Despre haios se poate spune clar si hotarat ca este un dulce ce nu trebuie sa lipseasca pe masa de sarbatori, cel putin in Ardeal este la loc de cinste alaturi de cozonaci ai alte prajituri de casa. Este unul dintre dulciurile de Craciun ale copilariei mele. Fac o paranteza si va scriu ca am observat ca acest desert apare si cu denumirea de carticele, probabil pentru ca este de forma unei carti inchise (sau deschise in cazul meu :)). Oricum pot sa va scriu si o sa vedeti si voi in reteta ca se prepara foarte usor, spre deosebire de alte dulciuri traditionale, iar rezultatul este unul fara de indoiala de succes.
Mi am dorit de mult timp sa incerc reteta de haios in varianta cu grasimi vegetale asa ca acum am incercat reteta cu margarina Rama pentru copt. Am vrut să vad „daca face fata” unui preparat traditional si sa stiti ca am ramas placut surprinsa. In primul rand de aspect haiosele au o culoare frumoasa galbena, apoi de textură, aluatul se desface straturi și cel mai important de gust. La aceste haiose cu Rama pentru copt gustul este unul foarte bun.
Aceasta reteta se poate prepara si in varianta vegetariana sau de post. Pentru aceste variante puteti omite oul la ingrediente, vinul se poate inlocui cu apa minerala, iar laptele cu apa.
In varianta de mai jos rog nu omiteti vinul, el fragezeste foarte bine aluatul.
Haiosele le-am umplut cu magiun de prune, pentru ca imi place gustul acrisor, dar daca doriti se pot umple si cu bucatele de rahat sau cu nuca macinata amestecata cu spuma de ou.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Haioș – rețeta economică
Ingrediente:
- 400g făină de grâu de tip 000 + faina pentru intins aluatul
- 250g Rama pentru copt
- 1 gălbenuș de ou
- 20g drojdie proaspătă
- 100ml lapte
- 2 lingurite zahar
- 100ml vin alb
- gem de prune obligatoriu magiun sau silvoita adica fara zahar
- zahar pudra
Intr-un bol mai mic puneti drojdia proaspata si zaharul si le frecati cu o lingurita pana obtineti un amestec cremos, apoi adaugati 4 linguri de lapte si o lingurita de faina.
Lasati amestecul sa creasca .
Intr-un bol mai mare sau la robot puneti restul ingredientelor, adaugati drojdia crescuta si framantati rapid un aluat pe care il lasati sa stea 10 minute la temperatura camerei.
Amestecati Rama pentru Copt cu 100g faina.
Pe blatul infainat intindeti aluatul intr-o foaie de forma dreptunghiulara, va ajutati de faina daca e cazul.
Ungeti foaia cu amestecul de margarina lasand cam 2 cm pe margine liber si apoi impaturiti aluatul stanga dreapa apoi sus jos.
Acoperiti aluatul cu o folie si-l bagati la frigider timp de 1/2 de ora.
Apoi scoateti aluatul si il intindeti tot sub forma de dreptunghi si il impaturati la fel ca mai sus. La fel, il acoperiti cu o folie si-l bagati la frigider.
Vedeti mai jos foto cum trebuie impaturit aluatul.
Repetati inca de 2 ori (in total aluatul va sta de 4 ori cate 1/2 de ora la frigider).
Incalziti cuptorul la 200 de grade Celsius .
Intindeti aluatul intr-o foaie cu grosimea de 0,5 cm si taiati apoi dreptunghiuri pe care le umpleti cu gem. Indoiti si apasati usor pe mijloc.
Puteti umple haiosele si cu nuca macinata, ametsecata cu spuma de ou, astfel folositi si albusul ramas de la aluat. Bateti spuma albusul cu 2 linguri de zahar si adaugati 2 linguri de nuca macinata.
Coaceti prajiturile timp de aproximativ 15 minute pana se rumenesc frumos.
Le scoateti si caldute la tavaliti prin zahar pudra (puteti gusta una pentru ca miros foarte bineee)
Asa arata sectiunea, se desfac foarte frumos.
Sunt foarte bune si a doua zi, eu le-am păstrat într-o cutie. Iaca cutia :)
Alte retete de prajituri cu Rama pentru copt gasiti aici.
Va doresc pofta buna !
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]