O rețetă pe cât de simplă pe atât de bună! Mama făcea aceste paste cu brânză proaspătă de vaci într-o tavă mare-mare și tot ce îmi amintesc este gustul de slăninuță de casă prăjită și cât de bine mirosea în toată casa. Cu toții știm că atunci când mâncăm o mâncare ce ne amintește de vremurile din copilărie ni se pare mult mai delicioasă, mai bună, eu prepar destul de des rețete tradiționale tocmai din acest motiv.
Rețeta este de origine maghiară, destul de cunoscută în Ardeal, și se prepară cu paste făcute în casă – la Selgros am găsit însă paste din Ungaria exact ca cele pe care le știu din copilărie. Am cumpărat mai multe pungi de diferite forme, pentru că la noi în familie se mănâncă absolut toate preparatele cu paste. Legat de asta, îmi amintesc o întâmplare tare hazlie pentru mine (dar pentru bunica mea cred că nu) :). Aveam vreo 7 ani și eram la țară în vacanța de iarnă, pe vremea aceea abia așteptam să merg la țară în vacanțe. Afară era un ger de crăpau pietrele, chiar așa mai țineți minte unii dintre voi ce ierni erau odată? Cu ger, zăpadă, săniuș, mâini înghețate, colinde, cozonaci și miros de brad… frumoase ierni. Dar să revin la poveste; bunica a făcut o pătură mare de aluat de paste, se pregătea să le taie și până să se zvânte puțin aluatul a pregătit slăninuța. Pentru că eram mulți la masă, a tăiat și a prăjit o tigaie mare și a lăsat-o să se răcească afară timp în care eu neștiind ce vrea să facă cu ea ( a fost prima dată când am văzut cum se fac aceste paste) m-am gândit că aș face un bine dacă l-aș lăsa pe câinele ei Leul căci așa se numea să se înfrupte din acele bucățele rumenite. A mâncat bine și a lins tigaia de nici dacă o spălam nu era așa curată apoi s-a dus vesel în cușcă și s-a băgat la un pui de somn lucru care mi se pare absolut firesc și normal. Bunica a tăiat pastele, le-a pus la fiert și a venit după tigaie. Tigaia curată, slaninuța păpată toată :). Nu m-a certat deși era supărată foc pentru că am făcut o faptă bună așa că a prăjit altă tură bineîneles după ce-a spălat tigaia. Sau nu, asta nu-mi amintesc dar presupun Și apoi a făcut laștele ( pastele) și am mâncat și am dormit și eu un somn bun de amiază. Precum spuneam numai amintiri plăcute legate de această mâncare.
Dar vorba lungă știți voi, așa că haideți să vedem rețeta.
Paste cu brânză și piept de porc afumat
Ingrediente:
- 500g paste, de preferat tăiței lați
- 300g brânză de vaci
- 400g smântână ( obligatoriu cu 25% grăsime )
- 300g piept de porc afumat
- sare, piper
Pieptul de porc îl tăiem cubulețe și îl prăjim într-o tigaie până se rumenește. Puteți să-l înlocuiți și cu slăninuță sau gușă de porc afumată, important este să aibă puțină grăsime.
Pastele le fierbem în apă cu puțină sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Puteți folosi tăiței lați sau laște, cum le zicea bunica. Scurgem pastele de apă și le lăsăm deoparte în strecurătoare.
Amestecăm brânza de vaci cu smântâna și adăugăm puțină sare.
Punem pastele într-un vas mai mare, adăugăm peste ele amestecul de smântână și brânză și amestecăm ușor. Puteți condimenta și cu puțin piper dacă doriți sau le puteți lăsați așa.
Într-un vas termorezistent punem puțină grăsime rămasă de la prăjirea pieptului de porc, apoi jumătate din cantitatea de paste amestecate cu brânză și smântână. Punem peste ele bucățelele de piept de porc prăjite, grăsimea rămasă, apoi din nou paste și deasupra restul de piept de porc prăjit.
Băgăm tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și lăsăm 25 de minute.
Servim pastele calde – cel mai bine, cu un pahar de vin
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]