Crema de zahar ars


O bunatate fara dar si poate :)). Reteta este cat se poate de simpla.

Ingrediente:

1 l lapte
6 oua
4 linguri de zahar + 6 linguri pentru caramelizat
1 plic zahar vaniliat
1 lingura faina/amidon

Se pun ouale , zaharul, faina intr-un castron si se amesteca cu grija sa nu faca spuma. Se toarna laptele caldut si se amesteca.


Separat intr-o cratita se pun 6 linguri de zahar si se caramelizeaza la foc mic. Se rasuceste cratita cu grija astfel incat caramelul sa „tapeteze” peretii.

Se toarna cu grija amestecul de oua si lapte , se baga la cuptor la foc mic timp de aproximativ 25-30 minute. Se face testul cu scobitoarea, adica se inteapa crema cu o scobitoare si daca aceasta este curata inseamna ca crema este gata.

Se lasa sa se raceasca bine si se serveste alaturi de putin sirop .

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


39 de comentarii la „Crema de zahar ars”

  1. Am notat reteta. Baietilor le place mult dar nu stiu de ce nu am incercat niciodata sa o fac, desi auzisem ca e usor…Saptamana viitoarei mi fac curaj si incerc.

  2. Alexandra sper sa o incerci, nu are cum sa nu-ti iasa si daca iti place poti incerca si tortul cu crema de zahar ars :).

  3. Vaai Amalia ,ce pofta mi-ai facut cu felita asta ,daca intra Karina si vede,nu scap sa nu-i fac ..e una dintre preferatele ei,sub forma de tort o mai fac ,e buuunaaa…

  4. Si mie imi place muuuult crema de zahar ars! Eu faceam fara faina sau amidon, dar o sa incerc si asa! Of, daca nu ar avea atatea calorii…

    Amalia, pentru toate retetele minunate pe care le imparti cu noi, te asteapta cateva premii la mine pe blog, sper sa iti placa :)

  5. Lissa imi pare tare rau… reteta asta o fac ” cu ochii inchisi” nu prea are cum sa dea gres… ai incercat cu scobitoarea inainte de-a o scoate din cuptor? Ma mir cum de nu ti-a iesit doar e cam aceeasi reteta ca si la tortul de zahar ars… nu stiu ce sa zic …oare trebuia sa o lasi mai mult? sau focul a fost prea puternic ? si dupa ce s-a racit tot lichida a ramas?

  6. nici eu nu inteleg..poate ca trebuia pus si praf de copt?…dar in rest am facut tot ce scria, am lasat cam 35 min la cuptor..dar intr-adevar am vazut dupa aceea intr-o carte, scria ca trebuie lasata 50-60 min si mai mentiona si de ceva tava cu apa in care se punea cratita cu crema la cuptor

  7. Lissa nici intr-un caz sa nu pui praf de copt, iar cratita cu apa nu prea are de-a face cu inchegatul cremei… Nu mi-ai scris daca ai facut proba cu scobitoarea, e necesare deoarece unele cuptoare ard mai tare sau mai putin tare, al meu de exemplu este electric si arde mult mai bine decat cel cu gaz, tot timpul trebuie sa am grija cu temperatura… sincer imi pare rau, dar nu te descuraja pentru ca se poate intampla si „la case mai mari” :). Te pup si iti doresc un weekend placut !

  8. Oala cu compozitia se introduce intr-un vas cu apa fierbinte (care nu trebuie sa ajunga la fierbere, altfel crema isi va pierde textura fina). Este gata atunci cand crema se desprinde singura de peretii vasului – asta e varianta oficiala pe care am gasit-o in toate cartile de bucate. Cu scobitoarea nu am incercat (stiam ca testul asta e valabil doar pt aluaturi), dar voi incerca data viitoare.

    Laura

  9. Laura iti multumesc pentru precizari, eu fac reteta asa mai „romaneste” ca sa zic :)) dupa cum m-a invatat mama…daca mi-a iesit buna, cel putin asa cred nu am mai cautat reteta originala sau o alta reteta. Oricum e de retinut ce ai scris tu :).

  10. eu tocmai am facut crema de zahar ars, si a iesit super! aseara am facut cartofi aurii (dupa reteta de pe blogul tau), si prietenului meu i-au placut la nebunie! in seara asta ii fac o surpriza, crema de zahar ars este preferata lui, dar eu nu am facut niciodata, pt ca nu stiam.

    e usor sa fac retetele de pe blogul tau, pt ca dai explicatii la fiecare pas, lucru care ii ajuta mult pe unii incepatori ca mine. zilele astea, daca mai am ceva timp (acus e bacul, si nu prea am timp de bucatarit) am sa mai fac saleuri si pui cu bere, care arata… demential! ABIA ASTEEEEPT!!!

    spor la bucatarit, si iti multumesc pentru idei si retete!

  11. Aurora , cu multa placere vad ca ai inceput cu retetele mai usoare si ti-au iesit, asta e bine :) astept „next level” o ciorbita ceva :))

  12. Si reteta asta am incercat-o in seara asta.
    Am facut jumatate din cantitate si a iesit foarte bun cu precizarea ca am tinut crema la cuptor fix 1 ora. Foarte fina, s-a last cu bis!!

  13. Dany da tu gatesti nu gluma :))…iti multumesc ca ai incredere in retetele de pe blogul meu, defapt sa stii ca asa fac si eu, intru pe un blog si daca imi place o reteta si imi si reuseste atunci incerc si altele si tot asa :). O saptamana frumoasa sa ai!

  14. Amalia esti nemaipomenita eu inca sunt la inceput si desi am 17 imi place foarte mult sa fac tot felul de deserturi iar blogul tau este cel mai bun! Am incercat multe din retetele tale si toate mi-au iesit inclusiv aceasta crema de zahar ars!Toti prietenii mei asteapta cu nerabdare urmatorul desert!Tine-o tot asa esti fantastica :)
    Alin

  15. Laptele fiert trebuie sa fie rece sau cald pentru aceasta compozitie? Acum ma apuc si eu sa fac crema, si compozitia pentru crochetele din cartofi asteapta sa prinda forma. Multumesc pentru toate retele frumoase si simple!!

    1. Laptele trebuie sa fie caldut, dar deja cred ca ai incercat reteta … sa-mi scrii cum ti-a iesit si mama a facut crema de zahar ars in weekendul asta :).

  16. Nu am mai avut timp sa iti mai scriu, dar nici nu am uitat.Uite-ma acum la a doua incercare, dupa ce la prima s-au plans ceilalti ca mai vor, si nu mai aveam.E la cuptor.A iesit genial.Mai incercasem cand eram mai mica, dar tot asa, varianta „cartea de bucate”:P.Acum e mai simplu si chiar mai delicios!Esti ingerul nostru pazitor Amalia !!

    1. Gabriela, sotul meu e fan declarat crema de zahar ars , insa pentru ca are in compozitie destul de multe oua incerc sa nu o fac asa de des. Sper sa gasesti si alte retete pe gustul tau. Multumesc pentru aprecieri si spor la gatit!

  17. am facut crema aseara.a iesit perfect,doar ca am copt-o vreo 2 ore,la cuptorul meu electric.si focul la mediu.in alte retete am vazut timpul dat de vreo 1.30 ore,cred ca conteaza cuptorul.am sa fac si tortul crema de zahar ars,dar cu mere coapte.am mancat o data si e super bun.

  18. E la cuptor…minunea caramelizata.
    Multumesc Amaliei pentru reteta!
    Felicitari pentru talentul de a bucatari si de a darui si altora secretele proprii.

  19. Nu am facut niciodata crema de zahar ars, dar ma cam tenteaza si as vrea sa stiu la sfarsit cu ce fel de sirop se serveste?daca ma poti ajuta Amalia:))

  20. Draga Amalia nu pui forma cu preparatul untr-o alta forma cu apa cand introduci in cuptor,adica un Bain-Marie????????Asa am tot vazut peste tot si chestia asta cu bain-Marie m-a cam deranjeaza.Ar fi super sa nu m-a incurc cu pusu intr-o alta forma cu apa;
    Multumesc draga mea !!!!
    Enorm RESPECT pentru tot ce trebaluiesti si apoi imparti cu drag cu noi astea mai amarastence, muahhhh !!!!

    1. Valeria da, asa se prepara in varianta corecta, eu am ales varianta practica :) Poti sa o prepari la fel ca si mine, o sa vezi ca iese la fel de buna :) Multumesc pentru cuvintele frumoase si spor!

      1. ………….cu mare drag suflet frumos si copilutza draga,caci eu pot sa-ti fiu mama cred,am 61 ani,dar m-a bucur sa te am prietena chiar daca nu ne cunoastem.Imbratisez toata familia ta draga,muahhhh !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.