Pariziene cu fondant de mere

Eeee de cand am ochit eu reteta asta pe blogul lui Laura Adamache… ieri am si pus-o in practica… super ! Fondantul de mere e delicios, defapt chiar el m-a facut sa incerc reteta :)).
Ingrendiente:
Pentru pariziene:.
500 g faina
20 g drojdie
70 g zahar
260g lapte
50 g unt
sare(un varf)
1 ou

Pentru fondant:
200 gr mere curatate si taiate cubulete
2 oua
20 gr zahar
60 ml smantana
1 plic zahar vanilat
15 gr amidon de cartofi sau porumb
60 gr unt
100 ml apa

Am pus drojdia la dospit cu putin lapte cald , o lingurita de zahar si o lingura de faina. Cand a crescut am amestecat-o cu restul ingrendientelor si am framantat aluatu pana s-a desprins de pe vas. L-am lasat sa dospeasca 1 ora ( in reteta scria 2 dar eu m-am apucat cam tarziu de ele si nu le-am lasat atat la dospit).
Intre timp am pregatit merele:
Punem merele taiate cubulete pe foc impreuna cu zaharul si le caramelizam:
Adaugam 100 gr apa si lasam pe foc pana ce merele au absorbit toata apa. Mixam merele pana le reducem in piure. ( puteti mixa mai putin si atunic raman bucatele).
Separat topim untul si cand s-a racit adaugam smantana,ouale,vanilia,amidonul si mixam pana la omogenizare.
Adaugam piureul de mere si punem crema obtinuta pe foc pana se ingroasa astfel incat atunci cand trasati o linie imaginara cu lingura in oala sa se vada fundul oalei(atentie trebuie amestecat tot timpul).
Daca vreti ca crema sa fie foarte fina mixati bine de tot merele.
Lasam crema sa se raceasca.

Impartim aluatul dospit in 7 bilute. ( Atentie vor iesi foarte mari, cam de marimea unei franzele mai mici). Parerea mea este sa-l impartiti in 14.
Intindem prima biluta in forma de dreptunghi:
Cu muchia unui cutit trasam o liniuta la jumatate:
pe o parte punem fondantul iar pe cealalta o taiem fasiute
Inchidem crema aducand partea superioara un pic peste ea
Si apoi formam un rulou cu fasiutele si presam capetele:

Le asezam pe toate intr-o tava tapetata doar cu hartie de copt si lasam 25 de minute ( in reteta scria 45 min)Dupa 25 minute:

Preincalzim cuptorul la 200 grade,le ungem cu un ou amestecat cu putin lapte si coaja portocala ( in reteta mai scria sa presaram niste mac sau fulgi de migdala pe deasupra, eu nu am avut asa ca nu am pus):
Dupa 10 minute sunt gata:

O sectiune „fierbinte” , dupa cum vedeti multa cremaaa…. cand se racesc crema se intareste , le puteti taia si felii daca le faceti asa mari.

Incredibil de pufoase !

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


20 de comentarii la „Pariziene cu fondant de mere”

  1. Chiar te rog sa le faci, nu-i neaparat sa respeci modelul de impletitura fa-le ca si cornurile, merita macar pentru umplutura :))

  2. Mamaaaaaaaaa Amalia super super ti-au iesit tu!! Asa pufoase si umplute cum trebuie!! Vai ce pofta mi-ai facut!! Pup tu si mananca una si pentru mine ca ma omori aici!!

  3. Minunate,incerc si eu reteta,felicitari.In fiecare sambata ma ocosesc cu retetele tale.Rand pe rand,am facut tortul egiptean , este super, mi-am incantat familia si prietenii.Felicitari!!

  4. Maria iti multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca ti-au iesit toate retetele… crema de la aceste pariziene este foarte buna ,eu o sa o adaptez si la alte fructe :)

  5. Amalia draga, multumesc ptr pariziene, mi-au iesit super bune, dar din pacate au fost putine, asa ca, in zilele acestea voi repeta din nou „operatiunea”,totoadata i-am multumit si Laurei, imi pare rau nu am posibilitatea sa le pozez, dar au fost divine. Se poate incerca si alta umplutura sunt sigura, dar si gustul cremei e… fara cuvinte.Pa pa, Geta.

  6. Geta ma bucur mult ca ti-au iesit… eu as incerca sa le fac cu capsuni ca tot e sezonul :)!Toate retetele de la laura sunt fara cusur sper sa incerci cat mai multe.

  7. draga Amalia, ai putea sa-mi spui, te rog, daca poate fi inlocuit amidonul cu un alt produs? aici in localitatea unde stau sunt magazine mici in care nu gasesc, dar am o pofta de mor sa incerc si eu reteta asta azi. multumesc!!

  8. Irinuca poti inlocui cu faina de grau. Iti tin pumnii, sa-mi spui cum ti-au iesit, apropo poti sa le faci si cu capsuni :)

  9. aaa, uite ca le-am si facut. nu le-am mai facut ieri pentru ca nu reuseam. azi, insa mi-am rezervat suficient timp. sa stii, amalia, ca sunt minunate, eu nu aveam mac si le-am presurat cu cocos(sotul meu abia asteapta sa vina de la munca sa le probeze). multumesc mult pentru retete originale!!!!!

  10. Felicitari pentru ceea ce faci!!! Apreciez munca depusa. Ma intreb cand ai timp sa le faci pe toate, si toate arata foarte bine. Ma feresc sa ma uit pe blogul tau atunci cand imi este foame. Aseara vroiam ceva bun si nu am mai rezistat si am facut parizienele…..au iesit delicioaseee! siaceasta nu este singura reteta pe care am incercat-o. Voi urmari cu interes pe viitor blog-ul tau. Multumesc!

    1. Paula iti multumesc pentru cuvintele frumoase, sper sa recomanzi site-ul si altor prietene… timp imi fac cand pot , cateodata gatesc mai multe feluri de mancare si le postez in zile diferite, dar de cele mai multe ori gatesc in cantitati putine si retete rapide :).

  11. Am facut si eu acum sambata parizienele si au iesit foarte bune. Asa mi-au spus cei din familie . Am sa mai repet de cate ori pot reteta . Aluatul e foarte foarte frged . Ce sa mai zic sunt excelente , au trecut rapid. Felicitari si te urmaresc mai departe . E blogul meu preferat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.