Croissante – reteta de baza

 Croissante reteta de baza 0

Croissantele sunt singurul produs de patiserie caruia nu-i pot rezista. Preferatele mele la cafeluta de dimineata, cand am fost undeva departe de tara am savurat un mic dejun compus din croissante, fructe si cafea. Dar hai sa vorbim putin despre reteta. Recunosc ca am avut o oarecare temere de tot ceea ce inseamna aluat uns cu unt impaturit, intins si tot asa (nu pentru ca nu-mi plac aluaturile ci pentru ca nu prea am timp) insa uite ca am gasit o modalitate mai usoara de-a face croissante. Doamne experimentate in bucatarie pentru voi e floare la ureche reteta, doamne incepatoare in ale bucatariei, indrazniti pentru ca mai simplu nu se poate (adica se poate, varianta cu aluat gata cumparat ), totul este sa respectati pasii si timpul din reteta. Este varianta de baza adica va las pe voi sa le umpleti cu ce doriti.

Asadar, daca tot vine wekendul si se pare ca va fi vreme urata ne apucam de bucatarit croissante? :)

Ingrediente ( 32 buc ):

  • 500g faina 000
  • 25g drojdie proaspata
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 lingurita de sare
  • 2 linguri ulei
  • 1 ou mic
  • 125ml apa calduta
  • 125ml lapte caldut
  • 125g unt la temperatura camerei

Pentru pus deasupra:

  • 1 galbenus de ou
  • seminte de susan

1. Frecam bine drojdia si zaharul cu o lingurita pana devine cremoasa apoi adaugam laptele caldut si 1 lingurita de faina. Lasam sa creasca.

2. Intr-un bol pentru frmanatat cernem faina, facem o gropita cu mana in mijloc si adaugam restul ingredientelor. Framantam un aluat elastic care se desprinde de vas. Eu am mai adaugat cam 50ml lapte. Lasam sa creasca o ora, la loc caldut fara curenti de aer.

Croissante reteta de baza 1

2. Dupa o ora presaram putina faina pe planseta de lucru, rasturnam aluatul si-l impartim in 8 bucati.

Luam prima bucata de aluat, o intindem cu sucitorul dandu-i forma unui cerc cu diametrul de aprox. 15cm, o ungem cu unt si o punem deoparte. Procedam la fel cu toate bucatile de aluat si pe fiecare o punem una peste alta ( vezi foto ) ultima nu o ungem cu unt. Formam un turn ca si tortul de clatite :).

Croissante reteta de baza 2

Croissante reteta de baza 3

3. Lasam sa creasca 20 de minute si apoi intindem cu sucitorul o roata maaare de aluat. Atentie, iese foarte mare ca si diametru asa ca veti avea nevoie de o suprafata mare pentru intins. Bineinteles presaram masa cu faina si punem putin si deasupra sa ne ajute la intins.

4. Cu un cutit bine ascutit dat prin faina taiem in 4, apoi in 8 si tot asa pana obtinem 32 de bucati. Taiati de la centru spre margini.

Punem diverse umpluturi dulci sau sarate; branza, sunca, ciuperci, nutella, gem mai tare si rulam usor. Eu le-am lasat goale. Daca puneti umplutura sarata adaugati mai multa sare in aluat pentru ca acesta este neutru ca gust. La fel si daca puneti umplutura dulce adaugati putin zahar.

Croissante reteta de baza 4

Croissante reteta de baza 5

Croissante reteta de baza 6

Croissante reteta de baza 7

5. Asezam cornurile in tava tapetata cu hartie de copt si lasam sa creasca inca 20 de min. Le ungem apoi cu galbenusul amestecat cu 1 lingura de lapte si le coacem in cuptor la 200g C (pe ventilatie ) timp de 10-15 min pana se rumenesc frumos.

Croissante reteta de baza 7

Croissante reteta de baza 8

Croissante reteta de baza 9

6. Servim croissantele caldute.

Croissante reteta de baza 10

 Sunt pufoase si se desfac frumos, de gust nu mai vorbim :).

Si reteta incercata de cititoare

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


5 comentarii la „Croissante – reteta de baza”

  1. Buna Amalia azi am facut si eu cornurile si sunt super delicioase dar ai uitat sa specifici in reteta cat zahar trebuie
    pupici si multumesc de reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.