Foi cu miere de albine

Prajitura foi cu miere de albine

 

La prajitura asta am 2 retete, ieri am facut una din ele :).Reteta este din caietul de retete al mamei mele, o sa va dati seama dupa ingrediente :)
Pentru foi:

  • 150 g zahar
  • 30 g unt (margarina)
  • 1 ou
  • 5 linguri miere
  • 1 lingurita bicarbonat
  • aprox. 400g faina

Pentru crema:

  • 200g unt
  • 1 lamaie
  • 150 g zahar pudra
  • 1 vanilie
  • 400 ml lapte lichid
  • 4 linguri gris
  • cateva linguri de gem acrisor ( eu am pus de maciese)

Cum procedam :
Amestecam ingredientele pentru foi si le fierbem 4 minute amestecând mereu. Daca doriti ca foile sa fie mai închise la culoare lăsați mai mult amestecul pe foc dar atenție zahărul se caramelizeaza foarte repede.

Cand compozitia este aproape calda cat sa punet degetul in ea fara sa va ardeti, se adauga faina si se face o coca omogena, care se imparte in 4 foi ce se coc pe dosul tavii unse cu ulei 6-7 minute pana se rumenesc frumos. Eu folosesc hartie de copt de o vreme, le intind direct pe foaia de copt.

Puteti sa faceti si doua foi coapte pe fundul tavii de la aragaz urmând sa le tăiați in doua pe fiecare cand sunt coapte.

Pentru ca am facut aceasta prajitura de mai multe ori pot sa va spun ca este destul de greu sa intindeti foile insa va scriu cateva trucuri; cand compozitia este calda puneti doar 300g faina si amestecati. Apoi impartiti aluatul in 4 si il pastrati la cald. Puteti sa-l puneti intr-un vas si vasul pe un altul in care este apa fierbinte sau pe un capac intors tot deasupra unui vas cu apa fierbinte.

Cand le intindeti pe fundul tavii va ajutati de faina.

11082485_787737084629686_7628882074492222237_o

Cat timp se racesc preparam crema:

Laptele se fierbe cu grisul si apoi se lasa sa se raceasca. Untul se freaca spuma cu zaharul pudra, coaja de lamaie, sucul de lamaie.Se pune putin cate putin in grisul rece si se amesteca bine-bine.

Din nou o observație; am simplificat procesul de preparare a cremei punând zahărul tos direct in lapte, fierb laptele apoi adaug grisul si cand crema este rece pun tot untul si.mixez.

Apoi facem un sirop din 100ml apa si 1 lingura de zahar in care punem putina esenta de vanilie.

Asamblarea:
Foaie, cu pensula punem putin sirop, crema, foaie, insiropam, gem , foaie, insiropam, crema, foaie.

Se pudreaza cu zahar si se lasa peste noapte la rece sa se inmoaie foile apoi  se taie cu un cutit bine ascutit.

61 de comentarii la „Foi cu miere de albine”

  1. eu am incercat azi aceasta reteta dar…mi-au iesit numai 3 foi ,destul de subtiri ,am folosit cantitatile din reteta. Nu am nici o explicatie

  2. Anonim e posibil s ale fi intins pe o tava mai mare ? Poate asta ar fi singura explicatie , alta eu nu gasesc… eventual renunti la stratul de gem si pui doar crema :).

  3. Amalia, foile se pot intinde usor si daca se incalzeste o cratita larga, umpluta pe jumatate cu apa pana aceasta fierbe. Tava se plaseaza deasupra cratitei – aburul de dedesubt inacalzeste fundul tavii exact cat este necesar pentru a facilita intinderea foii. Pana ce o foaie se coace se poate reintoarce cratita pe foc ca sa se pastreze temperatura apei.

    In alta ordine de idei – minunat blog ai tu aici, ma colind prin el de o ora, citind retete, copiind si parca tot mai vad cate una care imi face cu ochiul…

  4. Hey multumesc de comentarii si de sfaturi, se pare ca esti o bucatareasa cu experienta :). Sper sa-ti placa retetele de pe blog !

  5. e pe lista mea de prajituri de craciun alaturi de minunatele tobite, snikers si mai vedem…as vrea sa mi spui cum topesti ciocolata la microunde?cu apa?razuita?acoperita?mie nu mi iese…se caramelizeaza…:)

  6. Ioana eu nu topesc ciocolata la microunde, o pun la baie de abur. Intr-o craticioara pe care o pun intr-o alta craticioara cu apa fierbinte.

  7. oare este vreun secret sa se inmoaie foile, ca bunica mea facea praji asta si era tare gustoasa, dar cand a incercat sora mea sa o faca i-au iesit foile cam tari si nu s-au inmuiat nici a doua zi, nici a treia… as vrea sa fac eu prajitura de craciun, sper sa imi iasa, macar pentru buni care era o bucatareasa foarte buna!
    Multumesc

  8. Asta e prajitura copilariei mele! Nu era Craciun fara prajitura cu miere. M-am chinuit cativa ani, pana i-am prins secretele si mi-a iesit cam ca in poza ta. Chestia cu romul n-am incercat-o inca, dar e cu siguranta super.

  9. Asa e Andrea si mie imi aminteste de copilarie , ma bucur mult ca ti-a iesit , foile sunt cele mai grele de facut dar cum scrii tu dupa ce prinzi secretul se pot face destul de usor .

  10. Eu prefer mierea de albine in stare naturala. Peste 40 de grade isi pierde o serie din proprietati. Insa dupa cum bine prezentati, este de preferat in prajituri in locul zaharului. Acesta este mult mai daunator pentru organism.

  11. Amalia tin sa te anunt ca am facut prajitura si mi-a iesit super buna,a fost tare apreciata de totii invitati…Multumesc pt reteta!pupici…

  12. cu toata dragostea …dar cred-ca distanta e foarte mare…sunt in spania …dar doar virtual…cu toata placerea..esti o scumpa..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.