Pandispan 1


Eu stiu 4 retete de pandispan , mai bine zis 4 modalitati de a-l face cu aceleasi ingrediente. Iata prima pe lista, poate cea mai usoara :).

Ingrediente:
6 oua
6 linguri faina
6 linguri zahar tos
Pentru inceput , toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Se separa galbenusurile de albusuri, apoi albusurile impreuna cu putina sare se bat spuma tare cu mixerul. Se adauga galbenusurile si zaharul si se bat la viteza maxima pana amestecul isi dubleaza volumul si obtinem o crema spumoasa. Lasam mixerul deoparte si lucram cu o lingura de lemn. Adaugam o lingura de faina si apoi amestecam invartind lingura „peste cap” pana se incorporeaza toata faina . Am incercat sa fotografiez cat mai explicit cum se face , sper sa va fie de ajutor. Pandispanul va fi foarte pufos datorita acestei tehnici. Procedam la fel si cu restul de faina , apoi punem blatul intr-o tava ( 33×22 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivitin cuptorul preincalzit, timp de 10 minute. Facem proba cu scobitoarea , adica infigem o scobitoare in el si daca iese curata inseamna ca blatul este copt. Rasturnam pandispanul pe un fund de lemn si dezlipim cu grija hartia de copt. Lasam sa se raceasca si apoi putem sa-l folosim ca baza pentru un tort sau prajitura, se poate consuma si ca atare eventual cu zahar pudra deasupra.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


48 de comentarii la „Pandispan 1”

  1. Buna Amalia :) pt Paste vreau sa pregatesc un tort cu fructe (cu blat de pandispan), dar nu stiu unde gasesc sa cumpar hartie de copt…multumesc anticipat! te pup, o zi frumoasa! :)

  2. Andreea , hartie de copt se gaseste in toate hypermarketurile ( Kaufland,Cora, etc) sau si la magazinele alimentare mai mici.Daca nu stii cum arata intreaba vanzatoarele sa fii sigura ca nu dai gres :).

  3. Vera acum m-am uitat mai bine pe reteta si sa stii ca nu se pune apa deloc ! Sper ca nu l-ai facut deja , am scris gresit, mii de scuze :). Sper ca nu te-am incurcat, uite scot din reteta apa :).

  4. inca nu l-am facut… vroiam sa il fac aseara dar mai bagat in ceata cu apa… chestia e ca eu nici nu prea le am cu bucataritul asa ca am zis mai bine sa te intreb
    multumesc mult si pupici
    …sarbatori si PASTE FERICIT alaturi de cei dragi

  5. Buna fetele…
    sa va spun cum fac eu pandispanul: in linii mari – identic cu Ama, doar cu o mica "mare" diferenta. eu pun zaharul la topit in putina apa, pe foc. dupa ce bat albusurile spuma, si dupa ce spuma sta lipita de castron, chiar daca acesta este cu gura in jos, se adauga incet, incet acest sirop. atentie sa nu va ardeti la maini. apoi urmeaza, galbenusurile, faina, etc si, daca vreau sa-l mananc ca si o prajitura, pun ce-mi vine in minte: nuci, cacao, fructe confiate etc…

  6. Buna!
    Urmaresc de ceva timp retele tale si chiar am incercat cateva dintre ele… Admir foarte mult pasiunea ta pentru arta culinara! :)
    Am si eu o nelamurire in legatura cu reteta de pandispan… galbenusurile se pun in albusuri inaintea zaharului? Zilele trecute am facut o prajitura cu visine cu blat de pandispan (albusuri batute spuma+zahar+galbenusuri+faina). Dupa ce am scos-o din cuptor, la catva timp, a devenit lipicioasa pe deasupra, desi n-a fost acoperita cu nimic. Sa fie oare din cauza zaharului batut cu albusurile? Multumesc! :)

  7. Ceaoooo..ma bucur ca am gasit reteta de pandispan…si,daca toate astea sunt retetele tale…sunt sigura ca nu o sa mai intru in "criza de idei" si o sa probez mai des bunatatile astea :)byeeee..

    1. nu se tine 10 nim in cuptor …se incalzeste mai inainte cuptorul timp de 10-15 min si apoi se introduce tava cu pandispan in cuptor si se mai tine ince 30-40 minute …este bine sa nu umbli la cuptor primele 20 de min ptr ca se lasa prajitura si nu mai este pufoasa …eu asa fac :)

  8. am facut pandispan dupa reteta ta si a iesit ,, demential” . Faceam chec inainte dar de acum fac numai pandispan. :D

  9. amalia, te rog sa nu confunzi blatul de tort (ceea ce ai facut tu ) cu pandispanul.
    daca nu stii, nu da sfaturi gresite.
    in pandispan zaharul se topeste in 7 linguri de apa dupa care se incorporeaza in albusul de ou , iar la final se pune praf de copt.

    1. Florin daca nu ma insel reteta o am demult dintr-o carte de bucate mai veche si asa se numea… o sa ma informez si rescriu titlul daca am gresit.

  10. Am incercat de 2 ori…si nu mi-a iesit…pana la urma cred ca trebuie pus praf de copt… pt ca altfel…nu creste… si in 15 minute incepe deja sa se arda… sunt dezmagit… tare dezamaigt…

  11. L-am facut si eu, dar nu s-a dublat cantitatea dupa ce am pus galbenusurile si zaharul in spuma de albusuri. S-a inmuiat toata compozitia si a iesit lichida. Ouale au fost reci abia scoase din frigider…o fi din cauza asta? Sau poate nu am mixat suficient? Am un robot culinar cu f. multe viteze si am dat viteza aproape maxima.

    1. Eu zic ca din cauza oualelor si probabil nu ai mixat suficient, amestecul trebuie sa stea tare pe bratele mixerului, daca intorci castronul sa nu cada .

  12. sall eu acu , lam facut , o iesit super numi k am redus un ou am pus numi 5 oua si amadaugat si fructe e super .

Dă-i un răspuns lui Viorel Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.