Mancare de linte rosie

Mancare de linte rosie
Mancare de linte rosie

Daca nu cunoateti lintea ar fi cazul sa o cumparati si sa o preparati. Stiu ca noi ardelenii suntem destul de rezervati la alimente de acest gen insa o data incercata o mancare daca ne place gata, o legam de suflet :). Poate ati auzit sau ati citit ca lintea este un aliment bogat in minerale si antioxidanti, contine multe vitamine esentiale in buna functionare a sistemului nervos si imunitar. Si daca toate proprietatile acestea nu v-au convins, le scriu pe cele caracteristice stilului meu de gatit. Lintea este asemanatoare cu fasolea doar ca se timpul de gatire este mult mai scurt. Mai exact aceasta mancare cu linte rosie a fiert in exact 30 de minute. Plus ca se poate gati sub diverse feluri și nu necesită timp de hidratare, eu am lăsat-o să stea în apă rece o oră.

Reteta se aseamana cu cea de iahnie de fasole asa ca pentru voi banuiesc ca va fi usor sa o preparati.

Reteta de mancare de linte roșie

Ingrediente pentru 8 portii de mancare de linte rosie:

  • 500g linte rosie
  • 2 cepe mari
  • 2 ardei kapia
  • 1 morcov mic
  • 1 conserva de rosii fara pielita
  • 1 lingurita coriandru
  • 5 catei de usturoi
  • ulei, sare, piper

Cum facem mancarea de linte rosie?

1. Asa cum am scris punem lintea la inmuiat in apa rece cateva ore, de preferabil cu o seara inainte. Boabele care plutesc se indeparteaza ( la fel ca si la fasolea boabe)

2. Ceapa o tocam si o calim in ulei, intr-o cratita mai mare ( atentie eu am gatit pentru un batalion ). Adaugam morcovul curatat si dat pe razatoarea mica, usturoiul tocat si ardeiul cubulete. Lasam sa se prajeasca bine apoi adaugam lintea strecurata. Adaugam si rosiile taiate cubulete impreuna cu sucul din conserva ( puteti folosi rosii proaspete daca este sezonul ).

Mancare de linte rosie
Mancare de linte rosie
Mancare de linte rosie
Mancare de linte rosie
Mancare de linte rosie
Mancare de linte rosie
Mancare de linte rosie
Mancare de linte rosie

Amesteca bine si mai adaugam aproximativ 300ml apa, sare, coriandru si boabe de piper.

Lasam sa fiarba la foc mic si daca este cazul mai completam cu apa. Dupa 20 de minute, nu parasiti aragazul caci exista mari sanse sa se prinda de fundul cratitei si ca atare trebuie sa amestecati mereu.

Mancare de linte rosie
Mancare de linte rosie

Gustam si daca e cazul mai condimentam cu sare si piper. Servim ca atare sau cu diferite preparate din carne de porc, pui sau vita.

Noi am mancat cu carnati si varza murata, voi nu e musai sa faceti ca noi :)

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


12 comentarii la „Mancare de linte rosie”

  1. Lintea rosie nu se pune la inmuiat. Nu e nevoie. Deja in 15 minute este fiarta, dar daca vreti sa fie terci in maxim, maxim 30 de minute e gata. Recomand supa crema de linte a Lenei (lalena.ro). Fenomenala! Orice mancare de linte e buna, dar supa crema cu crutoane e ceva cu adevarat deosebit la gust.

  2. Lintea se lasa la inmuiat 12 ore sau peste noapte.
    Informatia apare pe aproape toate pachetele cu linte rosie din magazine.
    Eu folosesc linte de la Lidl si pe pachetul lor scrie fix acelasi termen: 12 ore, la inmuiat.

  3. O fi alta explicatie pentru care este bine sa lasam lintea la inmuiat pentru ca intradevar in 20 minute de fiert lintea este terci …

      1. Nu stiu ce linte ca nu mai am ambalajul, dar spuneti-mi ce foisoti D-voastra.? Am fiert-o cam mult si a devenit galbena, apoi am pus alta transa si am lasat-o mai aldente si e putin roz ,nu ca la inceput, dar cam prea aldente. Nu am unde sa va trimit o poza sa va arat? In multe retete vad ca se adauga morcovi, sos de rosii ,deci atunci normal sa fie rosie, dar eu nu vreau decat boabele simple fierte rosii.

    1. Am facut sii eu,am lasatv10 min la apa rece atat si folosesc linte de la BIO ALL GREEN,a ramas la fel de rosie cum era in punga

  4. Rețeta sună fenomenal, dar nu am înțeles niciodată aceste intervale mari de timp pentru fierbere care sunt recomandate pe ambalaje sau pe diferitele siteuri de pe internet. Am gătit și eu linte, chiar o fac destul de des, și niciodată nu i-a luat 30 de minute sa fiarbă. Nici măcar celei verzi. Fără înmuiat în prealabil, fără nimic. Iar dacă vorbim despre cea roșie, aceasta fierbe mult mai repede. In 15 minute abia dacă mai rămâne întreagă.

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.