Lapte de pasare

Nu stiu daca ma credeti, dar nu am mai facut de un an asa ceva, desi se numara printe dulciurile mele preferate. Daca nu ati mancat niciodata, va asigur ca sigur o sa va placa , ramane doar sa incercati reteta.

In primul rand va anunt ca sunt aproximative cantitatile , adica puteti pune mai mult zahar sau mai putin, (eu nu mananc asa de dulce) sau la 1 l de lapte se pot pune mai multe ouă maxim 6, dar nu mai putin de 4 :)

Ingrediente necesare pentru reteta de lapte de pasare:

  • 1 l lapte
  • 5 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 2 plicuri zahar vaniliat
  • 3 linguri amidon alimentar (bunica punea făină, dar amidonul face crema mai fină, plus ca nu se simte gustul lui) puteți sa nu folosiți deloc nici faina nici amidon
  • 1 lingurita cacao

Cum preparam laptele de pasare?

Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul vaniliat. Separat intr-un bol batem albusurile spuma tare. Adaugam 2 linuguri de zahar si batem bine pana acesta se topeste. Rezulta o spuma tare care sta „bat”( era sa scap castronul cand am facut poza).
Cand laptele incepe se fiarba luam cu lingura putin din spuma si punem in oala cu lapte sa fiarba ( ar fi indicat sa aveti o cratita cu gura mai larga , sa incapa cat mai multe galuste de spuma ). Aveti grija caci acestea se umfla in timp ce fierb. După 30 de secundd le intoarceti cu grija pe partea cealalta, le mai lasati un minut si le scoateti intr-o strecurtatoare. Puteti sa le puneti direct in boluri dar trebuie sa aveti in vedere ca vor lasa lapte pe masura ce se racesc.

Intr-o alta oala amestecati galbenusurile cu restul de zahar si amidonul, apoi adaugati laptele treptat si puneti oala pe foc amestecand continuu pana se ingroasa. Asa arata fierbinte sosul.

Repartizam galustele de spuma in boluri ( eu am pus in 5) sau într un vas mai mare si apoi turnam sos peste ele avand grija sa le acoperim complet. Lasam un pic de sos in care punem o lingura de cacao, amestecam si „stropim” deasupra .

Se serveste rece, eventual caldut daca nu mai aveti rabdare. :)

O mica observatie: puteti renunta la amidon sau puteti pune mai putin depinde ce consistentă vreti sa aibă sosul.
Si o varianta mai fancy :)

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


35 de comentarii la „Lapte de pasare”

  1. Vai Amalia ,tu zici ca nu ai facut de un an ,dar eu cred ca mai demult.
    Ce bun e si parca-i simt gustul …poate cine stie cand imi aduceam aminte sa-l fac daca nu vedeam la tine.Te pup!

  2. maica mia ce fel arata, salivez la propriu! :D
    yum, yum!
    si eu aveam reteta asta pe lista de excutie… deci… urmeaza!:D

  3. Auleuuuuuuuu iti acord in acest moment Premiul : Cel Mai Tare Chef Din Lume!

    Si nu numai pt talentul tau si pt retetele super pe care le postezi, dar si pt evocarea unor momente extrem de placute din copilarie.

    You’ve made my day!!!!!

  4. Emma abia acum citesc mesajul , mi-am luat 2 zile libere sa fac curatenie, zile in care nu am gatit nimik , daca iti vine sa crezi :)). Esti draguta, astept reteta la schimb dar tot de genul asta :). Pupiici !

  5. Mie imi vine sa cred ca nu ai gatit ;) Chiar daca esti impatimita si extrem de talentata, mai e nevoie uneori si de pauze :) In cazul tau de lucru :) Spor la treaba si de abia astept sa ne uimesti cu meniul de Paste. Noi am decis ca nu vrem nimic special si vom merge la parintii mei (parintii lui Phil nu locuiesc aici).

    PS piticot e la cura de slabire- 1 kg trebuie sa dea jos :)

  6. Emma draga anul asta Pastele o sa-l petrec la tara cu ai mei. Cred ca fac vreo 2 prajituri si in rest o ajut pe mama dar va fi ceva traditional, oua rosii, pasca , cozonaci, drob de miel.Deocamdata caut retete de praji :)), am un teanc acasa dar vreau altceva :). Pup !

  7. Salut,

    Trimit feedbackul meu despre acest desert. Asadar eu zic ca ar trebui pusa o aroma (valinie sau orice) in spuna de albus, pentru ca daca nu, galustele au gust de albus fiert si nedulce. Cam ciudat!
    In rest, bun si simplu. Numai sa te tina ficatul!

    Toate bune, spor la gatit

  8. Elena multumesc pentru comentariu, cred ca putem pune 1 plic de zahar vaniliat in spuma de albus… oricum cand fierb galustele „iau ” gust din laptele indulcit deci vor fi suficient de dulci. Tu le-ai incercat ?

  9. Salut Amalia,

    Sigur, am incercat aceasta reteta, altfel nu-mi permiteam sa zic nimic.
    Si chiar am dat feed back cald, ca dupa ce am facut desertul m-am repezit la PC sa-ti scriu.

    Dealtfel foarte interesant blogul si apetisante si retele. Pe masura ce incerc o sa mai scriu daca am ceva de zis.

    Elena

  10. iubire reteta de lapte de pasare arata foarte apetisant,o sa o incerc si eu….acum am o intrebare pt tine-ai cumva o reteta de tort de zahar ars cu cacaua….ciocolata,caut reteta de cateva zile,pupici

  11. Violet multumesc ,nu am decat o reteta de tort cu crema de zahar ars, o gasesti la torturi… cu cacao numai prajitura Inghetata falsa … altele nu am :)

  12. in sfarsit am gasit siteul unde tineamminte ca arata cum se face asta. ma apuc si eu sa fac pt prima oara, ca imi aminteste de copilarie cand imi facea mama. iti multumesc in mod deosebit pt reteta asta. cred ca sunt nebuna, ca aproape mi-au dat lacrimile :) good times.good times.

  13. Cu multa placere draga Daria, sper sa-ti reuseasca …daca te pot ajuta la alte retete sa-mi scrii …o seara frumoasa :)

  14. Felicitari pentru blog, e foarte tare!:) retetele sunt foarte bune:)
    Am incercat si eu reteta de lapte de pasare, a iesit foarte bun:D
    Observ ca suntem din acelasi oras, Cluj:P!
    Multa bafta in continuare!:)

  15. buna.am facut reteta a treia oara dar ….nu prea mi-a iesit.adica:am amestecat galb cu zaharul si amidonul,le-am pus pe foc si laptele l-am turnat treptat(amestecand mereu),laptele sa zaurdit si nu s-a ingrosat deloc(f putin).din ce cauza sa fie?am mai pus si amidon dar degeaba.sa fie din cauza k la inceput cand am pus laptele pe foc era caldut nu rece rece?laptele tinea la fiert pt k am mai fiert eu dupa si a tinut.primele doua dati mi-a iesit,dar acum…mai putin.a fost bun la gust,dar nu a iesit perfect.dk poti sa-mi zici de la ce a fost?bafta in continuare

  16. Gabrielle cu intarziere iti multumesc :). Si pentru ca esti din Cluj, data viitoare esti invitata mea la o portie de lapte de pasare.

  17. Andreea draga daca primele 2 dati ti-a iesit si acum nu , oare ce-as putea sa-ti scriu…laptele s-a zaurdit , nu stiu ce inseamna asta, sper ca nu era expirat :(…daca era asa subtire separat trebuia sa amesteci putin amidon cu lapte si sa adaugi in amestec, desi e suficient cat scrie in reteta.

  18. draga amalia, aceeasi problema ca si andreea. este prima oara cand fac reteta asta, cu jum din cantitati: 500 ml lapte, 3 oua, etc… si la fel, cand am pus laptele si am pus oala la foc s-a branzit. o chestie ar fi ca am pus mult mai putin amidon dar ai spus ca se poate si fara deci nu cred ca asta a fost problema, era eventual o problema de ingrosare nu de consistenta. laptele a fost bun ca doar a fiert cand am pus albusurile in el… si atunci?
    a fost intr-adevar cald dar asta sa fii fost problema?
    si inca o chestie: galbenusurile le-am amestecat cu mixerul si la foc s-a facut foarte multa spuma.
    ma rog… eu sunt si cea careia nu i-a iesit crema de galbenusuri la prajitura tosca… cred ca cremele astea cu galbenusuri pe foc chiar nu sunt punctul meu forte.

  19. Anonim scuze de intarzierea cu care iti raspund :)… hai sa vedem ce nu a mers la reteta. Galustele de albus ti-au iesit, trecem mai departe… laptele in care au fiert il lasi sa se raceasca putin. Separat amesteci galbenusurile cu zaharul putin , nu trebuie folosit mixerul e de evitat sa faci spuma… adaugi alptele putin cate putin si amesteci. Laptele trebuie sa fie caldut, daca e prea fierbinte amestecul se va branzi pentru ca galbenusurile se coaguleaza. Pui cratita pe foc mic ar fi indicat pe baie d eabur si amesteci incontinuu. Aici e un pic mai dificil de aceea am scris sa se puna putin amidon la inceput, daca lasi prea mult amestecul risca sa se branzeasca, la fel daca focul e puternic. Trebuie sa ai "ochi" ca sa zic asa cand fierbi cremele cu galbenus, adica sa ai cateva la activ si atunci o sa-ti dai seama cand s-au ingrosat suficient. Pentru reusita sigura , folosesti putin amidon. Sper ca nu te-am incurcat prea tare.

  20. Am 11 ani si vreau sa ii fac si eu o surpriza mamei,dar mie frica sa nu gresesc iar ca atunci cand am facut tortu ….:(….si am vrut sa intreb daca trebuie oua proaspete de casa sau cumparate?Caci eu stiam ca trebuie de casa
    Multumesc anticipant:*:)

  21. ciao as vrea sa incerc si eu reteta asta dar mi.e frica k o sa se desfaca galustele de spuma ,arata foarte bine mai ales k imi plac cremele tip budinca.pana acum am incercat tort egiptean si m.am indragostit de reteta deci am repetato si vizitez situ.l de fiecare data cd vreau ceva bun…..destul d des pentru asta un multumesc mare ptc raspunde pretentiilor mele ,succes in continuare

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.