Cornuri de brutar

Nu stiu daca va mai amintiti cornurile acelea cu 25 de bani, care le mancam cu lapte sau iaurt. Eu le-am prin cativa ani dar dupa aceea au disparut cu desavarsire…
Pot sa va spun sa sunt extraordinar de bune, pufoase pe dinauntru , se desfac fasii iar coaja este crocanta. Eu am facut din start portie dubla, mi-au iesit 12 bucati. Va recomand sa le faceti si voi tot ca si mine putin mai mari, sunt excelente cu un pahar de lapte sua iaurt sau chiar si goale :)
Ingrediente:
  • 600 ml apa calduta
  • 1 kg de faina
  • 8 linguri cu ulei
  • 2 linguri cu zahar
  • 2 lingurite de sare
  • 50 g drojdie proaspata

In plus:

  • 1 galbenus de ou
  • ulei pentru uns
  • sare grunjoasa pentru pus deasupra
Drojdia se amesteca cu zaharul pana se lichefiaza, se adauga putina apa calduta ( din cantitatea scrisa mai sus) si se amesteca bine. Se cerne faina intr-un vas mai mare, se adauga restul ingrendientelor si drojdia si se framanta un aluat potrivit de moale. Eu am pus fix cantitatile de mai sus si am framantat ( pacat ca nu am robot) pana s-a desprins aluatul de vas. Se lasa acoperit sa dospeasca cam 30 minute. Mie era sa-mi iasa din vas noroc ca am vazut :)).

Ca sa ne fie mai usor impartim aluatul in 2 . Luam o bucata de aluat, o impartim in 12 bucati si pe o planseta unsa cu ulei intindem fiecare bucatica cu varful degetelor, o ungem cu putin ulei , o rulam si o rasucim ( ca si un melc) innodand-o. Sper ca am fost explicita , pun si poza poate va ajuta. Procedam la fel si cu restul de aluat ( cele 11 bucati ramase). Preincalzim cuptorul ( eu l-am pus la 180 grade Clesius). Apoi luam prima bucata care am innodat-o si cu ajutorul unui sucitor ( ungeti-l putin cu ulei sa nu se lipeasca aluatul) o intindem in forma de elipsa cu baza de jos mai mare . Rasucim de la baza spre varf si uite-asa rezulta un corn frumos. Punem cornurile intr-o tava mare ( cea de la aragaz) le ungem cu galbenusul de ou amestecat cu putina apa si le lasam sa creasca inca 10 minute. Bagam tava la cuptor si lasam sa se coaca 20 minute pana se rumenesc frumos cornurile.
Le scoatem intr-un vas/cos si le acoperim cu un prosop. Sunt foarte fragede si se desfac foi, foi :). Sper sa le fincercati caci sunt bune – bune, eventual puteti rade deasupra cascaval sau sa presarati diverse seminte.
Reteta este preluata de la Laura ( se pare ca toate fetele cu numele asta se pricep la aluaturi, dar vin si eu din urma :)).

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


26 de comentarii la „Cornuri de brutar”

  1. Superbe cornurile si sunt convinsa ca sunt si delicioase! Imi amintesc perfect cornurile pe care le mancam la scoala langa iaurt sau cacao cu lapte si acestea par identice. Sper sa am curaj sa le fac intr-o zi. Felcitari!

  2. Buna,

    In primul rand felicitari pentru blog / retete. Citesc si-mi ploua-n gura de numa numa :)
    Intrebare: poti sa ma ajuti cu o reteta de sos alb (vu branzeturi) pentru paste. Imi place foarte mult bucataria italiana, dar nu am gasit pe nicaieri o reteta completa pentru un astfel de sos.

    Toate bune

  3. Salutare…super bune cornurile…azi mi-am luat inima in „zimtzi”….si le-am prestat…foarte bune…aluatul a crescut frumos…au iesit exact cum le-ai descris…pufoase in interior si crocante in exterior…numai bine!!..pupici..

  4. Catalin iti multumesc pentru aprecieri, sper sa incerci retetele sunt usor de facut , cat despre sos daca am timp caut o reteta si-ti trimit :).

  5. Piperlina, m-am uitat pe blogul tau ti-au iesit foarte frumoase cornurile , am vazut ca ai multe retete bune tine-o tot asa ! O saptamana frumoasa iti urez :)

  6. Sunt foarte bune cornurile acestea, alaltaieri am facut o portie si pana a doua zi s-au mancat toate asa ca a trebuit sa mai fac inca una , sunt foarte bune umplute cu finetti, cu zahar sau cu branza. Felicitari pentru blog , gatesc foarte multe retete de aici si sunt nemaipomenite!

  7. Anonim multumesc , daca nu ai probleme cu greutatea da-i inainte ! :)) Sper sa iti iasa toate retetele … daca ai nelamuriri te rog sa-mi scrii . O zi frumoasa !

  8. Salut minunat blog! Am facut multe retete si au iesit toate dar aceasta a dat gres poate pentru ca sincer nu inteleg partea cu innodatul(poate sunt eu mai greu de cap). Poate reusesti sa ma ajuti si pe mine.O zi placuta!

  9. Alin multumesc pentru aprecieri :). Partea cu innodatul … pai gandeste-te cum sunt innodati covrigii, e ceva asemanator se iau capetele , se rasucesc unul dupa altul, se strange rotund melcul si atat. Cel mai usor ar fi daca ti-as desena dar nu prea pot :).

  10. Amalia, tocmai ce am scos din cuptor prima tavă cu cornuri făcute după reţeta ta. În plus, însă, eu am umplut unele cu rahat, iar altele cu finetti, lăsând câteva şi simple. Au ieşit o bunătate! Mulţumesc pentru reţetă. :)

  11. Si eu l-am facut cu rahat. Sunt ff bune. Le recomand tuturor. Cine le incearca nu o sa regrete.
    Vreau sa-ti spun ca de cand am descoperit site-ul tau fac niste prajituri si aluaturi dulci si sarate delicioase bineinteles dupa retetele tale. Multumesc pt. retetele tale delicioase.

  12. Buna dimineata, am facut si eu aceste cornuri dar nu au iesit asa, foi, foi… ne porti spune ce faina ai folosit si ce tip de drojdie? Multumesc .

    1. Elena ai facut asa cum am scris in reteta? Aluatul trebuia impartit in 11, apoi fiecare bucata intinsa subtire, unsa cu ulei, rulata si apoi intinsa. Atunci se desfac in foi.

  13. scuze, cum ai pus drojdia? ai preparat-o ca la cozonac?, faina tip 000 pt.cozonac am folosit si eu si am preparat drojdia ca la cozonac , am lasat-o sa creasca, dar nu au iesit foi,foi…

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.