Fasole frecata

Fasole frecata
Fasole frecata

Fasolea frecata ca si de ciorba de fasole cu ciolan este una din mancarurile preferate ale tuturor pentru ca este o reteta ce ne aduce aminte de copilarie, bunica mea de exemplu o prepara des in post si o mancam su salata de varza murata. Este un preparat simplu, nepretentios, dar foarte bun :)

Se prepara usor, dealtfel toate mancarurile cu fasole boabe sunt usor de preparat si este foarte gustoasa. Bineinteles daca o servesti cu muraturi, cel putin eu altfel nu o concep :)
Reteta o am de la bunica mea , ea asa o prepara, desigur fiind o reteta traditionala este usor de facut si nu ar eprea multe ingrediente, singurul condiment adaugat de mine este coriandrul, mi se pare ca ii da un gust minunat, sper sa-l incercati si voi.

Ingrediente pentru reteta de fasole frecata:

  • fasole alba (aprox 600g)
  • 2 cepe mici
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 ardei rosu (optional)
  • cateva boabe de piper, coriandru (nu renuntati la el, ii da o aroma deosebita)
  • 2-3 foi de dafin
  • 2 linguri boia dulce, sare

Cum preparam fasolea frecata?

Fasolea se pune cu o seara inainte la inmuiat in apa rece. Desigur puteti folosi si fasole la conserva dar nu se compara cu cea uscata. Se spala a 2-a zi si se pune la fiert in apa rece cu cateva boabe de piper si frunzele de dafin. Se lasa la fiert la foc mic si daca este cazul se completeaza cu apa calduta.
Si daca imi permiteti un mic sfat. Cand fierbeti fasole, fierbeti o cantitate mai mare, o parte o puteti congela asa incat daca va este pofta candva doar o decongelati si o preparati.
Cand fasolea este fiarta se strecoara si se zdrobeste (ideal ar fi sa folositi blenderul) adaugand putin cate putin apa. Bunica o punea intr-o strecuratoare de metal si o freca cu lingura adaugand putin cate putina apa, prin gauri curgea fasolea zdrobita iar cojile ramaneau in sita. De acolo si denumirea de fasole frecata. Eu prefer metoda cu blenderul pentru ca de cele mai multe ori ma grabesc si se face foarte repede in acest mod. Adaugam si coriandrul cand o zdrobim.

Intr-o cratita incingem 3-4 linguri de ulei si adaugam ceapa tocata, ardeiul taiat cubulete  si usturoiul. Punem si putina apa sa nu se prajeasca ceapa prea tare.  Adaugam boia si amestecam rapid (nu lasam mult pentru ca o s aaiba un gust amar), apoi fasolea zdrobita amestecand usor pana se omogenizeaza. Potrivim de sare si piper. Si apoi servim.

Am vazut si varianta in care fasolea zdrobita se lasa asa si se servea cu ceapa prajita deasupra. Mie imi place incorporata in fasole, asa ca o prepar ca atare.
Fasole frecata
Fasole frecata sau fasole batuta
Fasole frecata sau fasole batuta
Servim calda cu muraturi. In varianta cu carne merge de minune servita cu carnati prajiti sau ciolan.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


22 de comentarii la „Fasole frecata”

  1. Grozav arata!
    Eu de obicei o pun in robotul de bucatarie si ii adug o cescuta de ulei si mujdei de usturoi, iar ceapa caliat o adaug deasupra.Buun , bun.Felicitari

  2. Mmmm…zici tu ceva numai ca mai am o reteta cu fasole (iahnie de fasole ) si acolo am pozat-o cu castraveciori , am zis sa nu ma repet:) Varza murata nu am avut unde sa o pun decat intr-un castronel asa ca…am pozat doar atat. Sper sa incerci reteta ca-i tare buna ! Iti urez o zi frumoasa :)

  3. Eu fac asa ceva dar din naut si pasta de susan , o stropesc cu boia pt decor si ornez cu castraveciori dar nu din comert , cu otetul ala infect ci facuti in casa la saramura.Am o reteta arabeasca cu miel,orez si iaurt , vreau sa ti-o dau sa o incerci si eventual sa o publici , e invatata de la un amic arab , dar atentie , dupa prima portie se mai cer 2-3 portii . Sa-mi spui daca vrei sa ti-o trimit . O saptamana delicioasa in continuare ! :)

  4. Doar muguri de pin , dar se gasesc la magazine cu specific arabesc sau uneori in market.Dar merge si fara la o adica.Ai o adresa de mail-contact ?

  5. am incercat varianta ta de fasole, a iesit foarte gustoasa…am cautat retete cu fasole verde dar…:(…nu am gasit…

  6. buna amalia!
    …am revenit cu o intrebare?…
    as vrea sa fac si eu fasole frecata pe maine doar ca locuiesc la Londra si aici nu prea gasesc fasole boabe doar dinaia la badog gata fiarta…crezi ca ar merge sa o cumpar asea…imi este tare pofta si ma tot gandeam dak se poate face si asea…
    o sa tin cont de reteta ta.
    Multumesc mult si ast raspunsul tau.
    O zi frumoasa sa ai!

  7. Sigur ca merge… normal ca nu o sa aiba aroma celei de acasa dar macar scapi de fiert :)). O zdrobesti la blender, cred ca poti sa o lasi cu tot cu coji . Sa-mi scrii cum ti-a iesit ! Spor !

  8. Am revenit Amalaia!
    Tocamai am terminat cu fasolea si a iesit ff buna…intradevar ca nu are gustul si savoarea de acasa dar e ff buna.
    Acuma ast sa vina sotu acasa si sa dea el verdictu:))o sa o servim cu carnat si slanina:)) miamii:)
    Maine o sa fac un pui pe sticla…
    ms mult de tot pt reteta:*
    sa ai un sf de sapatamana placut!

  9. Amalia am revenit cu un mic retus:))
    Am vb cu bunica si mi`a zis ea un mic secret dak il putem numi asea:P
    un anume „sos„ calesti ceapa in putin ulei si adaugi putina boia si se pune peste fasole cand se serveste!
    sotului meu ii place tare mult servita asea:) pt ca lui ii plac mult macarurile cu sosuri aaa si sa nu uit de carne dupa care e mort:)))

  10. Cunosc si eu varianta asta de sos numai ca nu-mi place sa vad ceapa prajita deasupra ( si asa e nesanatoasa) asa ca adaug fasolea la sos si amestec :).

  11. Pentru Loredana

    Loredana si eu stau la Londra si daca vrei sa cumperi fasole uscata alba se gaseste si in Tesco si chiar si in magazinele arabesti sau turcesti. Eu o folosesc tot timpul si e ca si cea de acasa.

  12. Foarte bun!
    Am incercat si reteta asta, cu mici adaptari pentru ca nu am avut coriandru dar l-am pus pe lista de cumparaturi!
    Eu gatesc aproape in fiecare zi si incerc sa fac retete cat mai variate. Sigur ca unele dintre mancaruri sunt clasice si cunoscute de toata lumea dar uneori un condiment adaugat sau o inovatie la reteta poate schimba gustul fundamental. Macar nu mai am impresia ca mananc mereu aceleasi lucruri.
    Asa ca, din nou, multumesc Amalia!!

    O sugestie cu privire la ceapa calita ar fi sa pui doar o lingura de ulei, adaugi ceapa, boia, sare, piper, etc., o lasi un minut si apoi adaugi cateva linguri de apa. In felul asta dobandeste un gust foarte bun, se inmoaie exact atat cat trebuie si o poti pune deasupra pentru ca nu pluteste in grasime.

    Pupici si duminica frumoasa!

  13. Dany foarte buna ideea cu ceapa , multe din colegele mele de serviciu asa procedeaza …tin cont de sfat si data viitoare il aplic !

  14. Amalia, am o scurta intrebare: se poate face si cu fasole rosie? nu stiu daca asa se zice la fasolea asta dar e maronie-rosiatica asa…
    cat despre coriandru nu se gaseste aici unde locuiesc eu, asa ca vreo sugestie de condiment care sa-l inlocuiasca? in rest, ai un blog bestial :) am gatit mai toate retetele tale, sunt delicioase! multumesc si continua sa faci aceasta treaba minunata, ne ajuti mult

  15. Angie cred ca se poate face cu orice tip de fasole… cat despre coriandru daca nu ai , nicio problema poti pune putin cimbru. Daca nu ai nici cimbru atunmci asta e :). Te pup si spor la gatit!

Lasă un răspuns la ROXANA Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.