Covrigi sarbesti

Covrigi sarbesti
Covrigi sarbesti

Recunoasteti covrigii ? Dar sfoara? :)) Cat am cautat reteta de covrigi asa cum imi aducea mama de la serviciu cand eram mica… am gasit-o!
Va scriu de la inceput ca reteta este foarte simpla insa trebuie sa ai putina dexteritate la acesti covrigi sarbesti, ma refer la forma… dar sunt atat de buni incat eu zic sa-i impletiti cum puteti, important e sa-i faceti pentru ca sunt deliciosi.

Ingrediente pentru reteta de covrigi sarbesti

Cantitati pentru 24 de bucati

  • 300 de grame de faina tip 400
  • 500 de grame de faina tip 550
  • 300 ml apa calda
  • 200 ml lapte cald
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 15 grame de drojdie proaspata sau granulata

Pentru finisat:

  • 1 ou batut
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingurita de sare

Cum preparam reteta de covrigi sarbesti?

Eu am gasit doar faina 480 si 550 asa ca am pus din amandoua, ideea este sa nu folositi faina 000 (aceea pentru prajituri si aluaturi fine).

Pentru fericitele posesoare ale unui robot de bucatarie (mi-l doresc mai mult ca inelul lui Arabella :))) e simplu. Punem toate ingredientele in robot si dam la framantat.

Eu am apelat la metoda clasica: am frecat drojdia cu zaharul pana s-a lichefiat, apoi am pus putin lapte cald si am lasat sa creasca putin.

Am amestecat intr-un vas mai mare cu restul ingredientelor si am framantat (putin, imediat o sa vedeti ca se desprinde de peretii vasului). Aluatul este putin mai moale si nu se lipeste de vas.

Lasam sa dospeasca 30 de minute acoperit (stiti voi schema cu aragazul, il incalzim putin apoi bagam vasul cu aluat si inchidem usa), creste de nu se mai opreste. :))

Intre timp pregatim compozitia de pus deasupra.

Oul il batem cu o lingurita de lapte intr-un bol.

Faina o amestecam cu sarea si punem putin cate putin apa calda astfel incat sa rezulte un aluat subtire ca de clatite.

Dupa 30 de minute, rasturnam aluatul pe o planseta unsa cu putin ulei si il impartim, in doua, apoi in 4 apoi fiecare sfert in 6, in final rezulta 24 de bucatele de aluat.

Preincalzim cuptorul la 240 de grade Celsius (deci incins bine).

Luam o bucata de aluat, frecam palmele cu putin ulei si o intindem pe planseta rezultand un snur de 40-50 cm cu diametrul de 1 cm.

Nu va stresati pentru ca aluatul este cam moale,  primul covrig nu va iesi poate cel mai bine, dar apoi o sa vedeti ca merge usor.

Formam un covrig, dupa cum se vede in imagini si il punem in tava tapetata cu hartie de copt. Eu i-am facut un pic mai mici si in momentul cand i-am asezat in tava le-am intins buclele mai tare. Primii mi-au iesit un pic mai grosi dar apoi i-am facut mai subtiri.

Mi-au incaput 4 in tava mare de la aragaz .

Lasam sa creasca 5 minute si apoi ii ungem cu oul batut.

Bagam tava la cuptor 10 minute pana vedem ca incep sa se rumeneasca usor. (Stati cu ochii pe aragaz si numarati minutele ca poate chestia cu temperatura difera functie de aragaz).

Scoatem tava si ii stropim cu amestecul de faina, sare si apa. Bagam tava pentru inca 5 minute pana se rumenesc frumos, iar amestecul se intareste.

Gata cu ei, ii scoatem repede, lasam totul si mancam prima portie sa nu vada nimeni ca nu au iesit asa frumosi, apoi cu forte noi ii modelam pe urmatorii :))

Reteta ii apartine Laurei Laurentiu , o doamna din Banat care gateste si canta (vorbesc serios) excelent !

Cam asta e reteta de covrigi sarbesti, ma declar foarte multumita, imi cer scuze ca am scris asa mult sper sa aveti rabdare si sa-i incercati .
Laura iti multumesc ! :)

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


27 de comentarii la „Covrigi sarbesti”

  1. BUNA AMALAI …MINUNATI COVRIGEI SA STII AM INCERCAT SI EU INTR-0 ZI DA CU VARIANTA CU FIERTTUL IN APA SI DUPA AI L ACUPTOR SI BLA BL A..:) A IESIT OK O SA VAD SI RETETA ACEASTA CU O SAMI IASA :)
    DACA DORESTI SA MERGI SA VEZI LA MINE PE BLOG RETETA DE TORT EGIPTEAN …AM FACUT-O IEREI DE LA TINE ;) mi-a iesi f buna numai ca ma schimbat puitn la ea dupa nevoi :) lasa-mi un comentariu dk ti-a lacut mersii mult
    te pup pa

  2. Draga Anca ti-am vizitat blogul de cum am citit mesajul, felicitari ti-a iesit foarte bine tortul !
    Cat despre covrigi neaparat sa-i faci , mie mi se par mai buni ca cei opariti :).

  3. La noi in oras tocmai ce s-a deschis o covrigarie, care prepara niste covrigi asa de buuuini…:P
    Amalia, ai tai arata mult mai bine decta cei cumparati. Multumesc si Laurei pt reteta. Cand am timp si chef de stat in bucatarie mult am sa-i incerc. :)

  4. Si mie imi plac covrigii foarte mult, iar acum ca-i vad la tine, pai ce va trebui sa fac eu azi, maine? Covrigi, bine-nteles :)
    Ti-au iesit foarte frumosi, felicitari!
    O zi placuta!

  5. Hi Amalia, poti sa-mi spui care-i diferenta dintre faina de tip 400 si 550 (in SUA nu au asa ceva) si cea normala? As vrea sa fac covrigii insa vreau sa fiu sigura ca o sa-mi iasa cu faina normala. Merci mult!

  6. Draga Thea din cate stiu eu faina tip 400 si 550 sunt mai "dure" , faina 000 este mai pufoasa pentru prajituri… eventual cauta faina pentru aluat de paine poate gasesti … daca nu nicio problema covrigii o sa fie un pic mai pufosi, sunt fete care i-au facut cu faina normala si s-au declarat f multumite. Te pup si sa-mi scrii cum ti-au iesit !

  7. draga amalia, as dori sa stiu daca cantitatea de drojdie ete corecta. 15 grame nu este prea putin? pot pune un cub de 25 g? multumesc am incercat foarte multe retete. minunat

  8. Anonim cred ca se pune asa putina drojdie pentru a fi mai crocanti, eu zic sa pui cat scrie in reteta :).Iti tin pumnii , sa-mi scrii cum ti-au iesit !

  9. am revenit. am pus 15 grame de drojdie uscata si au iesit deliciosi. eu vorbeam de drojdia proaspata. toate retetele tale sunt foarte usor de facut. multumesc inca o data.

  10. Ohhh… covrigii astia imi doresc sa ii mananc de cand am descoperit blogul tau. A fost prima reteta pe care am pus ochii… si cred ca in seara asta le-a venit timpul! Uraa! Sper sa imi si iasa?!
    Mai tarziu sau maine iti voi povesti despre ce si cum a iesit din cuptorul fierbinte.
    Pupici!

  11. Reteta ta este super!!!!! Cu robot de bucatarie ultimul racnet si toate cele mi-a luat cam 40 min. In schimb chestia cu intinsu’……mi-a scos perii albi. De ce aluatul dupa ce este intins revine la loc. E ca facut. Ca o prastie! in rest este super si avand in vedere ca sunt in Cehia….berea merge de minune!
    Toate cele bune!
    Stefan

  12. N-am crezut vreodata ca pot manca covrigi mai buni ca in romania, dar ai tai sunt FANTASTICI!! am facut ieri (adevarat, cu teama ca nu imi ies), si au iesit incredibil de pufosi si crocanti. am facut smecheria cu cresterea aluatului in cuptor. pana la tine, am avut mereu teama de aluaturile dospite, dar de acum inainte, stiu ca orice as face, nu voi da gres. multumim ca existi si ne incanti cu asemenea minunatii!! te iubim, amalia!! raluca din germania

    1. Raluca chiar mi-ai facut pofta de covrigi insa am o reteta de cornulete care vreau sa o incerc… cei sarbesti sunt foarte buni imi amintesc de cei din vremea cand eram copil :)…Ma bucur ca iti plac retetele mele si sper sa iti reuseasca toate :)

  13. maaaaareee prostie am facut ca m-am apucat de covrigi si mai ales ca am impartit in stanga si-n dreapta sa ma laud cu reusita, ca acum tot la doua zile se gaseste careva sa ma roage sa fac o portie dubla chiar. intr-adevar, aduc tare mult la gust, cat si la aspect cu cei din copilarie (dupa cum arati, nu cred ca esti mai mare decat mine), insa sunt mult mai buni cand ii faci cu manutzele tale. in romania, mai sunt, dar aici, in germania…dai cu tunul si asa bunatazuri nu gasesti. stii, eu ma tot gandesc sa deschid un chiosculet cu ceva delicatese care ies bine si ar avea priza la clientela. si eu sunt o pasionata in ale bucatariei, mai mult pe prajituri, e adevarat. te pup si incanta-ne in continuare cu retetele tale alese

Dă-i un răspuns lui Ana-Maria Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.