Mâncare de orez cu dovleac

Trebuia să fie un risotto cu dovleac insa pentru ca nu am gasit in trei magazine orez pentru risotto, am folosit orez cu bob mare. Dar nu e nicio problema poate gasiti voi si incercati cu orez carnaroli ( cel mai potrivit, poate imi scrieti si unde il gasiti) sau arborio ( cel mai cunoscut, pe asta il cautam si eu). Reteta este una foarte simpla, mi-a atras atentia uitandu-ma la TV pe un canal cu specific culinar. Deobicei imi notez daca vad vreo reteta interesanta insa aceasta este atat de simpla ca am retinut-o rapid si am pus-o in aplicare după cateva zile.

Nu mai vreau sa va scriu ca fiind vorba despre preparate cu dovleac face parte din categoria love it ore leave it adica ori o iubesti ori ii dai pace sa o incerce altii. Mie mi-a placut destul de mult pentru ca imi place aroma de dovleac, dar cei din familion nu au vrut sa auda de ea nici macar sa guste … nu-i pun la socoteala.

Per ansamblu zic ca o puteti incerca este o mancare cremoasa, aromata si foarte satioasa desi nu are multe calorii. Va recomand sa folositi dovleac placintar din mai multe motive, cele mai importante ar fi ca este aromat, are putini samburi si cu sigurnata este dulce spre deosebire de soiul nostru traditional cu care poti avea surprize neplacute. Neaparat sa folositi parmezan si unt, altfel ma supar pe voi :)

Pentru ca este vorba de o mancare cu orez va recomand sa folositi o cratita sau tigaie groasa, antiaderenta si cu diametru mai mare.

Mancare de orez cu dovleac

Ingrediente 4 portii:

  • 400g dovleac cantarit dupa ce a fost curatat
  • 150g orez cu bob mare
  • 1 ceapa mica
  • 50g unt
  • 40g parmezan ras
  • 100ml vin alb
  • apa sau supa de legume
  • sare, piper

Jumatate din cantitatea de unt o topim si adaugam ceapa tocata marunt ( la mine nu a fost foarte marunt dar voi sa va straduiti) si dovleacul taiat cubulete. Lasam pe foc 2-3 minute amestecand din cand in cand apoi turnam putina apa cam 100ml si lasam se faca la foc mic cu capac.

Cand dovleacul este pe jumatate fiert , atentie se face destul de repede, separat incingem putin ulei de masline si adaugam orezul. Il amestecam la foc mic pana devine translucid apoi il punem peste cubuletele de dovleac. Adaugam vinul, lasam 1 minut apoi supa de legume sau apa. Eu folosesc proportia de 1 la 2,5 adica la o cana sau ceasca de orez 2,5 de apa. Este foarte important sa nu puneti prea multa apa altfel se transofrma in terci, daca nu ati mai gatit orez pana acum puneti mai putina la inceput si adugati pe parcurs. Preparatul se face la foc mic , iar oala sau tigaia trebuie musai acoperita cu un capac. Potriviti de sare si lasati sa se faca.

Cand orezul este fiert, opriti focul si adaugati untul ramas, parmezanul, piper proaspat. Amestecati si mai lasati sa stea 10 minute cu capac apoi serviti.

 

Pofta buna!

PS Daca folositi ulei in loc de unt si renuntati la parmezan, reteta se transforma cu succes intr-una de post.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.