Papanasi fierti

Daca ati sti cat de mult imi plac papanasii… si cat incerc sa ma abtin sa nu mai gatesc dulciuri, mereu zic ca nu mai fac nimic dulce dar nu ma pot abține. .Bine, papanasii sunt un preparat usor , nu contin mult zahar, in fapt puteti sa-l omiteti de tot daca doriti. Sunt pufosi, moi si se prepara cu branza de vaca, care cu cat e mai grasa cu atat papanasii ies mai buni.

Branza proaspata de vaci, cunoscuta sub numele de branza de vaci este un aliment deosebit de hranitor ce se recomanda incepand cu diversificarea bebelusilor adica dupa 6 luni. Sunt diferite firme care comercializeaza branza de vaci  dar puteti sa o faceti si acasa daca doriti din lapte de vaca si suc de lamaie. Eu am preparat-o o vreme cand Adrian era mic, insa apoi am gasit o firma de producatori locali care aducea o branzaica foarte buna si am renuntat sa o prepar acasa.

Desigur inteleg perfect varianta de a cumpara, ar fi destul de complicat sa vii de la servici seara si copiii sa-ti ceara papanasi si tu sa te apuci sa faci branza proaspata de vaci. Asta functioneaz in cazul mamicilor care stau cu copiii acasa.

Ce trebuie sa retineti este ca trebuie sa folositi o branza de vaci cat mai grasa, nu va prostiti sa folositi branza de vaci cu 0,5 grasime decat daca aveti probleme medicale, recomand sa cumparati branza cu 25% grasime, o sa preparati niste papanasi foarte buni!

Reteta e simpla si rapida am luat-o dintr-o carte de bucate scrisa de Didi Balmez.

Papanasi fierti

Ingrediente:

  • 250g branza proaspata de vaci scursa bine de zer
  • 1 ou
  • aprox. 2 linguri faina poate putin mai mult daca branza e mai apoasa
  • 1 lingura si 1/2 gris (aproximativ 25g)
  • puțină sare
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 25 g unt
  • 100g pesmet,
  • zahar

Zdrobim bine branza si o amestecam cu grisul, oul si zaharul vaniliat. Puteti adauga si un pic de coaja rasa de lamaie. Amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena. La sfârșit adăugăm făina și amestecam ușor.

Cu mainile infainate modelam bile de aluat pe care le turtim putin ( ca si chiftelele ) si le punem pe un platou sau o farfurie.

Intr-o cratita mai larga punem apa la fiert cu putina sare.

Punem papanașii la fiert când apa clocotește.

Ca un mic sfat, cand le puneti la fiert o sa se duca putin la fund, cu ajutorul unei palete de lemn le ridicati usor.

Papanasii se fierb in cateva minute maxim 5 , se ridica deasupra, asta inseamna ca sunt fierti. Dupa ce-au fiert ii scoatem cu o spumiera si ii punem pe un platou.

Separat intr-o tigaie topim untul, adăugăm pesmetul si amestecam pana se rumeneste usor. La sfarsit adaugam zaharul si pentru un plus de gust adăugați putina scorțișoară.

Puneți pesmetul prăjit peste papanași și serviți.

Eu am pus papanasii in tigaie si i-am amestecat cu pesmetul. Mi-au iesit aprox 15  bucati.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


26 de comentarii la „Papanasi fierti”

  1. De mult nu am mai mancat papanasi fierti, cred ca de ani de zile, mama ce pofta mi-ai facut….. Azi fac pt ca am o punga de branza la frigi…. Super faina prezentarea

  2. Inspirata de reteta ta am facut si noi papanasi aseara. Doar ca probabil nu a fost bine aleasa branza (quark=mai degraba crema de branza de vaci cu smantana) si papanasii au fost cam moi si inestetici. De buni au fost foarte buni!

  3. ..te felicit Amalia pt nenumaratele retete 'delicioase' de pe blog!Foarte bine arata papanasii..am sa fac si eu curand! ce vreau sa precizez e ca nu am vazut pe blogul tau reteta de ciocolata de casa si as fi vrut sa fac dar nu ma incred in retetele de pe net, am incercat o data si nu mi-a iesit..asa ca astept reteta de la tine. Spor in toate si muult succes la concurs!

  4. Anonim , nu stiu daca ma crezi dar am si uitat de reteta de ciocolata de casa. Sper sa o fac cat de curand, am un verisor care locuieste in Germania si ciocolata de casa e preferata lui , am facut de multe ori… multumesc pentru aprecieri si promit sa nu te dezamagesc :).

  5. Draga Amalia,aceasta nu este pentru prima oara cand intru pe blogul tau…am mai gatit de la tine si supa cu perisoare,galusti cu prune,etc. dar de fiecare data am ezitat sa-ti scriu. Ei bine ,vreau sa-ti multumesc pt. acest blog minunat si pt. faptul ca gramajul produselor este corect dat ,asa incat sa iasa mancarea respectiva buna.

    1. Iulia multumesc pentru increderea acordata, retetele mai vechi probabil ca au un granaj aproximativ dar cu timpul am incercat sa-l scriu pe cel corect :).

  6. Eu am facut papanasii fara faina.. sunt deliciosi si sunt mai moi.. mai delicati.,. :))
    Nu vad de ce am mai pune faina.. branza, un ou si gris.. eu pun dupa ochi.. Pofta buna!!!

  7. buna seara! cu ce as putea inlocui branza de vaca? sunt in spania si as dorii sa imi fac papanasi fierti!o pot inlocui cu ricotta?te pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.