Foi fragede pentru prăjituri

Foi-fragede-pentru-prajituri-amalia-1

Prajiturile cu foi sunt foarte foarte bune, cred ca stiti si voi cat de buna este prăjitura cu foi cu miere de albine, Alba ca zapada sau dobosul…sa nu mai vorbim de faur sau krantz . Eu zic ca aceste foi sunt universal valabile pentru prajiturile cu crema fiarta cu lapte si unt sau budinca.

Desi sunt 6 la numar, aceste foi fragede pentru prajituri, se fac foarte usor, pana se coace o foaie o intindeti pe cealalta si tot asa. Cand ati terminat cu coptul ati terminat si cu spalatul plansetei si totul e pus la punct.

Se pot pastra infoliate mai multe zile la rand in camara la loc uscat si rece, asa ca daca va ganditi sa le faceti de sarbatori, le puteti face cu cateva zile inainte de a le umple cu crema. Singura chestiune pe care trebuie sa o retineti este ca dupa ce se umplu cu crema trebuie lasate sa stea de pe o zi pe alta pana se inmoaie, ele sunt ca niste biscuiti.

Modul de preparare este foarte simplu , aluatul nu trebuie framantat mult, se intind usor, lucrati cu ele ca si cu plastilina fara faina in plus sau ulei, plus ca daca se rup se pot lipi fara probleme.

Atentie la timpul de copt, eu am incercat acum reteta si primele era sa le ard pentru ca le-am lasat mai mult. Dar va scriu acum reteta si timpul de copt sa fiti siguri ca o sa faceti niste foi perfecte , albe , subtiri si frumoase!

Ingrediente pentru rețeta de foi fragede pentru prăjituri

Cantități pentru 6 foi de dimensiunea 30×33 (sunt putin mai mari decat tava clasica de prajitura):

  • 2 oua
  • 150g zahar
  • 150ml lapte
  • 150ml ulei
  • 1 plic mic ( 7g) de amoniu pentru prajituri sau doua lingurite
  • 2 linguri de otet
  • 650-700g faina alba de grau
  • 1 plic zahar vaniliat
  • putina sare

Cum preparăm rețeta de foi fragede pentru prăjituri?

Ouale se mixeaza cu zaharul si un praf de sare adaugand si laptele treptat. Mixam pana se topeste zaharul apoi adaugati uleiul, amoniul stins cu otet si faina.

Framantati un aluat usor elastic, daca e cazul mai adaugati putina faina. O sa va dati seama foarte simplu cand e gata , nu se mai lipeste de degete si se poate lucra cu el ca si cu plastelina.

Foi-fragede-pentru-prajituri-amalia-2

Impartiti aluatul in 6 bucati.

Foi-fragede-pentru-prajituri-amalia-3

Intindeti din prima bucata o foaie de dimensiunea 30×33 cm. Daca nu aveti o tava de aceasta dimensiune iata cum puteti calcula dimensiunile pentru alt tip de tava.

Calculam 30cmx33cm =990cm2 . Este importanta aria adica 990cm patrati pe care ii impartim de exemplu la o latura de 25cm , rezulta 39,6 cm. Deci o alta dimensiune ar putea fi 25×39,6 cm.

Ca sa intindeti mai usor foaia decupati hartia de copt pe dimensiunea foii si apoi o intindeti cu sucitorul in toate partile pe foaia de copt , daca depaseste marginile taiati si lipiti in alta parte. Oricum din 6 foi cu siguranta va fi o foaie perfecta care va fi pusa deasupra, restul nu se vad daca sunt lipite :) Glumesc, o sa vedeti ca dupa prima foaie prindeti dexteritate si le puteti face si pe celelalte usor.

Foi-fragede-pentru-prajituri-amalia-4

Foi-fragede-pentru-prajituri-amalia-5

Preincalzim cuptorul la 175grade Celsius.

Intepam prima foaie din loc in loc cu furculita și o coacem timp de 8 minute, foaia trebuie sa ramana alba. Cand incepe sa se rumeneasca usor pe margini e gata. Atentie se pot arde foarte usor.

In reteta pe care o aveam eu scria 10 minute , dar o sa vedeti ca 8 sunt suficiente.

Foi-fragede-pentru-prajituri-amalia-6

Pana se coace prima foaie o intindeti pe a doua si tot asa pana cand terminati tot aluatul.

Scoateti prima foaie , o puneti pe masa, lasati sa se raceasca putin si apoi dezlipiti foaia de copt. Se desprinde foarte usor o sa vedeti.

Procedam la fel cu toate foile.

Foi-fragede-pentru-prajituri-amalia-7

Le pastram cu hartia de copt intre ele, infoliate in camara.

Ah, da, sa nu uit sa-i multumesc doamnei Mirela Mirela pentru reteta, e a doua reteta pe care o incerc de la dansa si e asa cum trebuie :)

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


4 comentarii la „Foi fragede pentru prăjituri”

  1. Vaaai cât de bine se lucrează aluatul. Și am putut sa le întind foarte ușor și subtiri. Le ador ! Multumesc de rețetă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.