Kurtos kalacs este un preparat dulce cu specific maghiar, foarte indragit atat de cei mici cat si de adulti. Copiii mei ii zic simplu colac, eu ii zic kurtos, si mereu cumpar cand ies cu ei in parc. Reteta este foarte simpla, o gasiti chiar pe wikipedia in descrierea lui, mai complicat este cu forma si cu coptul. Forme se gasesc de cumparat, insa daca il faceti mai rar asa ca si mine eu zic ca merita sa improvizati. In mod normal se coace pe carbuni dar se poate face si in cuptor, dovada o vedeti in reteta mea dar si in altele asemanatoare pe internet.
Kurtos kalacs se face din aluat dulce asemanator cu cel de cozonac, dar nu din atatea oua, eu am folosit la 600g de faina 2 galbenusuri. In rest se infasoara pe o forma cilindrica, se unge cu unt topit sau ulei, se presara zahar si se coace. Apoi se mai unge inca o data cu unt topit sau ulei si se da prin zahar, nuca, nuca de cocos , ce va place.
Eu am folosit dozele de bere ( alea nu lipsesc la noi) si data trecuta cand i-am facut am folosit cilindri de carton de la servetele de masa de hartie. Se pot rula foarte usor pe dozele de bere, le inveliti in folie de aluminiu pe care o ungeti cu ulei si apoi ii infasurati sau cu hartie de copt de buna calitate pe care nu mai puneti ulei doar infasurati aluatul.
Kurtos kalacs
Ingrediente 8 buc:
- 600g faina alba de tip 000
- 2 oua
- 220-250ml lapte caldut
- 25g drojdie proaspata sau 7g uscata
- 50g unt
- 80g zahar
- 1plic zahar vaniliat
- 1 varf de cutit sare
Pentru pus deasupra:
- 70g unt
- zahar
- nuca macinata
- scortisoara
Mai aveti nevoie de: doze de bere goale sau sticle de bere sau cilindri de carton, folie de aluminiu sau hartie de copt.
Mod de preparare:
Drojdia proaspata o frecam cu o lingurita de zahar, adaugam 2 linguri de lapte caldut si o lingurita de faina si o lasam sa creasca.
Separat mixam galbenusurile cu zaharul si adaugam treptat jumatate din cantitatea de lapte caldut.
Cernem faina intr-un bol, adaugam drojdia crescuta, amestecul de galbenusuri cu zahar, sarea, untul topit si restul de lapte si framantam rapid, cam 10 minute un aluat nelipicios. Daca foliosit drojdie uscata o adaugati pur si simplu la restul ingredientelor.
Il lasam sa creasca acoperit o ora la cald.
Intre timp invelim dozele de bere cu folie de aluminiu sau hartie de copt si le ungem cu ulei. Eu am folositi hartie de copt si nu am uns-o cu ulei dar recomand totusi sa o ungeti si pe ea. ( suna ciudat dar asa e :)
Preincalzim cuptorul la 220 de grade.
Aluatul il rasturnam pe masa de lucru presarata cu faina si il impartim in doua. Daca aveti o masa mai mare il lasati intreg. Il intindem in foaie mai mult lunga decat lata de aprox 0,5 cm grosime si il taiem fasii de aprox 1 cm latime.
Infasuram aluatul pe doze, se vede in filmulet cum am procedat.
Ungem cu unt topit si treceti colacii prin zahar. Eu sincer am uitat de zahar si i-am uns doar cu unt.
Ii asezam pe gratarul de la cuptor si ii coacem timp de 10 minute cu flacara sus-jos, apoi 5 minute cu ventilatie. Fara ventilatie erau rumeniti doar sus si jos, apoi s-au facut uniform.
Scoateti colacii din cuptor, si fierbinti ii ungeti cu unt topit si ii treceti prin zahar, nuca, nuca de cocos.
Ii lasati sa se raceasca putin apoi ii luati jos foarte simplu, doar trageti de cheita de la doza de bere si ies usor.
Sunt foarte buni!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Arata foarte bine! Multumim pentru reteta