Ador toate tipurile de galette de la cele dulci pana la cele sarate , insa recunosc ca nu le prepar prea des pentru ca uite in goana dupa retete noi tot uit de ele. Conform wiki galette provine de la cuvântul „gale”, care înseamnă „tort plat”, este un termen din bucataria franceza asta insemnand ca sigur este un preparat delicios …si nu este doar o tarta mai rustica asa cum marea majoritate scriu , desi sub aceasta forma este cel mai cunoscuta :) Dar nu conteaza, Vive la France cu bucataria ei absolut fantastica!
Galette cu zucchini, branza si cimbru este o tarta simpla si foarte gustoasa, eu am mancat 3 felii, desi deobicei cand prepar ceva doar gust, restul este atacat de familion. Se face foarte rapid si este o reteta extrem de versatila. Puteti folosi ca umplutura orice tip de branza cu conditia sa nu „curga” adica stiti voi, gen mozarella.
Am ales zucchini pentru ca imi plac , mi se pare ca au o textura mai tare si nu stiu sunt de mare efect pentru mine. Va spun sincer ca ai mei doar daca ii prepar cu nutella i-ar manca , niciunul nu este fan dovlecei dar am eu metodele mele prin care ii pacalesc. Cu tarta asta am reusit pentru ca le-a placut foarte mult forma, plus ca gustul dovleceilor este discret , predomina aroma de cimbru si parmezan.
Galette cu zucchini, branza si cimbru
Ingrediente pentru o galette cu dimetrul aproximativ de 28cm:
Baza:
- 1 bucata aluat de tarte reteta aici
Umplutura:
- 400g zucchini
- 200g branza de vaci, urda sau ricotta
- 150g branza feta sau telemea
- 70g parmezan ras
- 1/2 lingurita cimbru tocat proaspat sau uscat
- 1 galbenus de ou
- putin ulei de masline
Spalam zucchini bine si ii taiem felii de 2-3 milimetri. Daca aveti o scula potrivita pentru asta ca si mine aveti noroc sa mearga procesul foarte rapid daca nu un cutit bine ascutit si atentie va doresc.
Asezam feliile de dovlecel pe un servet de hartie, presaram putina sare peste ele si le lasam cam 10 minute. Le tamponam apoi tot cu un servet de hartie.
Punem branza intr-un castron si o amestecam , adaugam si cimbrul.
- Puteti sa folositi doar un singur tip de branza din cele enumerate mai sus dar musai si obligatoriu sa folositi si parmezan
Scoatem aluatul de la frigider si il intindem intr-o foaie cu grosimea de 3-4 mm. Nu va stresati sa fie perfect in forma de cerc la galette asta e frumusetea , marginile neregulate.
Punem umplutura de branza in mijloc, lasam un spatiu de 3-4 degete pe margini, apoi asezam feliile de zucchini in forma de spirala.
Indoim marginile peste umplutura formand astfel faimoasa galette. Ungem feliile de zucchini cu ulei de masline si presaram putin cimbru deasupra. Marginile de aluat le ungem cu un galbenus de ou batut cu putin ulei.
Coacem tarta in cuptorul preincalzit la 170grade Celsius timp de 40 de minute. Ia uitati cat este de frumoasa!
Se poate consuma atat calda cat si rece insotita de un pahar de vin alb :)
Este foarte gustoasa!
- Daca va grabiti si nu aveti timp sa preparati aluatul fraged puteti sa-l inlocuiti cu un aluat foietaj
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]