Pâine cu maia cu drojdie

Pâine cu maia cu drojdie
Pâine cu maia cu drojdie

Pare un paradox faptul ca desi sunt innebunita dupa paine si produse de panificatie in general, de cand am blogul nu am postat nicio reteta de paine. Asta pentru ca fug de ea, incerc sa consum cat mai putina altfel iau proportii…si poate pentru faptul ca sunt brutarii in Cluj unde painea este foarte buna. Dar uite se pare ca fiind data situatia de pandemie ( sper sa citesc articolul asta peste ani si sa nu uit prin ce-am trecut si trecem) nu iesim din casa si nu cumparam paine am decis sa-mi iau inima in dinti si sa ma apuc de framantat. Am robot, nu va faceti probleme, dar mie imi place sa framant aluaturile cu mana, nu framant des si sincer imi face placere chestia asta. De framantat adica de facut paine de casa. De ceva vreme Patricia una din primele cititoare ale blogului, o romanca stabilita in Spania, un suflet drag mie ne incanta vederea pe grupul paginii cu tot felul de paini, una mai apetisanta ca alta. Sa nu mai vorbesc de chifle, baghete si alte minunatii. I-am cerut reteta, mi-a dat o gramada, cale pe cre ii multumesc si am inceput cu inceputul. Adica cu maiaua. No, aici dragii mei incepe adevarata aventura. Am incercat doua tipuri de maia, prima cea din reteta de mai jos, cea de a doua este inca in crestere, dureaza pana se face e fara drojdie.

Cea despre care va scriu acum este o maia cu foarte putina drojdie mai exact 3g. Principiul e foarte simplu si-l cunosc si de la bunica, porniti un aluat apoi dupa ce este bine crescut, lasati o bucata pe care o folositi la urmatoarea paine, pe care o faceti la maxim o saptamana. Este foarte simplu, va scriu si reteta si pun si multe poze sa vedeti cum ar trebui sa arate aluatul. Va asigur ca veti face o paine minunata care da e adevarat, nu se compara cu niciuna cumparata.

Ingrediente pentru reteta de paine cu maia cu drojdie

Din cantitatile de mai jos iese o paine mai mare, cea din imagini.

Pentru maia:

  • 140 g faina de tip 550 sau 650
  • 80 ml apa calduta
  • 3 g drojdie uscata

Eu am facut cantitate dubla de maia, pentru aceasta reteta am folosit jumatate.

Inca nu am facut cu drojdie proaspata, dar cred ca se poate calcula asa; 7g drojdie uscata se folosesc la 500g faina, 25g drojdie proaspata la 500g de faina, deci ar fi undeva la 10g drojdie proaspata.

Bun, amestecam ingredientele de mai sus, obtinem un aluat elastic pe care il acoperim cu o folie de plastic, sau puteti sa-l puneti intr-o cutie mai mare cu capac, si-l  lasam sa stea la frigider minim 48 de ore, pana la o saptamana.

Asa arata inainte

Paine-cu-maia-cu-drojdie-amalia-1

Dupa 48 de ore

Paine-cu-maia-cu-drojdie-amalia-2

Dupa cum am scris eu am facut cantitate dubla, ce se vede in poze, am folosit jumatate din el  si scriu cata faina si apa am adaugat mai jos.

Scoatem aluatul de la frigider si-l amestecam cu 550ml apa calduta pana se dizolva, amestecati cu mana.

Paine-cu-maia-cu-drojdie-amalia-3

apoi adaugam 750g faina si framantam 10 minute apoi il lasam la dospit 20 de minute.

Paine-cu-maia-cu-drojdie-amalia-5

Se adauga 25g de sare, se framanta din nou 10 minute si se intinde usor apoi se impacheteaza sub forma de plic. Il intoarceti cu fata in jos si-l lasati sa creasca 20 de minute. Mai faceti chestia asta de 3 ori apoi il lasati sa dospeasca 4 – 5 ore. Cel mai bine il puneti sa creasca in cuptor , cu focul stins bineinteles :).

Paine-cu-maia-cu-drojdie-amalia-4

Asa arata dupa 4 ore

Paine-cu-maia-cu-drojdie-amalia-6

Paine-cu-maia-cu-drojdie-amalia-7

Puneti pe blatul de lucru faina si formati o paine pe care o lasati sa creasca o ora. Presarati faina si  o crestati daca doriti, eu am uitat si am crestat-o doar inainte de a o baga in cuptor , data viitoare nu uit :).

(in faza asta trebuia presarata faine pe ea si crestata)

Paine-cu-maia-cu-drojdie-amalia-8

Aici dupa o ora

Paine-cu-maia-cu-drojdie-amalia-9

Paine-cu-maia-cu-drojdie-amalia-10

Incingeti cuptorul la maxim 250 de grade Celsius sa arda cu partea de jos doar si puneti o tava pentru apa in partea de jos. Eu nu am aceasta functie decat sus-jos asa ca am folosit-o pe aceasta. Bun, cand cuptorul este incins la maxim, bagam painea iar in tavita punem 200ml de apa pentru abur. Lasam 10 minute apoi scoatem tava cu apa ramasa, scadem temperatura la 200grade Celsius si mai coacem 30 -40 minute.

Scoatem painea si o acoperim cu un servet textil.

Paine-cu-maia-cu-drojdie-amalia-11

Taiem felii si servim, eu am taiat-o calda ca nu am mai avut rabdare.

Paine-cu-maia-cu-drojdie-amalia-12

Este foarte buna, cu coaja crocanta si miez pufos.

O pastrati in punga de plastic, la noi a rezistat doar 2 zile ca am mancat-o pe toata :)

Bun, acum sa vedem cum procedam cu urmatoarea paine.

Din aluatul cand este dospit pana la final lasam 220g pentru urmatoarea paine, il pastram la frigider intr-o caserola sau borcan si apoi reluam operatiunea de la inceput. Adaugam apa, faina, sare, framantam …

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.