Gazpacho – supă rece de roșii

Gazpacho - supă rece de roșii
Gazpacho – supă rece de roșii

Cine nu a auzit de gazpacho? Probabil destul de multe persoane , in România cred ca aceasta celebra supa rece de rosii a ajuns destul de cunoscuta. De ce? Pentru ca este o reteta originara din Spania si pentru că avem multi conationali care lucreaza sau sunt stabiliti in aceasta tara insorita de unde au preluat multe retete.

Fara prea multe explicatii gazpacho sau gaspacho este o supa rece de legume, cu orgini in peninsula Iberica, foarte cunoscuta ca mancare in Spania si Portugalia. Este un preparat racoros foarte indicat in zilele fierbinti de vara.

Am citit destul de multe retete de gazpacho cu diferite ingrediente si condimente insa toate au la baza rosiile bine coapte, ardei, castravete proaspat, usturoi, paine uscata, ulei de masline, otet, apa, sare si piper.

Asadar nimic mai simplu decat aceasta supa absolut gustoasa de care ne-am bucurat cu totii intr-o dupa amiaza torida de august. Si cum poate fi mai buna decat cu rosii proaspete din gradina tatei, coapte si aromate? Asdar va invit si pe voi sa incercati aceasta reteta minunata cu scuzele de rigoare ca nu am facut foarte multe poze, dar sincer reteta este atat de simpla incat nu ai nevoie de multe explicatii. Pur si simplu se mixeaz atoate ingredientele si se condimenteaza dupa bunul plac.

gazpacho-amalia-2

Ingrediente pentru reteta de gazpacho – supa rece de rosii

  • rosii proaspete 800-900g
  • 1 castravete
  • 1/2 de ardei rosu
  • 2 catei de usturoi
  • 1 felie de paine fara coaja (daca se poate mai veche)
  • 4 linguri ulei de masline
  • 4 linguri otet de mere  sau de vin rosu
  • 1 lingurita de sare
  • optional cateva frunze de busuioce verde, 1/2 ceapa mica, putin ardei iute

gazpacho-amalia-3

Cum se face reteta de gazpacho – supa rece de rosii?

Bun, modalitatea de preparare este extrem de simpla.

Castravetele il curatati de coaja, scoateti samburii si il taiati cubulete, ardeiul il taiati la fel cubulete.

Rosiile le taiati bucati mai mari, eu prefer sa le curat de coaja. Pentru asta le crestez putin si le oparesc rapid cateva secunde, apoi le scot si le curat de coaja. Puteti sa le scoateti si samburii, sunt mult mai bune asa, spre norocul meu rosiile roz care le-am folosit au avut foarte putini samburi si au fost foarte carnoase.

Puneti in blender painea rupta bucatele, feliile de rosii si lasati sa stea cateva minute sa se inmoaie painea de la sucul de rosii apoi adaugati restul ingredientelor.

Mixati ( sper sa aveti un blender bun) pana totul se transforma intr-o supa cremoasa. Daca e prea consistenta puteti sa mai adaugati putina apa.

Am citit in unele retete ca se poate adauga o tija de telinsa sau un ou fiert in compozitia pusa la mixat, e la libera voastra alegere acest lucru :).

Potriviti de gust cu sare si piper si servici rece , cateva cuburi de gheata ar fi foarte potrivite sa le adaugati in farfurie.

Este foarte buna, practica si rapida!

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Un comentariu la „Gazpacho – supă rece de roșii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.