Pentru ca sunt sincera, nu ma apuc sa le laud cat sunt de bune inainte de a va scrie ca prepararea lor nu se recomanda celor care stau prost cu rabdarea :). Micile prajiturele islere sunt destul de pretentioase asa ca daca v-ati propus sa faceti si altele intre timp, lasati-le deoparte. Cu toate ca sunt migaloase merita sa le faceti de sarbatori sau ocazii mai speciale pentru ca sunt absolut delicioase, cu multa nuca si crema de ciocolata.
Istoria lor nu ne intereseaza prea mult ramane doar sa le terminam mai repede de preparat si sa ne apucam de devorat :).
Ingrediente pentru reteta de islere
(Cantitati pentru 60-70 de bucati):
- 180g unt
- 100g zahar
- 1 galbenus
- 100g miez de nuca macinat
- 250g faina
Pentru crema:
- 200g unt 80% grasime
- 1 galbenus
- 4 linguri zahar
- 4 linguri apa
- 100g ciocolata
- 2 picaturi esenta de rom
Pentru decor:
- 100g ciocolata
- 3 linguri ulei
Cum se face reteta de islere?
1. Se mixeaza untul la temperatura camerei cu zaharul pana se topeste zaharul. (Eu am mixat de m-am saturat si zaharul nici ca a vrut sa se zdrobeasca). Adaugam galbenusul de ou si nucile macinate amestecate cu faina. Obtinem un aluat lipicios pe care il punem la rece 30 de minute.
Eu am folosit un unt mai gras de aceea am pus 250g faina. Daca folositi unt cu 65% grasime puneti doar 200g faina.
2. Intindem o foaie din aluat de aprox 3mm grosime. Va sfatuiesc sa folositi folii de nylon pentru a intinde aluatul, se lucreaza mult mai usor decat cu faina, aluatul este foarte lipicios.
Taiem forme rotunde cu diametrul de 3,5 cm.
Coacem in tava tapetata cu hartie de copt, la temperatura de 180g C timp de 10-12 min. Atentie, fursecurile trebuie sa ramana cat mai albe.
Lasam putin sa se raceasca ( sunt foarte fragede ) si scoatem fursecurile pe un platou. Eu am lucrat cu 2 tavi. Pana s-a copt prima am pregatit-o pe a 2-a si astfel a mers destul de repede.
3. Pentru crema punem apa cu zaharul intr-o craticioara la foc mic. Cand s-a topit zaharul, oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam rapid pana se topeste si apoi adugam galbenusul de ou.
Lasam sa se raceasca.
Separat frecam putin untul cat sa se desfaca si apoi adaugam putin cate putin din compozitia cu ciocolata racita.
Punem si cateva picaturi de esenta de rom. Rezulta o crema fina.
Cu un pos, cornet sau seringa pentru ornat punem ciocolata pe jumatatile de isler. Asezam usor peste crema celelalte jumatati si punem tava la rece o ora.
4. Pentru glazura topim ciocolata la baie de abur sau la micrunde si adaugam uleiul. Amestecam bine.
Scoatem de la rece islerele si le afundam in ciocolata topita. Le rasucim usor sa nu curga ciocolata pe margini si apoi le asezam in tava.
Deasupra punem crema sau nuci zdrobite.
Se pastreaza la rece.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Un An Nou fericit, cu sanatate, bucurii si impliniri!
La multi ani!
prajitura mea preferata, de cind eram copil; o s-o fac musai, multumesc pentru reteta :)
Daca ai timp si rabdare poti sa o incerci :)
Ador Islerele inca din copilarie. In fiecare vineri, dupa scoala, mergeam la cofetarie.
Acum as vrea sa incerc reteta acasa, insa nu stiu cum sa masor zaharul si faina, pentru ca n-am un cantar de bucatarie sau un pahar gradat cum avea bunica mea.
Credeti ca m-as putea descurca cu o cana normala, de 250ml ?
Daca puteti sa ma ajutati v-as multumi foarte mult. :)
Da puteti sa masurati cu cana sau lingura, nu am conversia insa daca cautati pe google gasiti cu siguranta.
Mi-am facut putin curaj si am incercat reteta de Islere. Cel mai mult mi-a fost teama la realizarea fursecurilor, insa a mers neasteptat de usor.
Crema pentru umplut a iesit foarte, foarte buna, fina si aromata. Ce mi-a mai ramas plus cateva fursecuri fara pereche au fost devorate de pofticiosi.
Glazura pentru decor am facut-o din ciocolata menaj. Aici am gresit pentru ca nu s-a topit frumos si m.am ales cu o glazura prea groasa si deloc cum imi doream eu.
Data viitoare voi alege ciocolata de o mai buna calitate. :)
Multumesc pentru reteta!
Ma bucur mult ca ti-au iesit :). Sa le mancati cu placere!