Paella

Din Valencia. Cu dragoste de la o familie deosebita. Cel mai frumos concediu si cei mai minunati oameni pe care i-am intalnit. Pozele sunt facute de mine dar reteta este gatita de altcineva. Mi-am cumparat si eu tigaie de acolo, am incercat reteta si sa stiti ca a iesit destul de apropiata fata de cea din Valencia.

Ingrediente:

  • aprox 2 kg carne de pui si rata
  • 300 ml sos de rosii
  • 300g fasole verde pastai
  • 300g fasole boabe ( un soi mai deosebit, eu asa boabe mari nu am vazut niciodata)
  • 7-8 catei de usturoi
  • 1kg orez
  • ulei, sare, sofran
  • ( sper ca le-am trecut pe toate )

Incingem uleiul in tigaie , apoi adaugam carnea,condimentam cu sare si lasam sa se prajeasca pana se rumeneste frumos, apoi adaugam pastaile de fasole. Tragem carnea spre margine ( focul este circular dedesubt , am inteles ca e o instalatie cu arzator mai speciala) si in mijloc punem sosul de tomate si usturoiul zdrobit. Amestecam si adaugam boabele ( uriase) de fasole. Adaugam sare, completam cu apa si lasam sa fiarba. Cand este fiarta adaugam si sofranul sau un colorant galben ( am vazut ca se gaseste in hypermarketuri acolo special pentru paella ).
Punem orezul , domnul spunea ca nu exista o cantitate anume , trebuie pus asa ca in poza , dintr-un capat in celalalt. Amestecam usor si lasam sa fiarba la foc mic.

Asa arata la sfarsit, trebuie lasata un pic mai mult sa se prinda putin de tigaie ( tatal Monicai spunea ca asta-i tot farmecul :)) .Servim.
Foarte buna !
Cu multumiri si mii de pupici lui Adi, Monica si fam. Pallardo.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


17 comentarii la „Paella”

  1. Te ha quedado genial la paella, se ve estupenda. ESto con una buena cervecita en la playa, vamos todo un tesoro.

    Saludos

  2. Me quedé impresionado por todo lo que veía y se la comió. ¿Se puede escribir que me encanta Valencia. La vida nocturna es genial. Lo siento, no sé la traducción en español que en unas pocas palabras.

  3. te has expresado muy bien. La verdad es que la paella es una comida de lo mejor, además si investigas un poco existen muchas variedades.

    Saludos desde España

  4. Amalia

    La fasole ii zice "fava beans" nu stiu daca are vreun nume romanesc ca nici eu nu am vazut in Romania.
    Arata minunat paella ta.

  5. Buna Amalia,

    Imi place blogul tau fff mult. ;)

    Deabia am venit din Valencia si pot sa iti zic ca sunt de aceeasi parere cu tine. Oamenii sunt minunati.

    Numai bine,
    Tedi

  6. Chiar ca arata bine paella,desi sunt in Spania nu am facut/mancat niciodata..trebuie sa incerc sa "vedem"cum e/iese…
    Besitos…hehehe

  7. Cele 4 elemente cheie pentru o paella de succes

    1. Vasul in care se gateste
    Paella inseamna tigaie in limba catalana. Cuvantul deriva din latinescul patella, care inseamna farfurie, sau receptacul, de metal. O paella este numita astfel dupa vasul in care este gatita. Un fel de mancare cu ingrediente similare, adica pe baza de orez, dar gatit intr-un vas diferit este numit arroz (in spaniola), sau arros (in catalana). Distinctia este foarte clara si nu este pusa in discutie. Paellas sunt mancaruri cu orez uscate; cazuellas sunt mai umede, iar calderas sunt aproape ca niste supe.
    Vase pentru paella
    Vasul pentru paella este o cratita, sau tava de cuptor mare, fabricata din metal subtire, bun conducator de caldura, cu marginile inaltate si cu doua manere. Aceasta forma este importanta:
    – orezul poate fi gatit in strat subtire (1-2 cm), care permite gatitul uniform si simultan al tuturor boabelor de orez, si permite contactul direct al orezului cu fundul vasului, acolo unde paella are gustul cel mai bun.
    – forma vasului permite o evaporare maxima in timpul gatitului, ceea ce este extrem de important din punct de vedere al texturii finale
    – vasul se incinge rapid si se raceste rapid

    O paella se gateste la temperatura mare in primele 10 minute, apoi la una joasa pentru urmatoarele 8 minute, dupa care este luata de pe foc si lasata la odihna inainte de a fi servita. Cand tigaia este luata de pe foc, orezul de pe fundul ei se opreste din gatit aproape instantaneu. Cel de deasupra preia insa caldura de dedesubt timp de alte cateva minute.

    In Spania, cele mai multe tigai pentru paella sunt facute din otel-carbon polizat (acero pulido). Metalul este subtire si extrem de bun conducator de caldura. Aceasta tigaie da orezului un gust usor dulceag, metalic, specific pentru o paella. Aceste tigai sunt ieftine, dar necesita o ingrijire laborioasa.

    Tigai mai scumpe, dar mai usor de intretinut, sunt cele din otel inoxidabil (acero inoxidable), de asemenea bune conducatoare de caldura si perfecte pentru cei care gatesc paella ocazional, caci nu necesita o ingrijire deosebita.
    Se mai folosesc si tigai emailate (paella esmaltada), usor de curatat si mai ieftine decat cele din otel inoxidabil.
    Tigaile neaderente, teflonate, sunt de evitat. Au tendinta de a fi mai groase, si de aceea transferul de caldura este incetinit. Motivul principal este insa faptul ca este de dorit ca paella sa se lipeasca putin de fundul tigaii, ca sa se formeze acel strat usor caramelizat, numit socarrat, despre care spaniolii spun ca este cea mai buna parte a unei paella.
    Acest soccarat nu este o crusta arsa, ci un strat usor caramelizat. Unii bucatari obtin acest strat ridicand brusc temperatura in ultimele 2 minute ale perioadei de gatit, dar este o metoda riscanta si trebuie supravegheata cu multa atentie ca orezul sa nu se arda complet.

    Cazuella sunt vase din teracota care se folosesc asemanator vaselor romane de pe piata noastra: se inmoaie (imersate complet) in apa rece, peste noapte, dupa care se scurg bine de tot. Se introduc in cuptor cand acesta este rece, sau doar putin caldut, si se lasa sa se incinga pe masura ce se incinge cuptorul. Nu se pun direct pe flacara, caci crapa.

    Caldero are o forma de cazanel si este fabricat din fonta, or teracota; sunt perfecte pentru fierberea supelor.

    2. Orezul
    Orezul este protagonistul acestei retete. Este vital sa se foloseasca orez cu bob scurt, sau mediu, de preferinta spaniolesc. Nu se foloseste niciodata orez cu bob lung, sau cel de tipul parboiled, caci acestea nu absorb indeajuns lichid. Orezul pentru risotto se comporta foarte bine. Continutul de amidon este cel care ajuta enorm la obtinerea texturii potrivite unei paella. Portia standard de orez este de 1/3 – 1/2 cana pentru o persoana.

    Orezul se combina cu un mediu lichid in care se gateste. Exista doua metode de a face asta. Prima metoda adauga orezul la lichidul deja clocotit, in tigaie. Cea de a doua, adauga orezul in sofrito (sos aromat), il gateste astfel 1-2 minute, apoi adauga lichidul clocotit, cat sa acopere orezul. Se pare ca a doua metoda ofera un gust mai bun si mai bogat.

    Orezul are nevoie de circa 18 minute ca sa fie gatit. Se gateste 10 minute la temperatura ridicata si 8 la o temperatura joasa, sau pana cand lichidul este absorbit, iar orezul este cremos si ferm. Orezul este luat de pe foc, acoperit, si lasat la odihna inainte de a fi servit.

  8. buna. si eu obisnuiesc sa prepar paella,ne place mult.eu o fac cu amestec de carnuri(pui,porc,curcan,,ce ai prin casa) iar inainte sa pun pastaile si fasolea, prajesc cateva felii de ardei gras pa care le dau deoparte(servesc ptr. decor dupa ce e adaugat orezul,stii ca nu se mai amesteca odata adaugat, nu?),dar adaug si ardei gras taiat cubulete care se prajeste la fel,inainte de a adauga ,,verdura,, , acesta ramane in tigaie. o servim cu zeama de lamaie pe deasupra,fiecare cat doreste,,si ne place si cu maioneza de usturoi. felicitari!

  9. Buna,inchercati sa o faceti cu iepure.mai intîi prajiti bine un gogosar rosu taiat feli,il scuateti si prajiti bine carnea.va iesit bine.sant in spaña de 15 añi casatorita cu un spañol.ieu o fac destul de des.cu fructe de mare iese super buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.