Lapte de pasare

Lapte de pasare
Lapte de pasare
Lapte de pasare
Lapte de pasare

Nu stiu daca ma credeti, dar nu am mai facut de un an asa ceva, desi se numara printe dulciurile mele preferate. Daca nu ati mancat niciodata, va asigur ca sigur o sa va placa , ramane doar sa incercati reteta.

In primul rand va anunt ca sunt aproximative cantitatile , adica puteti pune mai mult zahar sau mai putin, (eu nu mananc asa de dulce) sau la 1 l de lapte se pot pune mai multe oua, dar nu mai putin de 4 :)

Ingrediente necesare pentru reteta de lapte de pasare:

  • 1 l lapte
  • 5 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 2 plicuri zahar vaniliat
  • 2 – 4 linguri amidon alimentar (bunica punea făină, dar amidonul face crema mai fină, plus ca nu se simte gustul lui)
  • 1 lingurita cacao

Cum preparam laptele de pasare?

Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul vaniliat. Separat intr-un bol batem albusurile spuma tare.Lapte de pasare Adaugam 2 linuguri de zahar si batem bine pana acesta se topeste. Rezulta o spuma tare care sta „bat”( era sa scap castronul cand am facut poza).
Lapte de pasare
Cand laptele incepe se fiarba luam cu lingura putin din spuma si punem in oala cu lapte sa fiarba ( ar fi indicat sa aveti o cratita cu gura mai larga , sa incapa cat mai multe galuste de spuma ). Aveti grija caci acestea se umfla in timp ce fierb. Dupa 1 min le intoarceti cu grija pe partea cealalta, le mai lasati un minut si le scoateti intr-o strecurtatoare. Puteti sa le puneti direct in boluri dar trebuie sa aveti in vedere ca vor lasa lapte pe masura ce se racesc.

Lapte de pasareLapte de pasare
Lapte de pasare

Intr-o alta oala amestecati galbenusurile cu restul de zahar si amidonul, apoi adaugati laptele treptat si puneti oala pe foc amestecand continuu pana se ingroasa . Lapte de pasareRepartizam galustele de spuma in boluri ( eu am pus in 5) si apoi turnam sos peste ele avand grija sa le acoperim complet. Lapte de pasareLapte de pasareLasam un pic de sos in care punem o lingura de cacao, amestecam si „stropim” deasupra .

Lapte de pasare
Lapte de pasare

Se serveste rece, eventual caldut daca nu mai aveti rabdare. :)

O mica observatie: puteti renunta la amidon sau puteti pune mai putin depinde cat de gros vreti sa fie sosul.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


35 de comentarii la „Lapte de pasare”

  1. Vai Amalia ,tu zici ca nu ai facut de un an ,dar eu cred ca mai demult.
    Ce bun e si parca-i simt gustul …poate cine stie cand imi aduceam aminte sa-l fac daca nu vedeam la tine.Te pup!

  2. maica mia ce fel arata, salivez la propriu! :D
    yum, yum!
    si eu aveam reteta asta pe lista de excutie… deci… urmeaza!:D

  3. Auleuuuuuuuu iti acord in acest moment Premiul : Cel Mai Tare Chef Din Lume!

    Si nu numai pt talentul tau si pt retetele super pe care le postezi, dar si pt evocarea unor momente extrem de placute din copilarie.

    You’ve made my day!!!!!

  4. Emma abia acum citesc mesajul , mi-am luat 2 zile libere sa fac curatenie, zile in care nu am gatit nimik , daca iti vine sa crezi :)). Esti draguta, astept reteta la schimb dar tot de genul asta :). Pupiici !

  5. Mie imi vine sa cred ca nu ai gatit ;) Chiar daca esti impatimita si extrem de talentata, mai e nevoie uneori si de pauze :) In cazul tau de lucru :) Spor la treaba si de abia astept sa ne uimesti cu meniul de Paste. Noi am decis ca nu vrem nimic special si vom merge la parintii mei (parintii lui Phil nu locuiesc aici).

    PS piticot e la cura de slabire- 1 kg trebuie sa dea jos :)

  6. Emma draga anul asta Pastele o sa-l petrec la tara cu ai mei. Cred ca fac vreo 2 prajituri si in rest o ajut pe mama dar va fi ceva traditional, oua rosii, pasca , cozonaci, drob de miel.Deocamdata caut retete de praji :)), am un teanc acasa dar vreau altceva :). Pup !

  7. Salut,

    Trimit feedbackul meu despre acest desert. Asadar eu zic ca ar trebui pusa o aroma (valinie sau orice) in spuna de albus, pentru ca daca nu, galustele au gust de albus fiert si nedulce. Cam ciudat!
    In rest, bun si simplu. Numai sa te tina ficatul!

    Toate bune, spor la gatit

  8. Elena multumesc pentru comentariu, cred ca putem pune 1 plic de zahar vaniliat in spuma de albus… oricum cand fierb galustele „iau ” gust din laptele indulcit deci vor fi suficient de dulci. Tu le-ai incercat ?

  9. Salut Amalia,

    Sigur, am incercat aceasta reteta, altfel nu-mi permiteam sa zic nimic.
    Si chiar am dat feed back cald, ca dupa ce am facut desertul m-am repezit la PC sa-ti scriu.

    Dealtfel foarte interesant blogul si apetisante si retele. Pe masura ce incerc o sa mai scriu daca am ceva de zis.

    Elena

  10. iubire reteta de lapte de pasare arata foarte apetisant,o sa o incerc si eu….acum am o intrebare pt tine-ai cumva o reteta de tort de zahar ars cu cacaua….ciocolata,caut reteta de cateva zile,pupici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.