Cozonaci

 

Cozonaci pufosi
Cozonaci pufosi

Pentru mine cuvantul cozonac inseamna sarbatoare. Familie. Si cu asta cred ca am spus tot. Nu sunt scumpa la vorba (chiar deloc) insa cateodata merg pe principiul ca poti sa exprimi o multitudine de sentimente in cateva cuvinte. Despre cozonac as putea sa va scriu ca este probabil testul gatitului la retetele traditionale. De ce? Pentru ca nu este o reteta chiar usoara.

Si as mai putea sa va scriu povesti cum asteptam sarbatorile si mirosul de cozonac plutea in toata casa, ca era prajitura suprema, ca nu aveam rabdare sa se raceasca… cate si mai cate insa ma apuca nostalgia si azi e vineri si chiar daca ploua cu galeata e weekend! :)

Reteta de mai jos o am de la mama, imbunatatita de-a lungul timpului insa pot sa spun ca mama (inca) face cei mai buni cozonaci. Asa ca am lasat-o sa-i faca ea si de data asta si eu doar mi-am asumat rolul de fotograf si de invatacel.

Ingrediente pentru 4 cozonaci pufosi mai mici sau 2 varianta xxl:

  • 1kg faina alba de grau 000
  • aprox 400ml lapte
  • 200g unt (mama a inlocuit untul cu 150ml ulei si mie mi s-au parut mult mai pufosi in varianta asta)
  • 8 oua
  • 250g zahar
  • 50g drojdie
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 2 linguri coaja rasa de lamaie, portocala
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 2 plicuri zahar vanilat

Pentru umplutura cozonacilor:

  • 350g miez de nuca
  • 150g zahar
  • 1 lingurita esenta de rom
  • sau puteti pune cacao, stafide, mac, rahat

Cum preparam cozonacii pufosi?

1. Pentru inceput frecam drojdia proaspata cu 1 lingurita de zahar, adaugam 1 lingurita de faina si putina apa calduta, amestecam si lasam sa creasca la loc cald.

2. Separam galbenusurile de albusuri si le frecam cu zahar intr-un bol (galbenusurile) pana se topeste zaharul. Adaugam sarea si drojdia crescuta.

Cozonaci pufosi

3. Intr-un vas mai mare cernem faina, facem o gaura in mijloc si adaugam amestecul de oua si drojdie. Apoi adaugam laptele caldut in care am topit untul, esenta de rom, coaja rasa de lamaie si portocale, zaharul vaniliat si framantam pana „picura din podele” deci nu pana transpiram noi, pana transpira podelele din tavan :). Framantam pana cand aluatul incepe sa faca basici, apoi acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca 1 ora si 30 de minute la cald.

Cozonaci pufosi

Cozonaci pufosi

4. Pana dospeste aluatul pregatim umplutura: albusurile le batem spuma, adaugam zaharul, esenta de rom si nuca.

Cozonaci pufosi

5. Pregatim cozonacii. Punem hartie de copt in tavi, lasand mai multa pe margini.

Pe masa de lucru presaram faina si rasturnam aluatul. Il impartim in 2 pentru 2 cozonaci babani. Daca vreti sa-i faceti impletiti atunci fiecare bucata o mai impartiti in doua.

Intindem cu sucitorul avand grija sa nu depasim lungimea tavii. Punem umplutura cu nuca si rasucim usor. La fel procedam si cu cealalta jumatate (am pus stafide). Apoi le impletim. Puteti sa faceti cu 3 umpluturi dar sincer cred ca cu 2 este suficient.

Cozonaci pufosi

Cozonaci pufosi

Lasam cozonacii in tava 30 minute apoi ii ungem cu galbenus de ou si ii coacem timp de 45 de minute la foc potrivit asta insemnad cam 170g C.

Cozonaci pufosi

Pentru a fi siguri ca s-au copt putem face proba cu scobitoarea, in cazul nostru un bat pentru frigarui.

Cozonaci pufosi
Cozonaci pufosi

6. Scoatem cozonacii si ii acoperim cu un servet, lasam sa se raceasca si apoi ii taiem felii cu un cutit special pentru paine ( cu dinti ).

Cozonaci pufosi

Si ca la orice reteta pe care o am de la mama va scriu pofta buna! :)

In varianta cu umplutura cu nuca:

Cozonac cu nuca
Cozonac cu nuca
Cozonac cu nuca
Cozonac cu nuca
Cozonac cu nuca
Cozonac cu nuca

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


9 comentarii la „Cozonaci”

  1. Foarte frumosi,parca simt si aroma :).
    Desi in familia mea se fac cozonaci buni,stabilisem ca nu sunt o mare fana a cozonacilor.Insa de cate ori ma intalnesc (virtual) cu ei ,cred ca ma razgandesc.Concluzie-de fapt sunt grozavi,dar ma feresc sa ma atasez :)) .

  2. Draga mea uite ca ma fac prezenta cu o intrebare!(prezenta sti ca sunt zilnic dar fara intrebari aici :) :) :) )E corect 100 de gr de drojdie?drojdie cub proaspata?la 1kg de faina pare cam multa.Te pupacesc si spor la gatit!Pupici la Adrian.

    1. Teodora iti multumesc pentru atentionare, am gresit pentru ca m-am grabit :). Cantitatea este 250g de zahar o sa modific acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.