Cu siguranță ați auzit de acest preparat cu iz asiatic si poate va ganditi ca este ceva complicat de facut. Adevarul este ca se prepara foarte simplu si este o buna metoda de reciclare a orezului, in ideea in care ati fiert orez pentru o salata sau pentru o garnitura si ati ramas cu o cantitate oarecare.
Bineinteles ca il puteti prepara pe loc cu orez proaspat fiert, asa cum am facut eu si va recomand pentru o preparare rapida sa folositi orez prefiert, acela la pliculete. Nu trebui sa cumparati un orez foarte scump, eu am cumparat o cutie cu 4 pliculete a 100 de grame fiecare cu 3,59 lei.
Deasemenea puteti adauga si alte legume in prepararea lui cum ar fi ardeiul rosu sau mazarea. Eu am preferat varianta simpla, de baza cu morcov, ceapa si usturoi.
Ce nu trebuie sa lipseasca din preparea lui este sosul de soia si ghimbirul. Desigur, oricine cred ca are in frigider o sticla cu sos de soia care mereu expira pentru ca este folosit doar de cateva ori dar na, nu e mare investitia asa ca nu renuntati la el. Cat despre ghimbir eu am rezolvat mult mai simplu si am cumparat un plic cu ghimbir uscat, pentru ca deobicei nu folosesc des ghimbirul in preparate si ce sa vezi cand am nevoie de el nu gasesc sa cumpar.
Ce vreau sa va mai scriu este ca e un preparat rapid ce se face in maxim 20 de minute si poate fi un pranz sau o cina usoara. La copii le-a placut foarte mult, la fel si mie si sa stiti ca l-am mai facut de cateva ori doar ca nu am scris reteta pe blog.
Orez prăjit
Ingrediente aprox 4 portii:
- 200g orez
- 2 oua mici
- 1 ceapa mica
- o bucatica de morcov ( aprox. 100g)
- 2 catei de usturoi
- un varf de cutit ghimbir macinat sau proaspat
- 2 linguri sos de soia
- putina sare
- piper
- ulei
- cateva fire ceapa verde
Pentru inceput fiebem orezul, asa cum v-am scris eu cand ma grabesc folosesc orez la plic prefiert. Daca folositi orez la punga va recomand cel cu bobul lung pe care il fierbem in apa cu sare conform timpului scris pe ambalaj. Scurgem bine orezul de apa in care a fiert, il trecem sub jet de apa rece si-l lasam sa stea putin in strecuratoare.
Ceapa o curatam de coaja si o tocam marunt, morcovul il curatam de coaja si il dam pe razatoare. Le calim impreuna in putin ulei aproximativ 4-5 minute. Adaugam usturoiul tocat marunt si ghimbirul, amestecam bine si mai lasam un minut.
Apoi adaugam orezul bine scurs de apa si ametsecam usor. Mai lasam sa se faca 4-5 minute la foc potrivit timp in care ametsecam din cand in cand. Apoi tragem orezul deoparte in tigaie si in mijloc punem putin ulei, spargem doua oua si amestecam rapid, cuprinzand treptat tot orezul din tigaie. Adaugam si sosul de soia si mai lasam 2 minute. Daca e cazul mai adaugati putina sare dar atentie, sosul de soia este suficient de sarat. Punem si putin piper proaspat.
Adaugam ceapa verde taiata fin si amestecam.
Servim!
Daca stiti sa folositi betele pentru mancarea asiatica, mancati cu ele, daca nu va descurcati cu ele atunci folositi stramoseasca furculita.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]