Cum se fac galustele din gris

Dragele mele vreau sa deschid un topic nou, nu din lipsa de ocupatie :) ci din dorinta de-a ajuta persoanele incepatoare in ale bucatariei. Nu ma consider o profesionista , de aceea orice sfaturi sunt binevenite, va impartasesc doar din experienta mea de pana acum . Haideti sa vedem cum sta treaba cu galustele astea ca prea toata lumea se teme de ele ca nu ies pufoase. Daca incercati reteta asta va garantez ca ies moi si pufoase :). Daca nu ies asa sa aruncati cu ele dupa mine :)).

 

Ingrendiente (pentru 6-8 litri de supa ):
  • 2 oua
  • gris
  • 1 vf cutit sare
  • 1 vf cutit paf de copt
Punem ouale intr-un castonel, adaugam sare,

 

 

apoi le batem cu furculita pana se omogenizeaza putin (le bateti cum stiti voi, nu este o regula ). Adaugam cate o lingurita de gris

 

 

si amestecam pana se incorporeaza.

 

 

Se adauga si praful de copt , un varf de cutit. Eu am numarat 13 lingurite de gris pana compozitia a ajuns la consistenta dorita , poate va dati seama si din poze . Galustele se pot face in mai mult feluri. Cel mai usor este sa udati lingura de supa si sa luati cu ea din compozitie, cat in poza, apoi sa o puneti usor in supa. Inainte de asta micsorati focul astfel incat supa sa nu clocoteasca atunci cand le puneti in ea. Galusca se va desprinde singura, eventual miscati putin lingura . Puteti sa va ajutati si cu alta lingura, sa „plimbati” compozitia de pe o lingura pe alta apoi sa o puneti in supa. Cele pe care le-am facut eu au iesit mari, voi puteti sa folositi o lingurita sau sa luati mai putina compozitie. Buunn, continuam :)… se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba aproximativ 7 minute. Eventual daca nu se intorc in timpul fierberii, le puteti intoarce si pe partea cealalta. Apoi oprim focul , turnam 1/2 pahar de apa rece si lasam sa stea acoperite cam 15 minute. Gata !
 
Observatii:
 
Desi mi-am propus sa revizuiesc aceasta reteta, am tot amanat si pana la urma m-am hotarat sa cantaresc ouale si grisul. Asadar la 68g ou – 62g gris.
 
Initial am  scris 13-14 linguri gris de fapt erau lingurite. Insa cel mai bine cantariti sau urmariti pozele si va dati seama ce consistenta are aluatul :)
 
 
 

141 de comentarii la „Cum se fac galustele din gris”

  1. nu pot sa cred!!!!!! mi-au iesit galustele!!!!!!!!dar nu am pus 13 ling de gris ci doar 8 ca oualele erau mai mici!m-a ajutat poza!!!!! dupa o incercare esuata am zis sa o mai incerc si pe asta si surprizaaa mi-a iesit!Multumesc pt retete!

      1. fetelor, vedeti ca Amalia foloseste o lingura destul de micuta – asa se vede in poze. eu am ditamai linguroiul cu care masor grisul la galuste si imi intra vreo 8 sau 9 linguri mai pline asa cu gris la 2 oua. daca lingura cu care masurati e mare normal ca ies gloante in loc de galuste.

    1. Nici mie nu-mi reuseau galustele ba erau tari ba se imprastiau pana am aflat secretul: dupa ce le pui in oala pui capacul si, din cand in cand pui cate o cescuta mica cu apa rece si tot asa pana cand vezi ca s-au umflat si sunt patrunse. Eu nu le pun nimic in plus fata de gris, oua, putina sare si consistenta aratata in poze e buna, daca e prea moale astepti putin sa se umfle grisul si apoi le pui in oala sau le mai pui putin gris.

  2. Le-am facut, au iesit foarte bune si pufoase, insa nu am pus decat 10 linguri de gris. Multumesc pentru pontul cu praful de copt!

  3. Eu cand fac galuste pentru supa nu le pun praf de copt…si imi ies pufoase…o sa incerc totusi si varianta cu praf de copt . Deocamdata incerc reteta tortului cu crema de zahar ars sa vad cum imi iese.Oricum imi place site-ul si imi plac si retetele chiar sunt simple si usoare:)

  4. buna,pt.prima data fac supa de galusti si mi-au iesit foarte bune eu am adaugat un varf de cutit de praf copt si o lingurita de ulei .deci reteta este foarte buna m-au ajutat si pozele pt.galusti
    multumesc amelia foarte bine
    o zi buna!

  5. Am facut dupa reteta si au iesit foarte tari daca se pun 13-14linguri . Daca se pun 13-14 lingurite ies perfecte.

  6. Galustele ies pufoase si fara praf de copt daca se procesdeaza astfel: e nevoie de un ou, se separa galbenusul de albus, albusul de bate separat spuma, sa fie tare spuma, se pune putina sare, apoi se amesteca cu galenusul, ca in cele din urma sa punem si grisul. Practic tot „secretul” e caalbusul sa fie batut spuma tare si grisul sa nu fie in exces, sa aiba consistenta incat atunci sa alunece usor de pe lingura cand sunt introduse in oala. Ies pufoase si fara praf de copt sau ulei.

  7. Super reteta, super si micile dar atat de importantele „secrete” pe care ni le-ai impartasit! Au iesit foarte-foarte bune! Multumesc frumos!

  8. Multumesc mult. Mi-a fost de ajutor si sfatul cat si imaginea. Eu am doar 12 linguri de gris dar la 3 oua. Imaginea m-a ajutat foarte mult.

  9. Exceptional! Faceam galustele fara apa rece de la final…s-a vazut deosebirea. Sarut mana. Sa nu uit…eu bat separat albusul spuma si-l incorporez la urma iar galbenusul il desfac cu putin ulei (cam 2 linguri ptr cantitatile tale).Am impresia ca sunt mai „aerate”.

      1. Am sa mai uit si eventual sa mai scriu, pe marginea altor retete. Ai retete foarte bune,interesante si unele amanunte chiar nemai intalnite. Sincer, te admir. Sarut mana.

  10. Eu fac galuste din doua oaua,bat ouale bine si adaug grisul la ochi,amestecul trebuie sa fie putin mai moale si lasat 6 ,7 minute sa se odihneasca apoi le pun in apa fiarta.Cind am terminat pun un pahar de apa rece le acopar,le las sa dea citeva clocote apoi mai pun un pahar apa rece si le acoparpina dau in clocot iau capacul si le las sa fiarba in legea lor.Sint pufoase si foarte bune.

    1. Dana ma bucur… tocmai vroiam sa rescriu reteta pentru ca am cantarit ouale si grisul… am folosit la un ou de 68g 67g gris deci cam egal.

  11. astazi e prima data cind fac ciorba cu galuste!!! sotului meu ii place f mult am luat reteta si sper sa iasa .multumesc pt sfaturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.