa

Astea fiind scrise sa ne apucam de treaba:

Preincalzim cuptorul la 180grade Celsius.

Mixam albusurile spuma apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana acesta se topeste.

Cernem cacao deasupa si adaugam otetul si ciocolata taiata marunt si amestecam cu o spatula pana cand compozitia se omogenizeaza.

Pavlova-cu-ciocolata-si-sos-de-cirese-3

Pavlova-cu-ciocolata-si-sos-de-cirese-4

Tapetam o tava mare cu hartie de copt si desenam un cerc cu diametrul de 25cm. Turnam compozitia incercand sa nu depasim marginile. Bagam tava la cuptor si schimbam temperatura la 140grade Celsius. Coacem timp de 1 ora si 1/4. In reteta originala scria 150grade Celsius dar cuptorul meu arde mai puternic asa ca am setat o temperatura mai mica.

Pavlova-cu-ciocolata-si-sos-de-cirese-5

Cand este gata, Pavlova pe margini ar trebui sa fie tare si usor lucioasa iar in interior putin mai moale. Lasam bezeaua sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa.

Pana se raceste preparam siropul. Curatam ciresele de samburi si le punem cu zaharul si 100ml apa la foc mic. Lasam sa dea cateva clocote pana se topeste zaharul . Dizolvam amidonul in apa si adaugam peste cirese amestecand continuu pana se ingroasa. La sfarsit adaugam sucul de lamaie si coniacul. Ca o paranteza acest sos este excelent pentru budinci, orez cu lapte, inghetata.

Crema o facem chiar inainte sa se servim Pavlova. Mixam smantana rece de la frigider cu zaharul pudra pana cand se transforma in frisca. Adaugati iaurtul si amestecati usor.

Asamblam Pavlova; blatul de bezea, crema apoi sosul de cirese.

Pavlova-cu-ciocolata-si-sos-de-cirese-6

Servim!

Este super gustoasa, chiar si acum cand scriu reteta imi ploua in gura la gandul cat a fost de buna :))

Enjoy si I love you Nigella pentru aceasta reteta!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


4 comentarii la „Pavlova cu ciocolata si sos de cirese”

  1. „timpul de mixare al albusurilor” Nu e vorba aici de timpul albusurilor ci de mixarea lor, asa ca puteai scrie corect „timpul de mixare a albusurilor”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.