Apel către cei care iubesc pâinea și au rețineri în ceea ce privește prepararea ei, s-a descoperit rețeta de pâine fără frământare! Rețeta e veche de când lumea, din ce-am mai citit se pare că a descoperit-o un brutar din America (nu e de mirare, în America totul se face simplu și rapid) și a fost îmbrățișată rapid pe toate continentele.
Am o prietenă care o prepară destul de des însă mi s-a părut complicată varianta ei, așa că am tot stat în cumpănă dacă să o încerc sau nu, până cand zilele trecute, am vazut la un post TV o italianca simpatica care a incercat reteta si mi-am notat tot tot, cu gandul sa o incerc și eu cat mai repede.
Ea a avut cateva trucuri pe care le-am pus in aplicare, cu ajutorul lor tehnica de preparare s a simplificat si mai mult, asa ca nu a mai ramas decat sa va scriu si voua reteta si sa va oblig sa o incercati pentru ca este nemaipomenit de buna! Coaja crocanta, miez pufos si gustul de paine facuta in casa sunt cele trei argumente forte, la care mai adaug si simplitatea prepararii.
Cea mai importanta in acest proces de preparare a painii fara framantare este oala in care o coaceti. Musai sa fie de fonta, eu am un ceaun cu capac pe care il folosesc la tot felul de preparate traditionale, daca nu aveti si voi asa ceva, acum e momentul sa achizitionati :), daca nu, musai sa folositi un vas cu peretii grosi si capac.
Probabil singurul impediment este timpul de asteptare, e musai sa o lasati sa creasca 24 de ore, deci o preparati de pe o zi pe alta, insa e simplu dacă nu trebuie sa faceti nimic :)
Faina am folosit de tip 650, data viitoare o sa incerc cu cea de 550. Poze nu am facut foarte multe, dar am filmat asa cum am putut reteta unde se vede foarte clar cat de usor se prepara.
Ingrediente pentru o pâine fără frământare:
- 500 g făină de gâu de tip 550 sau 650
- 1 lingurita de sare
- 1,8 g drojdie uscata (granule)
- 385 ml apa la temperatura camerei (eu am pus 400, dar voi puneti exact 385 ml)
Cum preparăm rețeta de pâine fără frământare?
Mai aveti nevoie de un vas de fonta cu capac, foaie de copt , faian pentru intins aluat si optional gris.
Punem faina intr-un vas mai mare, adaugam sarea si amestecam usor, apoi adaugam drojdia uscata, apa si amestecam cu o lingura de lemn pana se omogenzieaza cat de cat. Nu insistati doar cat sa se amestece ingredientele.
Acoperiti vasul cu un servet textil si il lasati sa stea 24 de ore intr-un loc ferit de curenti.
Sfat: puneti vasul in cuptorul de gatit (bineinteles cu focul stins), acolo nu incurca si temperatura e constanta.
Dupa 24 de ore, presarati faina pe masa de lucru, si cu mainile infainate bine scoateti aluatul care a crescut frumos si-l intindeti in foaie cu groasimea de aproximativ un deget, pe care o impaturiti ca si in video. Dati aluatului pe cat posibil o forma rotunda bagand marginile dedesubt.
Puneti aluatul in vasul de fonta in care ati pus hartie de copt (ca sa nu se prinda painea de fund) si lasati sa mai creasca o ora sau doua.
Taiati cu o lama bine ascutita perpendicular pe aluat, presarati putina faina sau gris.
Puneti capacul si bagati oala in cuptorul rece. Setati la maxim (eu am pus la 200 de grade Celsius, data viitoare pun pe 250) si lasati fix 40 de minute (Asta era un alt truc, nu trebuie preincalzit cuptorul). După 40 de minute, luati capacul si mai lasati 15 minute pana cand painea se rumeneste frumos.
Scoateti painea si o lasati sa stea pana se raceste (daca aveti rabdare), apoi o taiati felii si o serviti.
Eu am mancat o felie cu ulei de masline si sare grunjoasa.
E excelenta!
Aici aveti si reteta video nu-mi rămâne decât sa va urez spor la gatit :)
Pofta buna! :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Super usoara reteta!
Intrebare: pot sa fac si cu faina intermediara sau neagra?
Multumesc!
Dorina eu nu am incercat, decat cu cea din reteta, banuiesc ca da,daca incerci te rog sa-mi scrii si mie si eu vreau sa incerc.
buna seara
nu incep prin a ma lauda. fac painea fara framantare , pot zice de ceva ani buni. intamplator am gasit reteta la Araba felice. cu mici adaptari , ca de , asa santem noi femeile, imi iese o minune de paine. nu e musai acest vas . am un vas smaltuit , de pe vremea cand se produceau pe undeva , prin Alba . am luat atunci 2 seturi , unul de oale si unul de cratite. cred ca prin ’97.
ei si acum uite cum fac. la 1 kg de faina , aproximativ 5 sau 6 gr de drojdie proaspata, olecuta zahar , sare, 750 ml apa. si aici mai pun un pic sau nu . depinde si de faina.
nici nu pun mana in aluat. cu o lingura de lemn. drojdia +un pic de zahar +un pic de apa calda las cateva minute sa porneasca drojdia sa faca mici bule. apoi in mijlocul fainii pun sarea , aceasta drojdie un pic pornita in crestere , restul de apa calda. amestec cu lingura de lemn , incorporez bine faina. pun apoi in jurul aluatului , care nu va speriati e molut bine , uleiul . nu mult , asa sa l inconjor intr un firicel . acoper , las la caldut . cand imi aduc aminte , mai ii dau cateva invartituri cu lingura. acoper iar . daca mai repet operatia odata e f bine. apoi intr o oala mai inalta pun hartie , pun aluatul , din care scoti totusi aerul. lasi la dospit . pui capacul . si apoi dospit frumos dai la cuptor. dupa vreo juma de ora scoti capacul repede si mai lasi cam tot vreo juma de ora sau pana se rumeneste frumos.
asa creste in oala sub capac de nu va vine sa credeti .
o puteti face si de seara . e asa de usor , nu e stresant. nu tre sa fii tot cu ochii pe ceas.
vara cand e cald se face ff repede. depinde si de cat de cald e unde se dospeste. eu acoper totusi vasul.
e f bun rezultatul dvs. dar nu prea se mai gasesc vase din acelea . asa ca mai adptam si noi si nu e rau daca rezultatul e o minune.
va urez la mai multe retete bune si va voi urmari cu mare rabdare si drag. ne inspiram chiar daca avem ani … mai multi.
spor la toate si multi vizitatori pe site.
Multumesc pentru comentariu :)