Încet dar sigur se apropie sărbătorile pascale, am intrat în Săptămâna Mare și pregătirile pentru masa de Paști iau amploare pe zi ce trece. Felurile principale sunt gata stabilite, aproape toți ne dorim pe masa mâncăruri tradiționale pe care le știm din copilărie, nu mai e cazul să reinventăm drobul sau friptura de miel, dar cu dulciurile… ei da, cu dulciurile s-ar putea să fie o mică dilemă să nu zicem problemă. Pe lângă clasicul cozonac pe care fie vorba între noi, nu toată lumea se încumetă să-l prepare, e musai să facem ceva nou, deosebit și mai altfel decât vecina :) Uite că eu m-am gândit cum să vă ajut să rezolvați problema asta și vă prezint un dulce bun, clasic-modern, o prăjitură a cărei denumire spune totul: negresă tiramisu. Este un desert pufos compus dintr-un blat de negresă cu un gust pronunțat de cacao peste care punem pișcoturi însiropate cu cafea și deasupra o cremă aromată de mascarpone și brânză. Toate coapte bine-bine la cuptor.
Prăjitura asta mi-a făcut cu ochiul din prima așa că mi-am notat ingredientele pe hârtie, alături de alte câteva mărunțișuri și dacă tot s-a nimerit o zi ploioasă așa cum a fost sâmbătă, ne-am îmbrăcat casual să nu scriu în trening :) și am mers la cumpărături. Unde? În Selgros, să dăm iama printre rafturile cu bunătăți!
Și uite așa, după o cafeluță și după ce-am hrănit copiii ( aici intră și soțul :)) am plecat la cumpărături cu lista oficială în buzunar și multe gânduri ascunse pe care bineînțeles că eu le știu și uite le și scriu; soțul la nenumărate coaste (de la toate animalele domestice posibile) pentru grătar, cel mare la roboți dacă se poate în mărime naturală și eu la serviciul de masa la ofertă pe care l-am văzut în cataloagele online de la Selgros. Cel mic, la nimic că e prea mic :).
Ajunși la Selgros n-am intrat bine că ne-am și “înfipt” în Grădina iepurașului, un sector în care găsiți o mulțime de idei de cadouri pentru Pasti, decorațiuni și tot ce ține de această sărbătoare.
De acolo am ieșit cu o grămadă de dulciuri și promisiuni deșarte gen “mami nu mănânc decât unul pe zi“ apoi i-am lăsat pe cei mici cu soțul și am mers direct la rafturile cu ustensile pentru bucătărie care erau pline ochi cu chestii de tot felul, cele la ofertă fiind semnalizate foarte bine.
Pentru că mă grăbeam ( când ești cu un bebe nu prea ai timp ) am rugat o angajată draguță care aranja marfa pe raft, să găsesc un clește pentru friptură, misiune îndeplinită,mulțumesc doamnă :) apoi am pus ochii pe câteva cornete metalice pe care cât de curând o să le umplu cu o cremă de vanilie, S5 niște forme de silicon, câteva halbe haioase cu capac și serviciul de farfurii mult dorit. Hop cu ele în coș și apoi am cumpărat cele necesare pentru prăjitură, fructe la copii și da niște coaste de porc că altfel riscam să mergem pe jos acasă.
Toată lumea fericită, cel mic a dormit tot timpul, am ajuns acasă, ne-am odihnit puțin apoi mi-am preparat o limonadă pe care am servit-o în halba nou cumpărată și m-am apucat de prepararea prăjiturii cu nume de două prăjituri :) Se prepară relativ ușor doar timpul de coacere este mai îndelungat.
Ingrediente:
Blat:
- 4 ouă
- 250g unt 65% grăsime
- 250g zahăr
- 260g făină albă
- 70g pudră de cacao
- 1 linguriță praf de copt
- 60ml ulei
- 2 plicuri zahăr vaniliat
- 250ml cafea tare
- 2 lingurițe esență de rom
- 200g pișcoturi
Cremă:
- 250g brânză de vaci 26% grăsime
- 250g mascarpone
- 50g zahăr tos
- 4 albușuri
- 2 plicuri zahăr vaniliat
Preparăm o cafea tare și o lăsăm să se răcească. Într-un bol cernem făina și o amestecăm cu praful de copt și pudra de cacao. Untul îl topim.
Mixăm ouăle cu zaharul până ce acesta se topește apoi adăugăm untul topit, uleiul și amestecul de făină, cacao și praf de copt.
Turnăm amestecul (nu tot, lăsăm o cană deoparte) într-o tavă cu dimensiunea 20×30 tapetată cu hârtie de copt apoi așezăm pișcoturile unul lângă altul ( le apăsăm puțin în aluat) și le însiropăm cu toată cafeaua ( 250ml ).
Mixăm cele 4 albușuri cu zahărul și zahărul vaniliat. Brânza de vaci o amestecăm ușor cu mascarpone până se omogenizează. Adăugăm albușurile bătute spumă și amestecăm. Turnăm crema de brânză peste pișcoturi.
Punem sub forma de siruri celalalt aluat ( cu cacao) apoi facem forme cu cutitul sau furculita ( vezi foto) și coacem prăjitura la 170g C timp de 40 min.
Lăsăm să se răcească în cuptor apoi o tăiem felii.
Este o prăjitură consistentă așa că sper să vă rămână și pe a doua zi când e la fel de fragedă :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
ce frumoasa este, Amalia… o s-o fac si eu. esti o gospodina foarte buna, vreau sa ma tin de tine si sa gatesc mai multe retete de la tine.
Multumesc, sa-mi scrii cum ti-a iesit :)