Evantaiul ( il ventaglio)

evantaiul-0
Chiar daca e luni si nimeni nu are chef de lucru cand e vorba de gatit … cheful revine,  cel putin asa e la mine:) Azi am vorbit mult cu Laura A. cea care a incercat si postat aceasta reteta.I-am spus ca o sa o incerc bineinteles cu ce am si eu prin frigider :). Laura imi place mult de tot evantaiul asta, s-a „topit ” imediat :)). Iata reteta asa cum am facut-o eu.

Ingrediente:

  • 500 gr faina
  • 125 gr lapte
  • 125 gr apa
  • 1 ou
  • 1 lingurita miere
  • sare
  • 50 g unt
  • 20 g dojdie(proaspata sau uscata)
  • 500 g sunca de Praga
  • 200 g branza de burduf ( voi sa folositi cascaval )
  • 1 ou si lapte pentru uns

Se freaca drojdia cu putin zahar pana se lichefiaza si apoi se amesteca cu putina apa calduta si 1 lingurita faina. Se lasa sa creasca la caldura.

Aluat-1

Intr-un castron se amesteca restul ingrendientelor infara de sunca si branza, se adauga drojdia si se framanta un aluat elastic. O sa vedeti ca imediat se desprinde de vas. Il lasam sa dospeasca 20 de minute acoperit cu un prosop textil.
Apoi il impartim in patru. Luam o bucata si intindem o foaie pe planseta presarata cu putina faina. Punem branza pe toata foaia apoi felii de sunca pe jumatate ( se vede in foto) si apoi iar branza . E mai usor cu cascaval, il radeti peste toata foaia. Aducem o latura din foaie pana la jumatatea foii, apoi cealalta peste si intoarcem foaia cu partea unde se imbina dedesubt.

Aluat-2

Eu am mutat apoi aluatul in tava unsa cu putina grasime. Taiem cu o foarfeca fasii late de vreo 4 cm pe care le rasucim ca in imagine. Apoi indoim putin la mijloc sa-i dam forma unui evantai.

Aluat-3

Lasam sa creasca 45 de minute apoi ungem cu oul batut cu putin lapte ( presaram mac sau susan , eu am uitat sa cumpar) si coacem cca 20 min in cuptor la foc potrivit.

Evantaiul-4

 

Rezulta o bunatate !

Evantaiul-5

Mie mi-au iesit 4 bucati. Data viitoare o sa le fac mai mici, mi se par mai cochete asa :).

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


20 de comentarii la „Evantaiul ( il ventaglio)”

  1. Amalia, jos palaria draga mea ca, tare fain ti-au iesit evantaiele. Deci, cum facem, dau eu o fuga pana la tine pentru o bucatica sau te repezi tu incoace??? Te pup Amalia si sa va fie de bine!!!!

  2. Edith deocamdata am , daca imi place sa gatesc nu-mi dau seama cum trece :), oricum nu gatesc chiar in fiecare zi. Te pup !

  3. Buna, draga Amalia! Tare ocupata am fost si nu am avut timp sa-ti mai las mesaje, dar sa sti ca nu te-am uitat.Insa,azi mi-am facut timp sa-ti spun ce bunuri am mai facut de la tine. De exemplu ieri, cu toate ca a fost vineri, am facut bunatatile astea si l-am dat pe spate pe sotul si fetita mea. Azi am facut o supa cu galuste care mi-a placut enorm si tortul egiptean care inca sta frumos la frigider , nu prea a iesit estetic, dar cremele sunt foarte bune la gust, abia astept sa se raceasca, ca sa-l pot papa. Deci, inca iti sunt fidela. Iti doresc numai bine si putina racoare , ca la noi e destul de rece. Te-am pupat! Luiza

  4. Citindu-ti retetele si multe dintre ele incercandu-le am crezut ca esti mult mai in varsta , dar spre surprinderea mea esti mai mica decat mine cu 1 an.Bravo tie mai ardeleanco, esti o adevarata gospodina.Acum ma duc sa fac si eu evantaiul :-)

  5. Draga Luiza scuze pentru intarziere… vad ca esti harnica ca si o albinuta :). Sa va fie de bine, va imbratisez pe toti cu drag :).

  6. Anonim, am inceput de mica cu gatitul atata ca mai demult mancarea nu era asa variata dar incerc sa recuperez acum :)). Sa-mi scrii cum ti-a iesit evantaiul :).

  7. Buna Amalia,

    Am descoperit blogul tau in urma cu circa o saptamana. Tot ce pot spune este FANTASTIC!

    Felicitari pentru selectia de retete, toate sunt foarte apetisante.

    Astazi nu am mai rezistat tentatiei, si cum afara ninge frumos, mi-am zis ca reteta ta de evantai este cea mai potrivita.
    Mi-a iesit o minunatie. Foarte bun si exact ca in fotografiile tale. Spune-i sotului tau ca merita sa aiba toata rabdarea cand le faci pentru ca sunt extraordinar de utile.

    Foarte bun evantaiul si foarte bun aluatul care se foloseste pentru el. Eu am facut doar jumatate din cantitate si practic s-a terminat pe loc.

    In seara asta am sa incerc ceva dulce.
    Pupici

  8. Draga Dany, iti multumesc pentru cuvintele frumoase, poti sa incerci si cositele impletite sau pangrissini sunt din aceeasi categorie ca si evantaiul. Cat despre dulce ceva usor si bun sunt pancakes cu iaurt sau clatitele cu banane… defapt poti sa-ti alegi ce vrei :). Te pup si spor la bucatarit !

  9. am facut si eu evantaiul care a iesit fff bun, numai k am facut cu sunca de pui si nu am putut sa indoi de la mijloc, da arata si asa a evantai.Multumim pt aceste retete minunate.

  10. Amalia,

    Arata tare bine si cu siguranta am sa incerc reteta cand am sa imi fac curaj:))
    Am o intrebare insa, trebuie lasati in tava 45 de minute inainte de a ii unge cu ou? Asa mult?

    Numai bine,
    Laura

  11. Laura parca asa am citit in reteta Laurei :) … poti sa-l lasi si mai putin dar nu mai putin de 20 de minute . Sa-mi scrii cum ti-a iesit !

    1. In sfarsit mi-am facut curaj:)..bun tare evantaiul asta. L-am facut de trei ori pana acum si cu siguranta am sa il mai fac.

  12. Chiar esti asa de tinara , si poti face tu singura toate aceste retete ????????? Unde esti fotgrafiata e recenta, sau e veche ??Amalia ,nu am cuvinte sa te pot felicita pentru tot ce faci pentru noi….Esti nemaipomenita in bucatarie ,bravaaaaaa ,bravaaaaaaa nu ai concurenta FELICITARI DIN INIMA !!

    1. Mariana nu mai sunt chiar asa de tanara, la anul implinesc 39 de ani :)fotografia este facuta anul trecut.Multumesc mult pentru aprecieri si ma bucur ca iti plac retetele facute de mine !

Dă-i un răspuns lui mariana chirilus Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.