De cand mi-am propus sa le incerc! Si pentru ca nu demult s-a deschis o donuterie care are un succes nebun ( se pare ca romanilor le place sa le vinzi gogosi :)) si toata lumea vorbeste despre asta, m-am enervat si chiar daca e cald afara mai spre seara le-am facut. Le-am testat pe pici afara si va spun (pacat ca nu pot sa pun fotografii) ca s-au lins pe degete. Mi-am dat seama ca glazura dulce acrisoara merge la fix cu gogosile pufoase. Va scriu reteta si sa ma credeti pe cuvant ca sunt irezistibile.
Ingrediente ( aprox 15 buc)
- 500g faina 000
- 2 galbenusuri
- 25g drojdie
- 5 linguri de zahar
- 1 plic zahar vaniliat
- 3 linguri ulei
- aprox 250ml lapte
Pentru glazura:
- 150g zahar pudra
- 1 lingura suc de lamaie
- apa
- esente diferite ( in cazul meu de zmeura )
- coloranti alimentari ( nu am folosit )
1. Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar si apoi adaugam putina apa calduta si 1 lingurita de faina. lasam sa creasca la cald.
2. Galbenusurile le frecam cu zahar apoi adaugam drojdia crescuta, zaharul vaniliat, putina coaja rasa de lamaie daca vreti. Adaugam alternativ faina cernuta si laptele caldut amestecat cu uleiul.
Framantam rapid un aluat putin mai tare pe care il lasam sa creasca 1 ora acoperit intr-un loc ferit de curenti.
3.Pe masa presarata cu faina intindem aluatul intr-o foaie cu grosimea de aprox 1cm. Taiem forme rotunde cu gaura in mijloc si lasam sa creasca pe o foaie de copt 20 de minute.
4. Incingem uleiul intr-o tigaie adanca si prajim gogosile. Le luam de pe foaia de copt si le punem cu partea de deasupra in jos la prajit.
5. Scoatem pe un platou cu hartie absorbanta si lasam sa se raceasca putin timp in care preparam glazura; (reteta am luat-o de pe net, am gasit o varianta foarte simpla) punem intr-un bol zaharul pudra, adaugam sucul de lamaie si amestecam. Adaugam treptat putina apa ( cam 2 lingurite cred ) si amestecam pana obtinem o pasta alba. Punem si esenta. Daca aveti timp si vreti sa faceti o chestie frumoasa puteti sa o impartiti si sa adaugati putin colorant alimentar.
Punem cu lingurita glazura peste gogosi si lasam sa se intareasca putin ( imediat se intareste ). Puteti presara bombonele de diferite culori si forme.
Pentru glazura de ciocolata am topit 50g ciocolata impreuna cu 1 lingura de ulei.
Ce sa va mai scriu decat ca s-au mancat toate! :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]