Gogosi

Ingrendiente:

2 oua
1/2 kg de faina
coaja rasa de lamaie sau portocala
1 plic zahar vaniliat
apa minerala aprox 200-250ml
50 gr unt sau un pic de ulei
zahar , aprox 2 linguri
1 cub de drojdie (25g)

Se lasa drojdia sa dospeasca intr-o cana cu putina apa calduta, faina si 1 lingurita zahar. Se adauga la restul de ingrediente si se framanta bine ( pana se desprinde de pe vas) un aluat cat mai moale. Se lasa la dospit 1 ora. Se unge masa de lucru cu ulei, se intinde o foaie de aprox 1cm grosime de aluat si se taie forme cu un pahar ( in cazul meu) . Se prajesc in ulei incins . Se dau prin zahar pudra ( optional).

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


35 de comentarii la „Gogosi”

  1. Buna Amalia! Intrucat sunt mare fan gogosi., vreau sa incerc si reteta ta. Cata apa sa pun insa? Stiu ca cei priceputi ca tine pun din ochi, insa mai am de asteptat pana atucni. So, cam o cana ajunge? Am vazut ca proportia la 1/2 kg de faina e cam 200-250 mil de lichid si 25 g de drojdie (de asemenea la drojdie nu scrie (eu am si cuburi de 50g.)
    Sunt ok aprecierile mele?
    Apa minerala tu o incalzesti putin ?
    Numai bine!
    Lavinia

  2. Draga Lavinia, vin mai tarziu cu raspunsul , imi cer scuze dar am fost plecata … ai intuit corect cantitatile,eu am scris reteta mai demult, o sa le refac si o sa scriu exact cantitatile …. poti pune jumatate lapte, jumatate apa minerala ( 250 ml impartit in 2)… apa nu o incalzesc :).Sper sa iti iasa pufoase – pufoase :))

  3. Uraaaaaaaa! Mi-au iesit f f f bune. Pana sa vina raspunsul tau, le-am facut aseara la risc – doar nu era prima data si cred eu nici ultima :-) cand as fi aruncat o compozitie… – si am pus o cana de apa minerala insa mi-a mai intrat faina aproape inca o cana fata de reteta. Cand am ajuns cu coca la o consistenta ”molutza” m-am oprit cu pusul fainii. Ideea e ca si drojdia a fost suficienta la aproape 700g – 750g faina. Am cam facut-o din ochi ceea ce imi revizuieste parerea despre cat de priceputa sunt!!!!!!!!!!!!
    In general, laptele in compozitii (clatite sau gogosi) nu intareste mai repede produsul finit? Mie asa mi-a lasat impresia. (indiscutabil ca gustul e mai bun!)
    Numai bine!
    Spor in toate!
    Lavinia

  4. Buna! Am facut gogosi , foarte bunee , doar ca le-am pus in tigaie obisnuita si au inceput sa se umfle atat de tare incat a trebuit sa le mut in ceva mai adanc. Si din cauza ca au iesit atat de pufoase, am umplut cateva cu nutela si gem. Numai bine! Luiza

  5. Luiza ce pofta mi-ai facut… trimite-mi si mie cateva pe vremea asta ploioasa ar fi tare bune :). Ma bucur ca ti-au iesit , te pup!

  6. In zona asta de US inca nu am gasit drojdie cub , numai uscata (bulinutze) so intrebarea mea ar fi.."un cub de drojdie".. ar fi echivalentul la.. o lingura de drojdie uscata? sau….?

  7. Corina un cub de drojdie are 25 de grame… eu am mai folosit uscata la pliculet era ptr 500g faina …cred ca ai intuit bine :)

  8. Nu am inteles nimic din reteta asta.
    Ouale unde le pun? Se bat ouale sau se pun asa peste faina? Cata apa minerala si unde o pun? Apa se pune peste faina cu oua si ulei? 50 gr unt sau un pic de ulei cu astea ce fac? Le pun in compozitie?
    „Se adauga la restul de ingrediente si se framanta bine” Ce rest de ingrediente?
    „Se prajesc in ulei incins” cat ulei?
    Daca e prima oara cand vreau sa fac gogosi nu pricep nimic din reteta asta :(

  9. Buna Mira, imi pare rau ca reteta nu este pe intelesul tau… hai sa vedem ce-am scris.Prima propozitie a fost "Se lasa drojdia sa dospeasca intr-o cana cu putina apa calduta, faina si 1 lingurita zahar".Pana aici intelegi, ma gandesc. Apoi '"Se adauga la restul de ingrediente si se framanta bine" – restul de ingrediente , adica toate din lista scrisa, mai putin drojdia.
    "2 oua
    1/2 kg de faina
    coaja rasa de lamaie sau portocala
    1 plic zahar vaniliat
    apa minerala
    50 gr unt sau un pic de ulei
    zahar , aprox 2 linguri"
    Am gresit ca nu am scris cantitatea de apa minerala si cata drojdie, te ajuta comentariul lui Lavinia si cu scuzele de rigoare completez reteta.
    Cat ulei nu pot sa aproximez… ideea e sa fie in baie de ulei adica sa pluteasca in ulei. Eu folosesc o tigaie de diametru mai mic si mai adanca. Atunci nu se consuma mult ulei. Cantitatea ar fi undeva la 500ml.
    Sper ca ti-am fost de ajutor. Daca ti se pare prea greu poti incerca retete de pe alte bloguri, poate gasesti una mai explicita. Numai bine, Amalia

  10. Nu vreau sa incerc retete de pe alte bloguri. Tu esti preferata mea si nu scapi de mine asa usor :)). In fiecare zi cand vreau sa fac ceva bun intru pe blogul tau.
    pana acum nu am avut probleme cu nicio reteta de-a ta, dar gogosile nu mi-au iesit :( cred ca nu a fost drojdia buna ca alta explicatie nu gasesc…
    Tin sa te anunt ca am facut totusi un tort diplomat de la tine de a stat matza in coada. :)
    O sa-l mai fac ca mi-a placut mult mult de tot.
    Azi iar ma inspir de la tine, ca sa nu zic ca iti fur secretele bucatariei :))
    Fac supa de pui si pilaful de orez cu pui :)

  11. Mira se pare ca gogosile nu-s de tine :)), glumesc… in ce sens nu ti-au iesit ? nu au dospit, nu s-au umflat la copt ? s-ar putea de la drojdie, nu era expirata ? sau poate faina era prea rece… scrie-mi poate reparam :).

  12. nu au dospit si le.am lasat 4-5 ore intr.un lighean acoperit cu prosop langa aragazul deschis cu flacara medie. nici nu s.au umflat la copt, iar aluatul mi.a iesit f tare abia l.am putut framanta si nu se lega nicicum. faina se poate sa fi fost un pic mai rece ca am luat.o din camara unde e cam frigut. drojdia expira in februarie ca am verificat-o. nu stiu care sa fi fost cauza :(
    in fine, mai bine fac o prajitura decat sa pierd atata timp cu gogosile :P

  13. buna din nou.am facut si eu reteta de gogosi aseara.sincera ma ast sa nu imi iasa (am facut pt prima data),un aluat care tr sa se dospeasca,dar surpriza mi-au iesit.ma uitam la ele cum se umflau cand le puneam in ulei(sa le prajesc).ms mult pt toate retetele,si ast in continuare si altele.pupici

  14. Cum sa nu-ti reuseasca Andreea ? Musai sa iasa, daca pui tot ce trebuie :). Sa le papi cu placere si sper sa incerci si alte retete.

  15. Buna am facut si eu reteta ta de gogosi si nu aesit asa de pufoase ,am pus drojdia cu lapte la muiat si apa minerala ,aluatu a crescut ,cand leam pus in tigaie nu au crescut de ce ?

  16. Amalia, draga mea, ai mei au spus ca sunt cele mai exceptionale gogosi din viata lor… mie mi-a fost usor sa le fac… toata lumea multumita.
    Multumim
    Cu mult drag
    Adinuca

  17. Buna, Amalia!
    In primul rand, felicitari pentru activitatea ta, iti urmaresc constant blog-ul si mai mereu ma inspir…Pana acum, nu am vrut sa te deranjez cu nici o intrebare, dar astazi o fac pentru ca vreau sa ma apuc imediat de treaba: la aceasta magnifica reteta de gogosele, daca nu pun apa minerala si pun plata, gogoselele mele vor avea de suferit? Si inca ceva: am un pliculet de drojdie praf, de 7 g(pe plic mentionandu-se ca reprezinta echivalentul a 25 g de drojdie proaspata), il pot folosi pe tot?
    Te pup si inca o data, felicitari!
    Anisia, Bucuresti

  18. Anisia esti o draguta, e musai sa pui apa minerala , drojdia e ok cea granulata, toate ingredientele sa fie la temperatura camerei :). Daca te mai pot ajuta te rog sa-mi scrii :) si sa cumperi apa minerala, iasa mult mai pufoase.

  19. Amalia, am pus totul ca aici in reteta, insa aluatul meu nu prea da semne ca ar creste…Ce sa fac? :(
    Ah, si multumesc pentru raspuns…Te pup! :*

  20. buna Amalia eu am mai facut reteta ta de gogosi si le-a placut foarte mult celor din familie,au iesit super,foarte bune si la gust si au si crescut foarte mult,azi voi face din nou aceasta reteta
    poate mai intri pe mess si mai vorbim,multi pupici si multa sanatate iti doresc

  21. Imi spui si mie te rog Amalia cata apa calduta se pune si cata faina in prima parte? Drojdia cu faina si zahar se framanta si se lasa la dospit?Ca mie mi-a iesit dar nu pufos cumm as fi vrut.

  22. Anonim cam 50 ml de apa calduta. Deci punem drojdia,1 lingurita zahar si putina faina intr-o cana, apoi adaugam apa calduta cat sa acopere , amestecam si lasam sa creasca . O sa se umfle ca o spuma dar trebuie tinuta la loc cald. Apoi punem faina intr-un vas mai mare, adaugam drojdia crescuta ouale si retul ingredientelor. Framantam si lasam sa dospeasca. Cred ca o sa refac reteta asta sa fie mai usor de inteles.

  23. Amalia, aceste gogosi au un gust fantastic, nu imi inchipuiam ca poate fi ceva asa de pufos. Sint foarte bucuroasa ca in sfirsit mi-au iesit si mie niste gogosi (la a cincea incercare), si multumesc pt indicatiile pregatitoare :) Amalia (incercind gogosi in cura de slabire)

Lasă un răspuns la vero Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.