Mancare de linte cu ciolan dezosat

Recunosc ca am avut o oarecare retinere fata de linte, aveam impresia ca trebuie pusa la inmuiat nu stiu cate ore si ca fierbe foarte greu. Sa stiti ca nu este asa, cel putin cu lintea verde. Reteta nu e foarte complicata se prepara la fel ca si fasolea uscata.

Ingrediente:

  • 400g linte verde
  • 1/2 kg ciolan dezosat
  • 3-4 morcovi
  • 2 cepe
  • 2-3 frunze de dafin
  • 100 ml bulion
  • putin busuioc
  • sare, ulei

Spalam bine lintea si o punem la inmuiat 1/2 de ora. Intre timp curatam morcovii, ceapa si ciolanul il taiem cubulete.

Incingem putin ulei intr-o cratita si adaugam ceapa tocata, lasam 2-3 minute sa se prajeasca putin si apoi adaugam morcovii taiati rondele.  Mai lasam un pic si adaugam lintea si bucatelele de ciolan.

Adaugam apa ( eu am mutat totul intr-o oala mai mare ca am apreciat gresit cantitatea ) cam de 3 degete deasupra lintei, frunzele de dafin, sare si lasam sa se faca la foc mic.

Eu am fiert-o cam o ora si jumatate. Am adaugat bulionul si busuiocul uscat si am mai lasat 5-6 minute. Ar trebui sa verificati din cand in cand sa nu scada apa foarte tare plus ca daca fierbe prea mult lintea se zdrobeste.

Mi-a placut, as incerca si varianta fara carne.

Observatii:

Gustul este undeva intre mazare si fasole, cam fad zic eu, daca nu punem condimente.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


12 comentarii la „Mancare de linte cu ciolan dezosat”

  1. Lintea este foarte sanatoasa,contine mult fier.Daca vrei sa o pregatesti fara carne poti adauga in uleiul in care calesti ceapa doi catei de usturoi taiat felii…si cuburi de cartofi pe care ii fierbi cu morcovii.Poti renunta la busuioc dar poti adauga doua ,trei linguri de pasta de rosii.Delicios.A….sa nu uit ,Amalia felicitari pt toate retetele.

  2. am facut si eu o data linte,a iesit tare aratoasa,dar la gust nu m-a convins,e mult mai gustoasa fasolea.Am zis atunci ca probail cu o carne mai grasa ar fi mult mai gustoasa.E de incercat si varianta ta cu ciolanul.

    1. Pe mine m-a convins sa o incerc faptul ca este mult mai sanatoasa ca fasolea, dar ca si gust ai dreptate nu se compara :)… varianta cu ciolan pot sa spun ca e foarte buna, nu stiu fara carne cum ar fi :).

  3. Buna. Am incercat chiar aseara reteta cu cateva modificari. In primul rand, am facut jumatate din cantitatea propusa de tine..nu pt ca nu am incredere in retele tale ci pt ca evit cantitatile mari de mancare ;) In al doilea rand in loc de ciolan am folosit ceafa afumata (asta am gasit la supermarket ;) Apoi am mai adaugat 1/2 ardei gras rosu, si patrunjel verde la sfarsit. A iesit foarte gustoooos!!! Multumesc de idee!!! Spor in continuare in tot ceea ce faci!

    1. Ramona cu ceafa afumata cred ca iasa mai buna :)… intr-adevar cu cantitatea scrisa de mine iasa destul de mult… ma bucur ca ti-a placut si weekend placut!

  4. Buna Amalia! Eu traiesc la greci de ani buni si lintea la ei este considerata un deliciu.Reteta pe care ai postat-o este minunata.Am facut-o si a iesit minunat.Daca inca te mai intereseaza reteta fara carne sa stii ca este extraordinara.O faci exact ca pe cea cu carne (bineinteles fara sa pui carnea) dupa care atunci cand o servesti (calda obligatoriu) pui ulei de masline sau de care ai si putin otet dupa gust…Ce mai iti lingi manutele de placere.Fiul meu de 7 ani eeste indragostit de aceasta mancare.Succes si multumesc pentru existenta site-ului tau ! Pupi si tine-o tot asa.

    1. Multumesc pentru aprecieri, deocamdata am lasat-o mai moale cu gatitul, Adrian imi ocupa aproape tot timpul dar tin cont de sfatul tau in ceea ce priveste carnea:)

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.