Cornulete Franz Jozef


V-am promis 3 retete de prajituri asa ca ma tin de cuvant cu scuzele de rigoare ca le postez asa tarziu :). Prima reteta este de cornulete, o am din caietul mamei mele, sunt foarte fragede si potrivit de dulci. Eu am facut portie dubla pentru ca se pastreaza foarte bine ( am zis sa am si de Anul Nou) , voi puteti injumatati cantitatile.

Ingrediente ( scriu cantitatile pentru o portie cu mentiunea ca in poze apar dublu)
280g margarina sau unt
280g faina
25g drojdie ( sau cum scrie mama „drojdie cat o nuca” :))
1 lingura zahar
2 oua
1 vf cutit sare
coaja rasa de lamaie

Pentru umplutura alegeti ce doriti
in reteta originala se facea un sirop din 1 ceasca apa, 5-6 linguri de zahar si se adauga esenta de rom si 250 g nuci prajite si macinate
eu am pus nuci amestecate cu magiun de prune
si rahat
sau puteti pune nutella

Buun… din 140 g faina, 2 oua, drojdia frecata cu zaharul, sare se face un aluat destul de lipicios care se lasa la dospit 1 ora.

Din 140g faina si 280 g unt se face un bulgaras. Eu l-am impartit in 2 ca am facut portie dubla

Se ia aluatul dospit ,

se framanta putin cu faina apoi se intinde pe o planseta cu faina in foaie subtire ( cam ca patura de taietei) si deasupra se pune amestecul de faina si unt. Nu va straduiti sa-l intindeti prea bine ( e cam greu) oricum aluatul se va impatura de cateva ori.

Acum, oare cum sa explic… se imparte aluatul.. imaginar in 3 , se ia prima parte si se acopera a 2-a, apoi se ia a 3-a parte si se acopera a 2-a. Rezulta o chestie lunga care o impaturam exact ca si pe prima. Sper sa va ajute pozele.

Se intinde si se aduna ca mai sus de 4 ori , FARA PAUZA si apoi se intinde o foaie subtire care se taie triunghiuri in care se pune umplutura. Lucrati doar cu faina.

Coacem cornuletele in cuptorul preincalzit la foc mic timp de 10 minute.

Cand se rumenesc putin sunt gata.

Le trecem caldute prin zahar pudra si le asezam pe platou.

Va rog sa aveti grija la umplutura deoarece aluatul nu este dulce.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


14 comentarii la „Cornulete Franz Jozef”

  1. Amalia, cum de mi-a scapat o asemenea minune de aluat. Acum imi vine sa ma apuc de ele, sunt superbe cornuletele! Multumesc tie si mamei tale si va doresc sa aveti un an plin de bucurii, dragoste si sanatate.
    La multi ani!

  2. Gabi fa abstractie de poza cu aluatul, la a 2-a impaturire deja se lucra foarte usor, dar imi era greu sa ma tot spal pe maini si sa fotografiez din nou… eu le-am pastrat pana dupa sarbatori si au fost foarte fragede. Te pup si eu, sa stii ca ti-am ochit reteta cu ultimul tort :). An Nou fericit si tie!

  3. Draga Amalia,
    Reteta de cornulete este excelenta si nu atit de complicata cum pare, mai ales pentru cineva cu nu prea multa experienta :)
    Am facut deja de doua ori cornuletze si au iesit fff bine.
    Multumiri multe pentru toate minunatiile de retete! Si sarbatori frumoase!

  4. Buna Amalia,amestecul de faina si unt se pune tot de la prima impaturire? Multumesc
    Am mai incercat si alte retete si am fost foarte incantata de rezultat.
    Multumesc ptr retete.

    1. Pai scrie in reteta..din 140 g faina, 2 oua, drojdia frecata cu zaharul, sare se face un aluat destul de lipicios care se lasa la dospit 1 ora….Din 140g faina si 280 g unt se face un bulgaras.Se ia aluatul dospit ,se framanta putin cu faina ( 1 -2 linguri aprox.) apoi se intinde pe o planseta cu faina in foaie subtire ( cam ca patura de taietei) si deasupra se pune amestecul de faina si unt. Eu am facut portie dubla deci am dublat cantitatile… nu stiu cate ies, cred ca o tava si jumatate dintr-o portie. Daca le faci sa-mi scrii cate ti-au iesit :).

  5. Amalia,am facut doua portii ,una cu rahat si cealalta cu nuca. Sunt foarte bune !!! Mi-au iesit patru tavi,dar nici nu am cum sa fac mai putin de doua portii,pentru ca o tava a trecut imediat. Astazi , vreau sa fac aperitivele cu branza dulce. Multumesc pentru retete , esti o gospodina desavarsita. Scuze pentru intarziere.

Lasă un răspuns la Zenaida Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.