Linzere – rețeta de bază

Linzerele , aceste prajiturele mici si dragute sunt foarte apreciate atat de cei mici cat si de cei mari. Sunt fragede, ti se topesc in gura, sa nu mai pomenim de forma draguta, plus ca se pot umple cu tot felul de bunataturi de la gem pana la nutella. Legat de acest lucru va spun ca i-am rugat pe pici sa ma ajute cu umplerea/lipirea lor si ce sa vezi au mancat pe saturate cate au umplut si apoi au fugit la joaca :)) Noroc ca am facut mai multe si au ajuns pana la sarbatori.

Linzerele  – reteta de baza sunt facute cu untura, este o reteta traditionala, nu pot sa spun ca asa facea bunica, ea habar nu avea ce sunt acelea linzere , insa varianta cu untura este una mai veche de pe vremea cand nu se gatea cu unt. Tocmai datorita acestui fapt sunt foarte fragede si pe masura ce stau sunt tot mai fragede. Se pot face cu o saptamana inainte de sarbatori, eu le-am facut cu cateva zile inainte de Craciun si au tinut mult si bine adica pana dupa Craciun.

Linzerul se compune din doi biscuiti unul intreg si unul cu gaura in interior, care se lipesc cu gem sau ciocolata, eu am folosit gem de caise, gem de prune si nutella. Se pudreaza cu zahar si se depoziteaza in cutii metalice cu capac sau cutii de sticla. Exclus plasticul .

Iar reteta este destul de simpla, sunt cateva variatii pe tema asta. Cea mai cunoscuta este varianta 3,2,1 adica 300g faina, 200g unt, 100g zahar, li se mai spune si fursecuri 3 2 1. Eu am facut varianta cu untura asa cum am scris si am pus si galbenus de ou, pare ca leaga mai bine aluatul si este mai usor de intins si taiat. Oricum aluaturile cu untura sunt foarte bune, toate se pot prelucra foarte usor.

Si acum va scriu reteta caci asa cum se stie vorba lunga, saracia omului. Bine nu in cazul postarilor pe internet, google nu stie acest proverb minunat, apreciaza tot ce e scris kilometric :))

Linzere – rețeta de bază

Ingrediente pentru aproximativ 60 – 70 buc:

  • 600g faina de tip 000 + plus faina pentru intins aluatul
  • 200g untura ( sau 250g unt)
  • 2 galbenusuri de ou
  • 140g zahar pudra
  • 140g de smantana ( minim 20% grasime)
  • 5g praf de copt
  • 1 lingurita esenta de vanilie sau 2 plicuri zahar vaniliat
  • coaja rasa de la o lamaie mica

Pentru umplutura:

  • gem, nutella, zahar pudra

Modul de preparare este unul foarte simplu. Amestecati toate ingredientele si framantati un aluat usor elastic care nu se lipeste de degete. Smantana puneti doar 100 de g la inceput apoi o adaugati treptat, s-ar putea sa nu aveti nevoie de toata cantitatea. Aluatul trebuie sa fie usor de modelat ca si plastelina.

Presarati faina pe masa de lucru si intindeti aluatul in foaie subtire, datorita prafului de copt va creste in timpul coacerii.

Se decupeaza fursecuri cu forma adecvata, apoi adunati resturile, le framantati usor, intindeti din nou o foaie, decupati si tot asa pana terminati aluatul. Dupa cum se vede am avut ajutoare, e o chestie foarte distractiva sa le decupati puteti sa -i implicati si pe copii.

 

Puneti fursecurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le coaceti la 180 de grade Celsius timp de 10 minute. Pentru ca  se presupune ca fiecare isi cunoaste foarte bine cuptorul, rog supravegheati prima tura si cand incep sa se rumeneasca pe margini socateti tava. La mine a fost 10 minute fix.

Se lasa putin sa se raceasca apoi se scot pe un platou.

Ar fi bine sa lucrati cu doua tavi in paralel, pana se coace o tura o pregatiti pe a doua.

 

Cand sunt reci se ung cu gem sau ciocolata si se lipesc, apoi se pudreaza cu zahar.

Se pot consuma imediat, asa s-a intamplat la noi , insa e recoamndat sa le consumati a doua zi sau dupa mai multe zile. Prajiturile fragede cu untura sunt mai bune pe masura ce stau.

Va doresc pofta buna si spor la gatit!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.