Salata din icre de crap

 

Marturisesc ca imi plac icrele si in general le prefer pe cele facute acasa. Am primit curand un crap plin de icre si m-am hotarat rapid sa fac o salata de icre.
 
Iata reteta asa cum o stiu eu ( cantitatile sunt aproximative):
 
Ingrediente:
 
  • 150 g icre
  • 400 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 1 lingura gris
  • sare
  • 1 lamaie
  • apa fierbinte
1. Se face un gris mai tare si se lasa la racit (aveti nevoie de 2 linguri gris racit ).
2. Daca icrele sunt cumparate le puneti in bol ( fara sare deoarece sunt gata sarate si curatate ) alaturi de grisul fiert si racit bine.
3.Mixam bine sa se omogenizeze apoi adaugam ulei ca si la maioneza in fir subtire mixand mereu. Din cand in cand adaugam cateo lingura de apa fierbine ( aceasta le face mai albe si mai pufoase). 4. La sfarsit punem suc de lamaie si o ceapa mica data prin razatoare.
 
Servim cu masline sau felii de lamaie.
Sunt foarte gustoase odata ce le preparati acasa nu o sa mai cumparati din magazin :).

39 de comentarii la „Salata din icre de crap”

  1. Ce pofta mi-ai facut!! Icrele sunt nelipsite din meniul nostru, dar eu fierbeam grisul in apa……e mult mai bine in lapte, oare de ce nu mi-a trecut prin cap :-? Ma bucur mult ca mi-ai deschis capul, te pup !

    1. Cu parere de rau trebuie sa va spun ca icrele nu se amesteca cu nimic.Ca regula,din Delta Dunarii am invatat,se pun icrele intr-un bol si se amesteca cu o lingura de lemn doar cu o lingura de ulei.Cei din Delta rid de noi ca am face maioneza cu gust de icre de peste.Reteta,cel putin in Ardeal,este o lingura sau doua de icre sarate,un virf de cutit de mustar si ulei.Se pun icrele in bol cu mustarul si se bat 1/2 minute dupa care se adauga ulei cite o lingurita la inceput
      pina incep sa asimileze uleiul.Apoi poate fii pus mai mult ulei,cind se intaresc adaugati cite o lingura de apa si continuati sa bateti.La final se adauga zeama de lamiie -dupa gust-se bat in continuare cu mixerul si cu ulei pina au consistenta de a nu curge din bol.Lamiia are rolul de a taia grasimea data de ulei.Din cam 2 linguri de icre iese cam 1/2 de bol pentru batut cu mixerul.In cazul in care se taie,foarte rar din cauza mustarului,curatati bolul fara a arunca icrele taiate si reluati procesul cu o lingura noua de icre adaugind treptat si cite o lingurita din icrele taiate.Pofta buna!

      1. Mircea multumesc pentru reteta. Sincer sunt din Ardeal dar sa pun mustar in icre nu s-a intamplat, nici nu am auzit pe vreo prietena sa puna. Dar sunt receptiva la idei :). Promit sa incerc reteta asa cum ai scris-o .

      2. Pai Mirceo asta e exact ceea ce faci: o maioneza cu gust de peste…doar ca in loc de oua de gaina folosesti oua de peste. Mie imi plac natur cu putina sare si lamaie sau pe un patutz de ridiche neagra rasa cu 2 picaturi de lamaie. Merota incercat. La mai mare.

  2. DRAGA MEA, EU FAC ICRELE CU APA MINERALA SI FARA GRIS CU SARE DE LAMAIE SAU ZEAMA DE LA LAMAIE ASA SE FAC LA NOI IN DOBROGEA SI SUNT SUPE BUNE, POTI INCERCA SI VARIANTA ASTA.ORICUM AI NISTE RETETE DE NOTA 20.

  3. Mary ce n-as da sa stau macar o saptamana in Dobrogea sa ma satur de peste :)). Varianta ta o face si mama mea si ai dreptate este foarte buna. Data viitoare o sa o incerc si pun poze. Te pup si sa ai un An Nou fericit !

  4. Am incercat reteta, dar am avut icrele pastrate ceva timp la congelator. Oare aceasta sa fie vreo problema, pt ca salata nu a iesit cum trebuie?

  5. In ce sens nu a iesit ? S-au taiat ? Poate ai pus prea mult ulei dintr-o data … eu am mai facut cu icre de la congelator si a iesit f. buna.

  6. Nu a iesit: a iesit compozitia prea moale. Si da, cred ca am pus prea mult ulei dintr-o data. Sper ca data viitoare sa-mi iasa.

  7. Draga Amalia,
    Multumim pentru toate retele, eu nu am facut niciodata icre si le-am incercat pe astea. Foarte simplu de facut, au iesit super bune, toata lumea le-a laudat si mi-a cerut reteta :))))Am recomandat blog-ul tau tuturor, intr-adevar esti formidabila…Multumim mult si te rog nu inceta sa ne uimesti :).
    Cu drag,
    Lory!

  8. Buna Amalia,in primul rand Felicitari !! esti o bucatareasa desavarsita,am facut nenumarate retete de pe blogul tau si toate mi-au iesit super,am o intrebare la salata de icre,am vazut ca tu ai avut icre proaspete,oare merge si cu icre cumparate de la Negro sau ceva de genul?? problema e ca sunt foarte sarate si nu cred ca mai merg frecate cu sare,eventual sa le spal cu o sita inainte?
    Ai incercat cumva sa faci si a iesit?
    Merci mult

  9. Anonim le poti pune intr-o sita , apoi le bagi sub jet e apa rece , le lasi sa se scurga si nu mai pui deloc sare. Eu am incercat cu icre de hering cumparate.

  10. Acum fac si eu reteta cu icre ( pt prima data cd le fac acasa ).

    Am vazut ca esti Capricorn ( ca si mine) asa ca doresc sa-ti urez La Multi Ani! cu sanatate si multe impliniri.

  11. sunt fff bune! le-am incercat.
    am folosit icre de hering de la negro( la cutiuta-100g)
    la cat de repede se fac si cat sunt de bune ….este si pacat sa cumparam gata preparate( nu mai zic de cate E-uri au )
    eu nu le-am desarat in prealabil

  12. hai ca te bombardez cu intrebari…sorry!icrele si cremele sunt singurele retete care nu imi ies mai niciodata nush dc …cred k nu stiu eu secretul lor.am incercat si eu aceste icre si nu s-au intarit suficient.nush care ar fi motivul…oare nu am pus ulei suficient?sau cat de des se alterneaza apa uleiul si zeama de lamaie?conteaza ordinea?la inceput trebuie frecate doar cu ulei pana se intaresc putin si apoi se pune apa sau…?spune-mi si mie secretul pls!ador icrele dar niciodata nu imi ies….:(

    1. Ady daca nu s-au intarit suficient poate ai pus prea multa apa… prima data le freci asa cu grisul , apoi pui putin ulei si mixezi … ca sa se „desfaca” adaugi apa dar putin cate o lingurita … apoi iar ulei si tot asa … din cand in cand pui zeama de lamaie. Sper sa-ti reuseasca , sa-mi scrii.

  13. Primele mele icre preparate au fost de stiuca, dintr-un borcanel de sticla. Le-am facut fara gris si cu ceapa tocata si fara mixer. Au iesit super bune, doar ca s-au taiat..
    Tocmai am gasit reteta ta si e a doua oara cand ma pun pe preparat. Le-am pus apa in loc de lapte, pe motiv de lipsa de stocuri. :P Materia prima a fost tot din cutiuta de 100 g de la Negro.
    Au iesit foarte bune, dar au o singura problema: sunt amare! :( Nu le-am gustat decat spre final, deci nu stiu daca au fost amare inainte de a pune ceapa. Prin urmare numarul de cauzele posibile nu se restrange.. Eu zic ca le-am spalat bine, pentru ca nu mai aveau pielite. Poate fi de la ceapa maruntita prin razatoare in loc sa fie tocata? Am mai auzit asta. Merci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.