Ma gandeam cum sa descriu focaccia si ma gandeam la originile ei si sa va scriu ce inseamna dar am cedat primului impuls si o sa va scriu asa: zilele trecute am intrebat-o pe o prietena cum i s-au parut chiflele cu lapte pe care le-am postat acum cateva zile si ea mi-a raspuns „mananci ca prostul”, cam asa sta treaba cu focaccia , e atat de buna ca mananci fara sa te mai poti opri. Cei care o cunoasteti sunt sigura ca-mi dati dreptate, cei care nu ati incercat-o la fel ca si mine va spun ca merita, e nemaipomenit de buna.
Focaccia este un tip de paine italiana, care se face simplu din drojdie, faina, apa, ulei si sare, nu va ganditi la nimic complicat in procedura de preparare si care se serveste ca aperitiv, snack sau ca atare. Cel mai important este sa folositi un ulei de masline de calitate, defapt asta e esential in prepararea ei. Focaccia nu trebuie sa depaseasca 2 cm in inaltime sa nu uitati asta :)
Reteta am luat-o de pe blogul Laurei Adamache, dupa ce-am studiat mai multe variante am ajuns la concluzia ca reteta ei este cea mai corecta ca sa spun asa si cea mai completa. Nu am schimbat nimic pentru ca nici nu trebuia sa o fac.
Ingrediente pentru reteta de focaccia
Cantitati pentru o tava de 30×40 cm
- 500 g faina tip 650
- 300 ml apa calduta
- 35 ml ulei masline de cea mai buna calitate
- 1/2 lingurita mica miere/malt/zahar
- 7 g drojdie uscata / 20 g drojdie proaspata
- 1 lingurita sare
Mod de preparare pentru reteta de focaccia
Eu am folosit drojdie proaspata pe care am frecat-o cu zaharul, am adaugat o lingurita de faina si doua de apa calduta si am lasat-o sa creasca 15 minute la loc cald.
Separat intr-un bol am pus apa, uleiul si sarea apoi am adaugat faina si drojdia crescuta si am framantat rapid un aluat, usor moale nelipicios, aluatul e suficient framantat atunci cand se desprinde de peretii vasului.
In tava de la aragaz am pus ulei de masline, cam 4 linguri, nu va zgarciti, apoi am pus aluatul si l-am intors ca sa fie peste tot acoperit cu ulei. Am bagat tava in cuptor (cu focul stins bineinteles) si l-am lasat sa se intinda in voie timp de o ora.
Dupa o ora aluatul arata asa.
L-am intins usor in toata tava apasand pe el, nu tragand de dedesubt. Dupa ce l-am intins am facut cu degetele gropite peste tot, apasand bine cu varful degetelor pana am ajuns la fundul tavii.
Am presarat desupra sare si l-am lasat sa stea inca 15 minute sa se odihneasca.
Separat am amestecat 4 linguri de ulei de masline cu 4 linguri de apa si am pus desupra pe aluatul intins plus rozmarin uscat. Daca aveti rozmarin proaspat cu atat mai bine.
Am mai lasat aluatul sa stea 30 de minute.
Am preincalzit cuptorul la 2 00grade Celsius si am copt focaccia timp de 15 minute pana s-a rumenit frumos deasupra. Focaccia a fost gata dupa fix 15 minute, am lasat-o sa se raceasca si am servit-o.
Este foarte buna!
Sotul a mancat cu prosciuto, eu si copiii asa cum o vedeti adica goala. Planuiam sa fac niste sandvisuri dar nu a mai ramas :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]