Gomboti cu prune aluat cu cartofi

 

Iata o alta reteta de galuste cu prune , difera doar aluatul pe care de data aceasta il facem cu cartofi.  Se face foarte usor si nu necesita multe ingrediente.

Ingrediente:

1kg cartofi
3-4 oua
aprox 250 gr faina
1 lingura de zahar

Se fierb cartofii cu coaja, se curata si se zdrobesc bine. Se amesteca calduti cu ouale , faina si zaharul.


Rezulta un aluat mai moale si ca sa nu se lipeasca de maini atunci cand faceti gombotii presarati faina in palme. Mai bine puneti mai putina faina in aluat si completati atunci cand  formati galustele in palma.

Prunele se spala, se desfac in doua ( foarte bune sunt cele bistrite mai mici ) si in locul samburelui se pune putin zahar amestecat cu scortisoara. Daca nu va plac mai dulci si prunele sunt suficient de coapte renuntati la zahar.

Se formeaza galuste si se fierb 10-15 minute la foc mic in apa cu putina sare. (Va dau un mic sfat: cand puneti gombotii la fiert asezati-i pe o paleta pe care o scufundati in apa fierbinte, in cateva secunde acestia se vor ridica la suprafata).


Se scot cu o paleta de spuma pe un platou.

La sfarsit se dau prin pesmet prajit in putin unt , amestecat cu zahar si praf de scortisoara.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


30 de comentarii la „Gomboti cu prune aluat cu cartofi”

  1. Cryss mi-au spus fetele si am vazut…tare urat din partea lor, singurul lucru ce pot sa-l fac este sa-mi semnez pozele de acum inainte… nesimtiti ce mai !

  2. Buna Amalia, iti multumesc pentru vizita si pentru vorbele frumoase.
    Eu acum te-am descoperit… si mi-ai facut o pofta nebuna de galuste cu prune :)… sunt teribil de apetisante asa cum le-ai prezentat tu.
    Am sa aplic reteta ta si-ti voi povesti cum mi-au iesit.
    Si voi mai „scotoci” de acum inainte prin carticica ta de retete… vad ca ai destule si interesante… Te pup!!

  3. arata extraordinar de deliciosi!!! bine ca nu mi-e foame!

    p.s. ziceai ca ai lasat raspuns la comentariul postat de mine acum cateva zile aici pe blog… dar nu-l mai gasesc :) mai stii pe unde era?

  4. Anonim nu prea sunt multe de zis :))… cred ca am scris la reteta cealalta de gomboti si aici am uitat sa scriu prunele trebuie sa fie din acelea care se desprind de pe sambure, se golesc de samburi si daca sunt prea mari se taie in doua. Se pune in loc de sambure putin zahar amestecat cu scortisoara. Sper ca ti-am fost de ajutor :).

      1. prunele se pun cand se modeleaza galustele … eu fac un rulou apoi tai rondele de cca 5cm diametru si grosime de 2-3 cm. mainile trebuie sa fie infainate . se aplatizeaza in podul palmei pastrandu-se forma rotunda. se pune pruna in mijloc se aduna aluatul in jurul acesteia se formeaza o bila care se trece prin faina … eu pun prunele intregi pt. a evita inmuierea aluatului.

    1. Draga Amalia,
      eu pun in mijloc prune brumarii, mici care se desprind usor de pe sambure.
      pt. evitarea unei surprize neplacute pun prunele intregi si nu mai am probleme legate de desfacerea galustelor in timpul fierberii … cat despre aluat acesta devine mai pufos daca dau cartofii inca fierbinti pe razatoarea cu orificii mici .

      spor la gatit,

  5. am nevoie de putin ajutor…am niste aluat de foietaj cumparat si vreau sa pregatesc ceva desert… insa nu prea stiu ce, in afara de strudel cu mere si scortisoara sau branza sau cornulete cu dulceata… de astea am mai facut.. vreau sa fac altceva si daca tot am foietajul asta poate imi dai ceva idee :) am cautat prin retetele tale insa nu am gasit.. poate ma trimiti mai exact la una din ele

  6. Draga Anonim daca e de dulce poti sa faci un cremsnit cu frisca sau fara :),coci foile apoi faci crema asfel:
    7 oua
    500 ml lapte
    20 g gelatina
    7 linguri de zahar
    Freci galbenusurile cu zahar , apoi adaugi laptele si pui pe foc mic sa se ingroase, amesteci mereu apoi stingi focul, adaugi gelatina dizolvata in putina apa rece. Separat batti albusurile spuma tare si le amesteci apoi cu crema racita ( ai grija sa nu se intareasca prea tare ).
    Sau dc ti se pare complicat cumperi o crema pentru cremsnit de la Dr. Oetker,si o prepari ( eu am facut si este buna, trebuie 750 ml lapte la ea)
    Alta reteta… pai poti sa tai aluatul cercuri mai mari cu un pahar iar apoi sa apesi in centru cu un pahar de diametru mai mic si sa coci. Le scoti de la cuptor, scobesti crecul din centru si le umpli cu ce vrei. Cel mai indicat ar fi o crema de patiserie …idei ar fi multe ,retete scrise nu prea am cu aluat foietaj pentru ca folosesc destul de rar, eventual da un search pe google :).

  7. o reteta simpla si minunata,ma bucur mult ca am gasit acest site!amalia cu retele tale ma faci sa imi treaca dorul de casa si de mancarurile romanesti…!

  8. Draga Andreea ma bucur ca este pa gustul tau sper sa o si incerci ca sa-ti amintesti de tara :).Daca ai timp os avezi ca am cateva retete traditionale pe care le poti incerca, sper sa gaseti ingrendientele :).O seara placuta iti doresc !

  9. Chiar in acest moment sunt pe gata primele galuste facute de mine! Doar bunica mai facea! M-ai ajutat sa fac ceva prin care o simt mai aproape de mine! Iti multumesc :)

  10. Tocmai am facut si eu galuste cu prune, prima oara in viata mea! Pot sa ma laud fiindca au iesit excelente! Nu mai mancasem de foarte mult timp, de cand traia bunica si imi facea ea… Am regasit gustul copilariei! Iti multumesc pentru retete! Cand nu stiu ce sa mai fac de mancare, intru repede la tine pe blog si am rezolvat problema! Bafta!

  11. Pingback: Gargarite de septembrie 2013 - Pagina 707

  12. reteta e exceptionala. ma pun sa o fac imediat sa ii fac o surpriza sotiei mele.
    singurul lucru ce nu l’ai facut..si l-ai omis..deci… nu ai dat dovada de profesionalism ci de o amatoare nepriceputa e ca nu ai specificat ( si toata lumea ignoranta si ipocrita se va uita sa vada unde e greseala) CAND SE PUN PRUNELE INAUNTRUL GALUSTELOR ? CARE E PROCEDEUL RAPID SI EFICIENT… SI „GLAZURA” DE FIRMIMITURI DE PAINE ( PTR CEI CARE NU AU NUCI PISATE – ZDROBITE) cum se face ? :))
    nu e greu sa copiezi retetele de pe google si sa le expui intr’o arianta eronata ! rectificati mai multe retete ca de ma pun sa le verific… iasa urat ! :))

    1. Imi cer scuze ca nu am explicat mai in amanunt procedura, mai am o reteta de galuste cu prune (aluatul cu gris) http://www.haisagatim.ro/2008/09/galuste-gomboti-cu-prune.html unde am explicat cum se face. Probabil ca am considerat inutil sa mai pozez/explic fiind o reteta asemanatoare. Incerc sa remediez problema.
      Si nu trebuie sa fiti rautacios, acest blog este munca mea de 6 ani, probabil ca la inceput am mai facut greseli, probabil fac si acum dar incerc sa evoluez si sa le scriu corect si pe intelesul tuturor. E usor sa arunci cu vorbele fara sa stii cata munca sta in spatele acestui blog si asta doar din cauza unei retete nu foarte bine explicata.
      Puteti verifica cate retete doriti ( aveti de unde alege ), astept comentariile dumneavoastra si sper sa fie constructive.

Dă-i un răspuns lui nicu gram Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.