Gem de caise

Am scris ca nu pun conserve pentru iarna ( si nu numai ) decat dupa 40 de ani si ma tin de cuvant :). Pentru reteta de mai jos am ajutat-o pe mama si pot sa va spun ca gemul de caise se face foarte usor, puteti incerca si voi sa-l preparati dar seara sau dimineata pe racoare.

Ingrediente pentru 24 de borcane de 370gr :

  • 8kg de caise bine coapte
  • 2,5kg de zahar

Caisele se spala bine, se desfac de samburi si se aseaza intr-un vas mai mare.

Se pune zaharul peste ele si se lasa la rece 4 ore.

Apoi le punem la fiert (caisele si zaharul) la foc mic. Cand incepe sa se faca spuma deasupra mai lasam 30 de minute (tot la foc mic) si gata gemul.

Intre timp incingem cuptorul sa zicem la 160 de grade C.

Asezam borcanele spalate si uscate in tava mare de la cuptor, le umplem cu gem, le inchidem si le bagam in cuptorul inclzit. Le lasam pana se racesc si apoi le punem in camara.

Unul il deschidem sigur si-l folosim la clatite :).

Observatii:

Puteti adapta reteta in functie de kg de caise. In reteta originala la 5 kg de caise se pun 2kg de zahar.

Va recomand sa folositi o oala sau cratita cu pereti grosi.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


7 comentarii la „Gem de caise”

  1. Buna seara Amalia. Reteta prezentata este f atractiva: putin zahar si un timp mai mic de fierbere in comparatie cu alte retete postate pe net. Avem garantia pastrarii in bune conditii peste iarna? Ar fi grozav. Multumesc si mult succes.

    1. Este reteta pe care mama o face de ani de zile fara probleme. La inceput a folosit mai mult zahar si apoi a redus din cantitate si sa stii ca s-a pastrat foarte bine.

Lasă un răspuns la Rodica52 Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.