Fluturi dulci din aluat


In ciuda iernii si spre bucuria caloriilor ieri am facut acesti fluturi din aluat. Reteta de aluat dulce e clasica, interesant e modul de impaturire/taiere. I-am gasit pe un site polonez (acesta) si m-am indragostit de ei :). 

Ingrediente: ( in reteta scria ptr 13 bucati, dar va recomand sa faceti 26 pentru ca 13 ies destul de mari, bineinteles se folosesc aceleasi cantitati )

500g faina alba de grau 000
40g drojdie proaspata sau 20g uscata
1/4 pahar zahar
2 oua + 1 ptr pus deasupra
250 ml lapte
putin sare
70g unt moale
arome: coaja rasa de lamaie, portocala

Pentru umplutura:
branza dulce preparata ca si pentru branzoaice
ciocolata
mac oparit in lapte
Eu am folosit ; nuca macinata ( 100g)
nuca de cocos ( 50g)
magiun de prune

Aluatul; frecam drojdia cu putin zahar pana se lichefiaza , apoi adaugam o lingurita de faina si 3 de lapte. Amestecam si lasam sa creasca . Intr-un vas punem oualesi zaharul, amestecam putin apoi , adaugam laptele caldut si untul ( eu pun laptele in cana , apoi untul peste el si incalzesc putin la microunde, asa laptele este caldut iar untul moale) , sare . Framantam ( cam 5 minute) pana aluatul se desprinde de pe vas si apoi il lasam acoperit la caldura sa creasca o ora ( pana isi dubleaza volumul). 

Intre timp preparam umplutura. Am batut spuma 2 albusuri la care am adaugat 3 linguri de zahar. Jumatate spuma am amestecat-o cu miezul de nuca, jumatate cu fulgii de cocos. Intr-o parte de fulgi am pus putin colorant rosu ( de acolo au iesit roz). A fost cam putina spuma, asa ca la fulgi am adaugat si 2 linguri de lapte.

Buun, aluatul a crescut,

il rasturnam pe planseta infainata, apoi il impartim in 13 bucati ( 26 precum am scris) . Luam o bucata , o rotunjim ca o minge apoi o intindem cu sucitorul punem umplutura.

Rulam si capetele le indoim sub aluat. Cu o foarfeca taiem

si apoi jumatatile le rasucim o parte in sus , una in jos pentru a forma aripile. Atentie sa nu ramana „trunchiul”  prea subtire se va rupe la copt.

Punem fluturii in tava tapetata cu hartie de copt, ii lasam sa creasca inca 15 minute ,

timp in care preincalzim cuptorul la foc mic. Ii ungem cu galbenus amestecat cu putin lapte si ii coacem 15 minute, pana se rumenesc frumos.

Scoatem si lasam sa se raceasca.

Sunt foarte pufosi !

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


38 de comentarii la „Fluturi dulci din aluat”

  1. Buna,Amalia.Am facut reteta ta,Duminica, cand am fost intr-o vizita.Au fost nemaipomeniti!Au iesit exact ca in poza ta.Au fost si foarte gustosi(s-au evaporat imediat).Toata lumea m-a intrebat de unde stiu sa fac asa ceva.I-am trimis bineinteles, pe blogul tau.

  2. amalia iti urmaresc blogul si ti-l apreciez mult dar abia acum am vazut acesti fluturi minunati,mersi pentru idee,felicitari inca o data

  3. buna amalia.am vrut sa fac si eu fluturasii din aluat dar am o nelamurire.maiaua respectiva se pune peste faina?
    apoi se pune com de lapte si se framanta toate?

    1. Draga mea Alina,

      Am preluat cu drag aceasta reteta minunata si l-am postat pe forumul site-ului nostru, http://www.minidebra.ro al ” copiilor fluture”.Asta a fost considerentul, imaginea si ideea de fluture. Daca nu ai citit din greseala cite ceva de pe acolo, acestia au o problema grava de sanatate, care ii impiedica sa se bucure de multe lucruri in viata , la fel si de bunatati culinare. Am facut-o si eu de multe ori , daca vrei sa stii iese la fel de bine si cu foetaj congelat din comert. Am si eu o reteta, daca vrei ceva nou,

      http://www.minimaxro.tv/msp/index.php?id=256&sitelang=ro

      Sanatate la mamici

      Sa gateasca la cei mici !

  4. Multumesc Alina, am observat ca este specificata sursa sau am rog face trimitere la blog … cea mai urata chestie pe care am patit-o cu de cand am blog este ca am gasit pe net o pagina de web a unei firme din Londra care face prajituri si alte dulciuri , 90% din poze erau de la mine de pe blog.. le-am scris si tot deageaba :(.

  5. Foarte urat!!! ….oricum, chiar si asa cred ca te bucuri de multa apreciere in blogosfera!!! Felicitari si la cat mai multe retete!

  6. super fluturaşi, m-a încîntat să-i încerc, mi-au ieşit bine şi gustoşi, s-a bucurat întreaga familie + vecinile :-) merci mult!

    1. Ma bucur, am emotii cand cineva incearca retete cu aluaturi dospite :) , sa va fie de bine si sper sa mai gasiti si alte retete la fel de delicioase :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.