Ciorbă din gâturi de curcan cu usturoi

Ciorba din gaturi de curcan 1

Am fost tentată să denumesc rețeta așa cum îi spunem noi acasă – și anume Zamă aită – dar pentru că nu toată lumea cunoaște acest regionalism, am ales să-i spun simplu Ciorbă de curcan ca să se știe foarte bine despre ce vorbesc sau, mai bine zis, ce anume gătesc :).

Zama aită sau  mojdai-ul este o ciorbă care se face din tacâmuri de pasăre (ideal ar fi cele de găină), acrită bine și la care se adaugă la sfârșit usturoi zdrobit de unde vine și denumirea de mojdai=mujdei sau aită=ai=usturoi. Pentru ca ciorba să fie mai deasă se pot pune lășcuțe ( paste făcute în casă) sau la nevoie puțin orez. Eu așa știu să o prepar de la bunica, nu am citit nimic pe atotștiutorul google despre originea ei, dacă voi știți mai multe vă rog să mă completați.

Aș putea să mai adaug că această zamă era considerată – pe nedrept, zic eu – o „ciorbă a săracului”, pentru că se face din tacâmuri de pasăre și nu din vreo carne mai prețioasă – dar tocmai pentru că acestea îi dau un gust extraordinar, cred că nu e cazul să-i spun așa. Însă este un „felul 1” care va aminti multora din generația mea, mai ales din Ardeal, de copilăria petrecută în „epoca de aur”. Îmi amintesc că mama o prepara destul de des, la fel și bunica, mai ales când nu știau ce să mai gătească pentru familie în zilele din timpul săptămânii. Nu știu dacă pe vremea penuriei din comunism gospodinele aveau atâtea dileme cu răspunsul la această întrebare, poate pentru că nu se găseau atâtea ingrediente ca acum, iar rețetele se repetau destul de des. Oricum, ciorba asta e încă o dovadă a inspirației și ingeniozității românilor în fața vremurilor grele.

Ciorba preparată de mine este una mai diferită puțin de varianta originală, asta pentru că am folosit gâturi de curcan. Sincer, îmi plac foarte mult la ciorbe, dau un gust bun, au multă carne pe ele – unde mai pui că sunt la un preț foarte accesibil. Nu am folosit deloc roșii sau bulion, așa cum am procedat în rețeta de pe blogul meu. Dar cred că nu se supără nimeni de aceste schimbări, ciorba este prea bună ca să avem timp să o criticăm. Așa zic eu, ce ziceți voi rămâne de văzut :)

Ciorbă din gaturi de curcan cu usturoi

Ciorba-din-gaturi-de-curcan-cu-usturoi-2

Ingrediente:

  • 1 kg gâturi de curcan
  • 2 morcovi
  • 1 radăcină pătrunjel
  • ¼ rădăcină țelină
  • 1 ceapă mică
  • 6-7 căței de usturoi
  • 300g smântână grasă ( eu cumpăr cu 32% grăsime de aici)
  • 3 gălbenușuri
  • 80-100g orez
  • sare, piper
  • pentru acrit suc de lămâie, borș sau oțet

Gâturile de curcan le spălăm bine în mai multe ape și apoi le punem la fiert în 4 l de apă rece.

Până dau în clocot curățăm zarzavatul și îl dăm pe răzătoarea cu găuri mari, apoi îl călim în puțin ulei. Eu am procedat așa pentru că dă un gust mai bun ciorbei și pentru că gâturile de curcan sunt mai seci, nu au deloc grăsime. Dacă o preparați de exemplu cu tacâmuri de găină atunci puneți zarzavatul ras direct în oală, fără să îl căliți în prealabil. Când apa dă în clocot spumăm și adăugăm legumele călite. Adăugăm și ceapa curățată și crestată în formă de x acolo unde cresc rădăcinile (o să vedeți că așa nu se mai desface când fierbe). Punem și sare și lăsăm să fiarbă la foc potrivit cu capac.

Când carnea a fiert, o scoatem și o lăsăm să se răcească apoi o curățăm de pe os și o punem înapoi în ciorbă. Adăugăm orezul sau pastele și le lăsăm să fiarbă.

Oprim focul și lăsăm ciorba să se “stâmpere” adică să se așeze puțin, să se oprească din fiert.

Până atunci curățăm usturoiul și îl zdrobim bine apoi dregem ciorba. Pentru mine ciorba care nu se drege cu ou și smântână e ca sarmalele fără varză – adică de neconceput :)

Gălbenușurile le amestecăm bine cu smântâna și adăugăm peste ele puțin câte puțin din lichidul fierbinte. Răsturnăm totul în oală și amestecăm ușor. Punem și usturoiul zdrobit și acrim ciorba cu suc de lămâie, oțet sau borș. Nouă ne plac ciorbele acre, dar dacă vă plac mai dulci puteți să o lăsați și așa este la fel de bună, totul depinde de cum sunteți obișnuiți.

Ciorba-din-gaturi-de-curcan-cu-usturoi-3Ciorba-din-gaturi-de-curcan-cu-usturoi-4

Albușurile puteți să le turnați direct în oală sau să le folosiți la alt preparat. Eu nu le-am pus de data asta, dar deobicei le bat puțin cu furculița și le torn peste ciorba fierbinte.

Ciorba-din-gaturi-de-curcan-cu-usturoi-5

Potrivim de sare și piper și servim cu pătrunjel verde tocat pus deasupra.

Ciorba-din-gaturi-de-curcan-cu-usturoi-5

Reteta incercata de cititoare

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Ciorbă din gâturi de curcan cu usturoi”

  1. Buna dimineata gospodino.I-mi place cum faci tu aceasta ciorba deoarece si eu o fac tot asa,de fapt si eu sunt tot ardelean,deci e de inteles.Azi chiar fac o zama din asta.Spor la treaba si pofta buna.

Dă-i un răspuns lui C-tin Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.