Cum poti descrie niste cornulete absolut delicioase pe care nu le poti refuza si pe care esti in stare sa le mananci unul dupa altul pana se termina? Caci astea sunt cornuletele Kent sau cornuletele tigareta, denumirea lor provine de la forma lunga si subtire, e drept ca daca nu le intindeti cat trebuie pot iesi si trabucuri dar gustul e la fel…. reteta este de pe vremea bunicii, le fac in fiecare an de sarbatori pentru ca au mare trecere. Aceste cornulete „bat”multe prajituri , la noi sunt aproape nelipsite de sarbatori. Lasand la o parte faptul ca sunt foarte bune se pot pastra mult timp si pe masura ce stau sunt parca tot mai bune. Iaca si reteta cu mentiunea ca am incercat sa scriu cat mai exact cantitatile:
Cornulete Kent
Ingrediente (din aceste cantitati ies 128 de bucati):
- 350g untura ( eu cumpar grasime si topesc ca doar nu taiem in fiecare an porc, desi nu mi-ar parea rau :))
- 4 galbenusuri
- 1kg faina
- 2 plicuri zahar vaniliat
- aproximativ 300g smantana
- putina sare
Cum preparam cornuletele Kent?
1. Punem deoparte cam 2 linguri de untura pe care o topim si o lasam sa se raceasca.
2. Amestecam restul ingredientelor pana obtinem un aluat care se desprinde de maini. Se amesteca foarte repede nu trebuie sa framantati mult.
Impartim aluatul in 8 bucati. Fiecare bucata se intinde cat mai subtire pe masa de lucru presarata cu faina. Ungem cu untura topita si racita, presaram faina si rulam usor.
Taiem in 16 bucati.
Apoi atentie, rasturnam o bucata ( vezi foto ) punem putina faina si intindem o foaie subtire.
Punem magiun de prune si rulam usor, obtinand o tigara pretioasa de pe vremea stiti voi cui :).Dupa ce le rulati le mai intindeti putin ( aveti in minte imaginea cu cei care fac covrigi ) .Ideea este sa fie cat mai subtiri si mai lungi.
3. Coacem la 170g timp de cateva minute pana se rumenesc usor.
4. Trecem cornuletele prin zahar pudra si le punem intr-o cutie cu capac. Se pot pastra in camara fara probleme chiar si 2 saptamani.
Si o „muscatura” ca sa vedeti cum se desfac in foi.
Observatii:
Faina pentru intins este in plus fata de cea din ingrediente.
Daca nu aveti magiun de prune puteti sa-l inlocuiti cu nuci macinate amestecate cu gem, nuci macinate amestecate cu spuma din albus de ou in care ati pus putin zahar, nuci macinate oparite in putin lapte.
Poze cu reteta incercata de cititoare
Viorica Haratau Nastase
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Buna Amalia!
Multumesc foarte mult pentru retele tale care sunt toate minunate!!
Te vizitez foarte des si de fiecare data este o surpriza placuta.
As vrea sa stiu daca as putea inlocui untura cu untul?
Pa, pa!!
Lili
Lili iti multumesc pentru fidelitate :). Poti inlocui untura cu untul insa trebuie pus mai mult aproape dublu. Spor la bucatarit si astept sa-mi scrii cum ti-au iesit!
Interesante ,”havanelele” astea.Le am in vedere,insa as vrea sa inlocuiesc untura cu unt.
Si exista o imagine care m-a derutat putin-magiunul nu il pui pe latura mai lunga a foii(deci latura pe care rulezi)?
Havane am vrut sa scriu si eu :)). Poti inlocui untura cu unt insa trebuie pus in cantitate mai mare aproape dublu. Cat despre rulat asa le rulezi pe latura mai ingusta sa se desfaca in mai multe foi, si le intinzi un pic dupa ce le-ai rulat ( asa ca la covrigi ) sper ca m-am exprimat bine :).
Arata foarte bine cornuletele!
Untura oare cu ce.as putea.o inlocuii? Nush daca gasesc aici de cumparat…
Multumesc
Cu unt insa cantitate aproape dubla. Spor la rulat :)
M-am prins ,gata,ca la paineturi, cu mana ,fara sucitor.
nu e nevoie de nici un agent de crestere?sau nu il vad eu? vreau sa incerc reteta si nu vreau sa dau gres!
Nu este nevoie, doar ca aluatul se imparte in 8 si nu in 6. Modific acum.
buna
pot folosi untura de rata?
Nu, mai bine incerci cu unt insa trebuie cantitate aproape dubla.
Am facut si eu cornuletele si sunt excelente…vreau sa iti spun ca sunt formidabile toate retetele….
Foarte bune cornuletele kent.Merita efortul.Singurul lucru care nu l-am inteles cum de tin si doua saptamani ,caci ale mele nu au tinut nici doua zile si le-am pus si eu in cutie si in camara…?Musai sale mai fac odata ,poate, poate or apuca craciunul.Multumesc pentru reteta si CRACIUN FERICIT.
:)) cu drag si sa stii ca asa s-a intamplt si la noi, doar ca eu am pus deoparte pentru cineva si asa au rezistat :). Sarbatori frumoase!
Aluatul după ce este rulat, nu-l punem la rece, îl prelucrăm imediat ?
Da, il prelucram imediat, o sa vedeti ca se comporta foarte bine.
Mulţumesc Amalia, aşa este ! Am făcut astăzi o porţie. Eu am mai facăut aceASTĂ REŢETĂ PRIN ANII 1970 DAR AM PIERDUT-O. Mă bucur că ai postat tu reţeta .Am să o scriu imediat în caietul meu cu reţete în care am scris numai reţetele care mi-au plăcut şi sunt peste 100 de reţete.Cu bineeee draga mea !
Felicitari pentru reteta! Este singura de acest gen de pe tot netul!
As avea o întrebare : dupa ce tai bucățica unsa cum se întinde cu druga ca sa nu iasă untura din ea si sa crească cât mai bine? Multumesc anticipat pentru raspuns si Sarbatori Fericite!
Asa cum am arătat un poza, tăi bucățele apoi le rastorni si întinzi cat mai subtire. Cu cat sunt mai subtiri cu atât se desfac in foi
Ce smântână ai folosit? Mulțumesc frumos!
12 sau 15% grăsime.
Se poate înlocui cu altceva ? Frișcă lichidă sau iaurt?
De preferat nu, dar puteti inlocui cu iaurt
Am facut reteta pe jumatate pentru ca mi s-a parut ca sunt destule bucati pentru Craciun. Acum incep sa ma indoiesc- deja au disparut vreo 10 -12 si doar ce le-am scos din cuptor!!! Sunt foarte bune, fragede si aromate- eu le-am umplut cu un amestec de gem de visine si nuca macinata. Se fac putin cam greu, dar merita efortul. Multumesc pentru reteta, cu siguranta o repet cu prima ocazie!
Eu am facut o porție întreagă si deja jumatate s-au dus :)
Pot face aluatul si sa il las la frigider pana a doua zi
Da, dar inainte de a va apuca de ele il lăsați putin sa se înmoaie.
Azi am făcut și eu cornulete kent , însă am avut mari probleme cu aluatul. Tot era sfaramicios, nu se lega deloc. Nici nu puteam sa l întind ca se rupea. Am pus vreo 50 de ml de lapte cRed și încă un pic de faina și l am mai frământat și a mai mers. Dar destul de greu ca se rupea dacă insistam prea mult la întins . Nu știu care e cauza, dar din ce văd eu în poze, aluatul tău pare mai elastic. Oare cu ce oi fi greșit? Am pus untura de porc și o Smantana mai lichida, nu știu exact ce grăsime avea ca a fost vrac și am luat la caserola.
Trebuia sa mai adaugi smantana…probabil depinde de cat era de grasă smantana
Buna ziua!Multumesc mult de tot pentru reteta si explicatii!Au fost extraordinar de bune!
Ma bucur ca v-au iesit!
Se poate folosinin loc de untura margarina pentru copt?
Da se poate doar ca trebuie sa puneti mai putina faina.
Buna noapte!Daca folosesc unt,cat trebuie sa topesc si cat sa ramana netopit?4 pachete de unt ar fi suficiente?Multumesc frumos!
Simona eu nu le-am facut niciodata cu unt dar consider ca untul este in proportie de 1/2 cu untura. Eu zic sa folosesti unt cat mai gras.
4 pachete de unt sunt multe pentru 1 kg de faina. Foloseste unt cat mai gras si incearca sa pui la fel ca si untura sau eventual putin mai mult. Imi pare rau ca nu le-am facut cu unt sa-ti spn exact.
Multumesc! E un adevarat deliciu! Nu am avut magiun de prune, deci am improvizat: cu gem de caise si nuca macinata, cu nutele, cu pepite de ciocolate demi-dulci. De-abia am terminat coptul. A meritat sa stau atat in picioare. Multumesc!
cu drag, ma bucur ca va plac!
Felicitari Amalia pentru retetele tale si pentru modul corect cum reusesti sa redai modul de preparare.
Multumesc :)
BUNA ZIUA ALUATUL SE POATE TINE CUMVA IN CONGELATOR DACA SE FACE MAI REPEDE?
da
O bunatate! Multumesc pentru reteta!Reteta copilariei mele!
Cu drag!