500 g faina
20 g drojdie
70 g zahar
260ml lapte
50 g unt
sare(un varf)
1 ou
2 oua
20 gr zahar
60 ml smantana
1 plic zahar vanilat
15 gr amidon de cartofi sau porumb
60 gr unt
100 ml apa
Adaugam 100 gr apa si lasam pe foc pana ce merele au absorbit toata apa. Mixam merele pana le reducem in piure. ( puteti mixa mai putin si atunic raman bucatele).
Separat topim untul si cand s-a racit adaugam smantana,ouale,vanilia,amidonul si mixam pana la omogenizare.
Adaugam piureul de mere si punem crema obtinuta pe foc pana se ingroasa astfel incat atunci cand trasati o linie imaginara cu lingura in oala sa se vada fundul oalei(atentie trebuie amestecat tot timpul).
Daca vreti ca crema sa fie foarte fina mixati bine de tot merele.
Lasam crema sa se raceasca.
Cu muchia unui cutit trasam o liniuta la jumatate:
O sectiune „fierbinte” , dupa cum vedeti multa cremaaa…. cand se racesc crema se intareste , le puteti taia si felii daca le faceti asa mari.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Maiculitza, ce bine arataaaa!
Si ce bune ori fi la gust, mai ales ca eu mor dupa mere in prajituri!
Chiar te rog sa le faci, nu-i neaparat sa respeci modelul de impletitura fa-le ca si cornurile, merita macar pentru umplutura :))
Mamaaaaaaaaa Amalia super super ti-au iesit tu!! Asa pufoase si umplute cum trebuie!! Vai ce pofta mi-ai facut!! Pup tu si mananca una si pentru mine ca ma omori aici!!
:))Laura multam’ fain pentru reteta :) sa stii ca o sa incerc toata lista ta de retete !
Minunate,incerc si eu reteta,felicitari.In fiecare sambata ma ocosesc cu retetele tale.Rand pe rand,am facut tortul egiptean , este super, mi-am incantat familia si prietenii.Felicitari!!
Maria iti multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca ti-au iesit toate retetele… crema de la aceste pariziene este foarte buna ,eu o sa o adaptez si la alte fructe :)
Amalia draga, multumesc ptr pariziene, mi-au iesit super bune, dar din pacate au fost putine, asa ca, in zilele acestea voi repeta din nou „operatiunea”,totoadata i-am multumit si Laurei, imi pare rau nu am posibilitatea sa le pozez, dar au fost divine. Se poate incerca si alta umplutura sunt sigura, dar si gustul cremei e… fara cuvinte.Pa pa, Geta.
Geta ma bucur mult ca ti-au iesit… eu as incerca sa le fac cu capsuni ca tot e sezonul :)!Toate retetele de la laura sunt fara cusur sper sa incerci cat mai multe.
draga Amalia, ai putea sa-mi spui, te rog, daca poate fi inlocuit amidonul cu un alt produs? aici in localitatea unde stau sunt magazine mici in care nu gasesc, dar am o pofta de mor sa incerc si eu reteta asta azi. multumesc!!
Irinuca poti inlocui cu faina de grau. Iti tin pumnii, sa-mi spui cum ti-au iesit, apropo poti sa le faci si cu capsuni :)
aaa, uite ca le-am si facut. nu le-am mai facut ieri pentru ca nu reuseam. azi, insa mi-am rezervat suficient timp. sa stii, amalia, ca sunt minunate, eu nu aveam mac si le-am presurat cu cocos(sotul meu abia asteapta sa vina de la munca sa le probeze). multumesc mult pentru retete originale!!!!!
Irinuca sa le mancati cu pofta si cu voie buna ca doar e weekend :)). Te pup !
Wow,ce bunatate,le`am facut si sunt super delicioase,sotului i`au placut la maxim:)!!!Multumim de reteta Amalia!
Ma bucur Lisa , poate incerci si spiralele cu mere ( eventual cu gutui ) o sa vezi ca o sa-ti placa :)>
Felicitari pentru ceea ce faci!!! Apreciez munca depusa. Ma intreb cand ai timp sa le faci pe toate, si toate arata foarte bine. Ma feresc sa ma uit pe blogul tau atunci cand imi este foame. Aseara vroiam ceva bun si nu am mai rezistat si am facut parizienele…..au iesit delicioaseee! siaceasta nu este singura reteta pe care am incercat-o. Voi urmari cu interes pe viitor blog-ul tau. Multumesc!
Paula iti multumesc pentru cuvintele frumoase, sper sa recomanzi site-ul si altor prietene… timp imi fac cand pot , cateodata gatesc mai multe feluri de mancare si le postez in zile diferite, dar de cele mai multe ori gatesc in cantitati putine si retete rapide :).
Untul se topeste in lapte??si zaharul cand se adauga?Mersi!
Am facut si eu acum sambata parizienele si au iesit foarte bune. Asa mi-au spus cei din familie . Am sa mai repet de cate ori pot reteta . Aluatul e foarte foarte frged . Ce sa mai zic sunt excelente , au trecut rapid. Felicitari si te urmaresc mai departe . E blogul meu preferat.
Ma bucur ca ti-au placut :)… luna aceasta incerc sa postez meniuri de sarbatori sper sa le urmaresti :).
Abia astept. Sunt zilnic cu ochii pe tine. :))