Cremsnit

Tot incerc retete de cremsnit pentru ca se numara printre prajiturile preferate si imi place sa caut cea mai buna varianta. Pentru weekend va propun o reteta de cremsnit fara gelatina, care personal mi s-a parut foarte buna.

Ingrediente:

  • 1,5 l lapte
  • 6 oua
  • 200g amidon alimentar
  • 10 linguri zahar
  • 1 plic esenta vanilie (Dr. Oetker)
  • 2 foi pentru cremes
  • 400ml frisca

Mixam galbenusurile cu zaharul si esenta de vanilie ( nu trebuie neaparat sa se topeasca zaharul ) apoi adaugam amidonul alimentar si treptat laptele. Amestecam bine si apoi punem compozitia  la foc mic.

Amestecam mereu pana se ingroasa ca o budinca apoi o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca. Cand este rece adaugam albusurile batute spuma tare cu putina sare.

Amestecam usor, peste cap, pana se incorporeaza albusurile.

Punem o foaie pe platou, apoi intindem peste ea crema, apoi adaugam jumatate din a 2-a foaie zdrobita, frisca si deasupra celalata jumatate de foaie zdrobita. Deasupra presaram zahar pudra.

Lasam la rece 3-4 ore apoi servim taiat patrate mari.

Observatii:

Puteti renunta la albusurile spuma inlocuindu-le cu 400ml frisca.

27 de comentarii la „Cremsnit”

    1. Este o reteta foarte veche, lasata din mama -fiica dar foarte simpla si ieftina;400gr. faina, 1 pachet margarina Unirea sau Delma (200 gr.), 1 galbenus de ou, 1 lingurita sare, 1 lingurita otet, sare (cat tii intre degete), putina apa calduta. Se imparte faina in 3 parti; doua parti se amesteca cu o bucata de margarina (cat un ou), galbenusul, sarea, apa calduta, se framanta un aluat molcut si se bate cu sucitorul cam 10 minute pana face basici. Se acopera pana cand amestecam restul de faina si margarina obtinand o pasta. Aluatul se intinde gros cam de un deget, se unge cu0 parte din pasta, se indoaie cu indoitura catre om, se lasa 10 minute se repeta procedeul de vreo 3-4 ori . Sunt foarte pufoase, iar cerma originala din mosi -stramosi e mai simpla :1,5 l de lapte, zahar dupa gust, 2 oua, 1 cana faina si 2 vanilii. Orice gospodina stie etapele prepararii cremei. in maxim 2 ore se poate manca.

    1. Multumesc de sugestie, am vazut praji la tine, arata demential :), din cate stiu eu se numeste ” cremes inteligent” ( potrivita de numire, asa-i ? :)). Multumesc mult pentru sfat si felicitari pentru blog :)

  1. Buna Amalia ,
    Eu fac cremesul din 1.5 l lapte , 7 galbenusuri si 6 linguri de amidon alimentar , cand budinca este gata pun 22 pachte ( ~ 400gr) branza Philadelphia , e o crema de branza .Doar atat , crema este deosebita. Merita sa incerci . Eu iubesc tortul tau cu iaurt , multumesc pentru reteta , e un deliciu.
    pupici

  2. buna Amalia,
    am incercat cremesul tau fara gelatina, dar am o nelamurire: am respectat exact reteta „Amestecam mereu pana se ingroasa ca o budinca ( crema de lapte cu vanilie) apoi o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca. Cand este rece adaugam albusurile batute spuma tare cu putina sare.” nu stiu unde am gresit, am lasat oare prea mult sa se raceacsa crema de vanilie ( am lasat-o pana a fost rece de tot) caci la textura era tare ca o budinca ce iese de la frigider, in pozele tale pare mult mai moale; in rest la gust este foarte bun

  3. Cele mai bune cremsnituri le luam de la Scala si erau scoase din cupor, deci nu puneau crema rece peste foi. As vrrea sa gasec reteta aia. Cred ca si ale tale sant bune (mai ales cele cu frisca), crema insa cred ca iese mai fluida in felul asta.

  4. M-am uitat intr-o carte veche de bucate, nu credeam ca o sa gasesc cremsnit pt ca nu era in cuprins, dar am gasit. ii spume placinta cu crema :) . ce spune acolo : se amesteca albusurile spuma cu crema FIERBINTE, amestecand continuu si tot fierbinte se toarna peste foaie, dupa ce se raceste se pune foaia de deasupra. Cred ca este mai bine asa, altfel albusurile trebuie sa fie macar paasteurizate, dar tot nu cred ca prinde consistenta necesara daca nu sant incalzite pt a se coagula.

    1. Eu stiu de la mama si de la o matusa , ambele cu state vechi intr-ale cremesurilor, si am si probat, deci vorbesc si din experienta :), ca albusurile se adauga atunci cand crema este inca pe foc si se invarte in amestec pana ce crema se face putin mai vartoasa, apoi se ia de pe foc, dar se lasa la racit inainte de a o adauga peste foi. E si logic, cred ca foile s-ar inmuia rau de tot daca s-ar pune crema fierbinte peste. Puteti sa incercati intai cu crema calda, nu fierbinte.
      Eu chestia aia ce se face la cofetarie nu pot sa o mananc, nu are nici aroma de vanilie si mi se incleiaza dintii in ea.

  5. cremesu l-am facut si eu e foarte bun si arata ca cel dincofetari multumim pentru retetele superbe pe care le postezi dar albusurile l-eam amestecat cu galbenusurile cind crema era ferbinte si o iesit foarte bun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.